Амерички "Тајм": Поглед на убрзану трку у наоружању између Србије и Хрватске


Мапа преузета из War News Updates: A Look At The Growing Arms Race Between Serbia And Crotia

(Београд, Србија) - Србија је од Белорусије у понедељак преузела четири "мига 29" руске производње у, како је изјавио српски министар одбране, оквиру веће поруџбине оружја, а што може повећати напетост на Балкану и утицај Русије у региону.

Српски министар одбране је на церемонији примопредаје у једној ваздухопловној бази у Белорусији изјавио да "наша авијација је сад најјача имајући у виду протекле деценије".

Пре тога, недавно, Србија је од Русије добила шест "мигова 29", уз обећање да ће добити и 60 оклопних возила, системе противваздухопловне одбране, као и борбене и транспортне хеликоптере.

Цео текст: Serbia Just Got 4 Russian MiG Fighters in Race With Croatia | Time 

Коментар уредника блога "Вор њус апдејтс": Неће бити рата између Хрватске и Србије, иако су непријатељи већ генерацијама. Томе у прилог иде и то што многи у Србији желе да буду део ЕУ, упркос противљењу Кремља. Али да, трка у наоружању постоји, мада на ниском нивоу.

Извор: War News Updates: A Look At The Growing Arms Race Between Serbia And Croatia

Александар Јовановић / Ћирилизовано: За "Тајм" треба претплата или овлашћење за преношење преведених чланака, дозвола коју ми не пада на памет да тражим, иако сматрам да треба пратити баш мејнстрим медије окупатора (алтернативни помажу у тумачењу, али корпоративни и "тинк-тенк" медији често најављују политичке акције естаблишмента, дакле, драгоценији су извор).

Такође, осим "забринутости" једног од најутицајнијих америчких листова, али не због трке у наоружању већ "растућег утицаја Русије", разлог што сам сам се одлучио за ову цртицу је то што је уредник "Вор њус апдејта" бивши руски дипломата, сада држављанин Канаде. Човек уме да процењује, што се види и по избору чланака које препоручује својим читаоцима, и по највећем делу коментара, мада зна и да...демонстрирајући лојалност новој "домовини".

И најзад, али најважније, иако у виду питања: коме иду на руку чланци као овај "Тајма"? Опоменимо се да Jeremić: Idem u Vašington da otklonim opasnost da SAD spreči promenu vlasti u Srbiji - Politika - Dnevni list Danas

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!