Дебкафајл: Москва би хтела да Израел убрза повлачење САД из Сирије, али не и да испуни шта је Путин обећао


Уклањања Ирана из Сирије неће бити све док се Американци не повуку - порука је двојице високих руских државних функционера, коју су у уторак 29. јануара у Јерусалиму саопштили премијеру Бењамину Нетањахуу.

Поруку председника Владимира Путина су пренели заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин и специјални изасланик председника за Сирију Алекандар Лаврентијев. Иако је Москва ову мисију описала као део заједничког руско-израелског труда да се постигну заједничка решења за политичке и војне проблеме који се појављују у Сирији, њихови израелски домаћини схватили су да се од Нетањахуа тражи да искористи свој утицај на америчког председника Доналда Трампом и његове саветнике, да би ови повукли америчку војску из Сирије што је пре могуће. У ствари, господа Вершињин и Лаврентијев једва да су распаковали свој багаж када су се суочили с генералним директором Министарства спољних послова Израела Јувалом Ротемом и испоручили му захтев да Израел натера Вашингтон да напусти базу маринаца у Ал Танфу.

Москва је први пут изнела овај захтев пре шест месеци. Од тада га понавља кад год се председник Путин или његов министар спољних послова Сергеј Лавров сретну са председником Трампом или било којим америчким војним или дипломатским званичником, али до сада није добила јасан одговор. Бела кућа је само саопштила да је напуштање Ал Танфа могуће једино у склопу свеобухватног повлачења америчких војника из Сирије, којег ће бити - кад га буде.

Ал Танф је од кључне важности за планове и интересе како Москве, тако и Ирана, Израела и Јордана, јер се налази у срцу енклаве у југоисточној Сирији на 55 км. удаљености од сиријско-јорданско-ирачке тромеђе. Стога, амерички гарнизон који одатле контролише тромеђу, стоји на путу уласка ирачких шиитских милиција под патронатом Ирана у Сирију. Вашингтон још увек није одлучио да ли ће америчку базу у Ал Танфу учинити трајном или је затворити. Израел и Јордан здушно притискају Американце да тамо остану.

Москва, све хотећи израелско посредовање код Трампове администрације, не помаже себи непридржавајући се Путинових обећања Трампу и Нетањахуу из 2017. године у погледу ограничавања иранског присуства у Сирији. У ствари, од тада, под носом руске команде, снаге лојалне Техерану, укључујући и Хезболах, наступају све ближе израелској и јорданској граници са Сиријом.

Стога ће, и у то не треба сумњати, Путинови изасланици од премијера добити одговор, да Израел, пре него што се поведе реч о Ал Танфу, жели да види како Москва испуњава дату реч и обавезе. Извори "Дебкафајл"-а израелски став сумирају као три захтева:

1. Иранске и проиранске снаге у Сирији имају се повући на 80 км. од њених граница, у складу са Путиновим обећањем из 2017. године.

2. Техеран има бити спречен да ваздушним путем испоручује оружје Сирији и Хезболаху. Москва никада није пристала на овакав израелски захтев, мада је исти поновљен приликом сваког израелско-руског сусрета протекле године.

3. Постројења у сиријским базама намењена постављању уређаја за прецизно навођење Хезболахових ракета земља-земља имају одмах бити уклоњена.

Руси су начули да премијер и начелник Генералштаба Израелских одбрамбених снага генерал-пуковник Авив Кочави добијају савете да промене оријентацију. Образложење: израелска војна дејства у циљу протеривања Иранаца из Сирије - колико год била ефикасна - неће уродити плодом све док се Москва у том смислу политички не заложи код Техерана. Овакав савет је први пут јавно изнет у понедељак 28. јануара, упутио га је бивши командант Ратног ваздухопловства Меир Ешел. Тиме је Ешел први израелски официр највишег ранга да отворено каже да би Израелу било боље да се ослања на Москву, а не Вашингтон, у остваривању својих циљева у погледу Ирана и Сирије.



https://www.debka.com/

Претходно из истог извора: Дебкафајл: Нетањаху и Путин још једном изразили одлучност да сарађују у погледу Сирије

Предлог: Tehran-Moscow Cooperation Goes Beyond Syria

Извор: Moscow wants Israel to help speed US exit from Syria, but won’t stop Iranian arms shipments - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Ем-Икс Линуксу

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!