Пол Крејг Робертс: Бајке о запослености у Америци

Ретка звер у САД. Фотографија: Лук Шерет / Блумберг њус

У децембру није отворено 312 000 нових радних места.

Ал' нема везе. Кад нам је то па Завод за статистику рада саопштавао истину о запослености.

Здравствена заштита и социјална помоћ заједно са забавним и угоститељским услугама чине 36% нових радних места, тј. ту су 40 000 нових конобарица и бармена. Трговина на мало (могуће зато што је Божић у децембру), администрација и отпадне услуге чине 16%. Више од половине нових радних места је у секторима с ниским платама и скраћеним радним временом.

Шта је са пословима које очекују они са свршеним колеџом? Премију је извукло подоста дипломаца пословне администрације. Какви су им изгледи? У децембру их је ангажовано 400 за управне послове у предузећима. Шта је са адвокатима? Запосленост у правним службама смањена је за 600 радних места. 1 400 људи је нашло посао у архитектонским и инжењерским, а 2 200 у програмерским и сродним ИТ услугама. Ове категорије послова чине 1% нових радних места.

Јасно вам је. Чак и ако су послови за које Завод за статистику рада заиста постоје, то нису радна места с проходношћу на горе и што, с приходима које доносе, подстичу потрошњу. Данас, у недостатку новца што остане после плаћања пореза, комуналија и свега што се потроши на основне животне потребе, већина Американаца мора да се задужује да би додатно трошила. А привреда која се заснива на дугу је финансијализована, непродуктивна привреда.


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: Драги читаоци...

Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Ем-Икс Линуксу

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!