недеља, 03. јун 2018.

Израел коначно забио клин између Ирана и Русије


Фотографија: Ендрју Херер / Блумберг

Пошто су Иран и Русија у лето 2015. године постигли споразум о усклађивању војних дејстава за спасавање режима сиријског диктатора, рат је учврстио необичан савез тих трију држава. И успело им је. Башар Асад је одолео устанку.

Али сада, када се рат ближи крају, иранско-руска алијанса која је спасила Асадов режим као да се распарава. Погледајте неке недавне догађаје. Руски председник Владимир Путин је прошлог месеца рекао Асаду да ће стране војске напустити Сирију већ почетком политичког процеса за окончање рата. Ове недеље, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је изјавио да ће све стране снаге - што је била алузија на Иран и његове савезничке милиције - одмах напустити покрајину Дара, која се граничи са Израелом. У петак, водећи арапски лист је објавио да су Израел и Русија ове недеље постигли договор управо око тог питања.

"Спутњик" уводи "босанску" нацију у Српске земље: "Босанац опет блокира „Фолксваген“, Немци очајни"


Прво "Спутњиково" недело, затим вест "Индикатора" која демантује да су "Немци очајни", на крају коментар.Босанац опет блокира „Фолксваген“, Немци очајни

 

© AP Photo / Michael Sohn

Компанија произвођача ауто-делова из БиХ немачком диву аутомобилске индустрије „Фолксвагену“ повећала је цену чак 1.000 одсто.

Босански произвођач могао би по други пут да заустави траке немачког „Фолксвагена“, извештава босански портал „Индикатор“.

У спору између две компаније који траје од 2016. године, „Превент група“ је, према писању магазина „Менаџер“, ставила немачког аутомобилског дива пред ново искушење повећањем цене уговора о набавци за 1.000 одсто.

Убрзо након што је „Превент“ преузео филијалу за аутомобилску индустрију Ноје Халберг Гус (НХГ) са седиштем у Сарбрикену, ова компанија испоставила је својим клијентима нове цене: уместо 90 милиона евра, колико је раније договорено, НХГ тражи 900 милиона евра за уговор о снабдевању, наводи магазин.

Немачки медији пишу како је то опасно за „Фолксваген“ и како би могло још једном да заустави производњу у тој компанији.


Извор: Спутњик


Sukob Preventa i njemačkog giganta: VW dobio bitku na sudu u Dortmundu

 


Volkswagen je dobio pravnu bitku u sporu protiv Prevent grupe. U srijedu, Okružni sud u Dortmundu odbio je zabranu u sporu između VW-a i njegovog dobavljača TWB.

Automobilskom gigantu sa sjedištem u Volfsburgu prestao je ugovor s tvrtkom iz Hagena, a TWB to nije htio prihvatiti. TWB, kao i mnogi drugi dobavljači, pripada Prevent grupaciji.

Iza pravnih prepucavanja leži borba za prevlast u automobilskoj industriji, koja traje više od dvije godine.

Trenutno više od TWB-a zabrinjava Neue Halberg Guss (NHG) u Saarbrikkenu oko kojeg bjesni borba.

VW je otkazao Preventu ugovore o nabavi robe koji su trebali trajati dugi niz godina, nakon čega je NHG masivno povećao cijene za svoje dijelove, o čemu smo juče izvijestili.

Oko 2.000 zaposlenika NHG-a, međutim, strahuje da bi moglo izgubiti posao zbog ovog spora. "Postoji velika neizvjesnost među osobljem Neue Halberg Gussa", kaže Patrick Selzer iz IG Metall Saarbrikken, prenosi WELT.

"Vidimo sličnosti u ovom sporu sa sukobom između VW-a i ES Gussa". ES Guss je bila jedna od tvrtki koje su u 2016. godini zaustavile trake Volkswagena. U međuvremenu, došlo je do redukcije posla i skraćenja radnih sati, jer je VW prekinuo saradnju.

Ministarstvo ekonomskih veza Saarlanda pokušalo je posredovati između VW i Preventa. Drugi susret je navodno jednostrano otkazao Prevent, prema informacijama WELT-a.

Ministarstvo je samo potvrdilo da su i dalje dostupni kao posrednici, ali trenutno nisu planirani daljnji sastanci.

Извор: Индикатор


Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Прво, у Републици Босни и Херцеговини живе Срби, Хрвати (ватиканизовани Срби) и Бошњаци (новокомпоновани назив за исламизоване Србе). Нема никаквих јебених "Босанаца".

Друго, Немци, такође добрим делом германизовани Срби, уопште нису очајни, јер за то немају разлога пошто је "Босанац" изгубио на суду и вероватно ће бити добрано кажњен што је покушао да и он уцењује "Фолксваген", који није само компанија, већ и један од симбола немачке државе и немачке ефикасности. Другим речима, да парафразирам латинску изреку, што је допуштено Шваби није допуштено Турету.

Треће, шта нам говори то што се спутњиклук чак није потрудио ни да наведе име "Босанца" (ко је Нијаз Хастор имате овде)?

Да су Руси пробрали дилетантлук да им води ударно пропагандно средство у Србији, дилетантлук што не зна ни за основна новинарска питања (шта, где, кад, ко, како, зашто)? Или је то било неважно, битно је увести "Босанац" у српски речник (политички коректан, је ли, чим Руси тако кажу).

Руска медијска шеста колона није баш дилетантска. И на српском издању "Спутњика" има изузетно вредних чланака и емисија, продукције мајсторског квалитета. Али и радова незналачких и злонамерних, било да су састављени са умећем или су дудук-посла.

На сву срећу, "Босанац опет блокира „Фолксваген“, Немци очајни" је тако блентаво склепано чланче да је злонамерност творца му очигледна.

Босанска наднационалност је замисао окупатора. Али окупатори Србије и Српских земаља су "партнери" кремаљских неолибералоидних ђилкоша, а ови су хранитељи спутњиковске и ине пропагандистичке сирочади, па...вежи коња где ти газда каже.

И тако ћемо, док и Србија не прође као и Нова Сербиа и Малорусија, морати да трпимо објективно информисање руске браће.

Не бих даље. Знам колико нам је свима потребно да верујемо да је бар неко уз нас. Али нисмо нојеви и...присетите се овог случаја следећи пут кад видите Додика или плачипичку и Путина заједно.


Претходно: 76 чланака под ознаком "Спутњик", а међу новијим нарочито Кад Рус повери олошу да му води пропаганду...Спутњик (преносећи чланак Вијести): "Храброст или лудост? Црногорци хтели дa нападну Американце".

-

-

-