Руска војна база у Јерменији - непотребна

102-я военная база Группы российских войск в Закавказье

Руска војна база у Гјумрију је више пута привлачила пажњу због тамошњих криминалних активности. Гледано с политичког аспекта, неки стручњаци је називају "важном компонентом руско-јерменских односа", док други сматрају да ова база више нема правог значаја. Међу потоњима је и главни уредник "Новинарске истине" Владислав Шуригин.

Од каквог је сада значаја за Русију 102. војна база у Гјумрију?

Сматрам да је та база непотребна. Више нема сврхе држати је. То је био уступак, или, тачније, лична услуга покојног министра одбране Павела Грачева тадашњем јерменском руководству. Грачев је, да би пружио гаранције руске заштите, тамо отворио војну базу. Дакле, она никада није имала никакав војни значај, осим демонстрирања нашег присуства тамо. А данас, имајући у виду политику и улогу садашњег руководства Јерменије, слободно је се можемо отарасити, без икакве штете.

Да ли то значи да Русија уопште не треба да одржава војно присуство у Јерменији?

Ово присуство није од велике важности из једноставног разлога - Јерменија је изолована држава. Њена политичка будућност зависи од тога како ће изградити односе са својим суседима. За Русију, увек је било боље имати боље односе са Азербејџаном, али због неких политичких околности развили смо их лоше.

Да ли је војна сарадња са Азербејџаном у интересу Русије?

Наравно. Пре свега, Азербејџан је прилично богата земља која може да купи много различитог оружја. Друго, Азербејџан и Русија су традиционално повезани пријатељским обавезама. Азербејџан се ослања на Руску Федерацију по одређеним питањима. То не значи да ће Азербејџан сутра похрлити под руско окриље, али му требају блиски и предвидиви односи са нашом земљом.

http://vestnikkavkaza.net/

Извор: Vladislav Shurygin: "It makes no sense for Russia to keep military base in Gyumri" | Vestnik Kavkaza
Превео, јер за оног ко уме да чита ово није упозорење само Јерменији: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Дебијан Линуксу