Ђорђе Ивковић: Да ли има истине у изјави Сергеја Трифуновића о Мађарима?


Лупио нешто несретни Сергеј Трифуновић на митингу опозиције, па сада лиже што је за собом оставио. Дакако, Вучићева позиција га ухватила ин флагранти, па се сад разбалавили да жутој опозицији ураде тач-даун.

Елем:

ТрифуновићИзвињавам се Мађари, то је био лапсус
"Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић извинио се данас свим Мађарима због изјаве о насељавању Сиријаца и Мађара у Србију, на протесту „Један од пет милиона“ у Београду, и рекао да је то био лапсус."

Ово је било довољно да се "преЦедник" Србије, Александар Вучић баци на колена пред Виктором Орбаном.
Вучић се извинио Орбану за изјаве опозиције
"Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас са премијером Мађарске Виктором Орбаном, који је допутовао у Суботицу да би сутра присуствовао заједничкој седници влада двеју земаља, саопштено је из кабинета.
Kако се наводи у саопштењу Вучић је захвалио за подршку Мађарске евроинтеграцијама Србије.

Он се и овом приликом извинио за неодговорне изјаве, које су се чуле на јучерашњем скупу опозиције у Београду, о Мађарима, грађанима Србије, јер, како је рекао „то није став већинске Србије, већ став дела неодговорних и неозбиљних људи“"

Министар војни, Александар Вулин, такође се уплео у причу која се војске не тиче:

ВУЛИН ЗГАЂЕН ИЗЈАВОМ СЕРГЕЈА ТРИФУНОВИЋА: "Ово је претња и увреда за све људе који живе у Србији!"
Нашли се и продани кукавци да нешто кажу:

"Удружења породица киднапованих и убијених на Kосову и Метохији вечерас је најоштрије осудило изјаву лидера ПСГ Сергеја Трифуновића да председник Александар Вучић "у Србију насељује Сиријце и Мађаре" и истакло да је тим говором мржње директно прозвао и увредио породице косметских жртава."

И, наравно, вечито угрожени:

"Мађарски покрет: Сергеј Трифуновић тешко увредио Мађаре, тражимо извињење"

Таман мислите да ће се сморити хортијевци и њихове српске слугерање, кад ето ти:

"Весић: Претити Мађарима - чист фашизам Трифуновића
Танјуг | 14. април 2019. 

Претити Мађарима са којима Срби живе у хармонији и са чијом матичном државом имамо најбољу сарадњу, представља чист фашизам – поручио функционер СНС
Зато Србија, истиче Весић, мора да се одупре фашизму који представљају Бошко Обрадовић и његов потрчко Сергеј Трифуновић.
"А шта друго да очекујемо од Трифуновића који је био потрчко Легије, убице Зорана Ђинђића", навео је Весић на Фејсбуку."

Ми не видимо каква је претња Мађарима ако се неко не слаже са насељавањем Мађара у Србију, као што не бих схватио као расизам да је Орбан против насељавања Срба у Пешту. Будим је, као што из историје знамо, био српски град, те је насељавање Мађара у Будим уз прогон Срба био чисти расизам. Али, чак ни то данас није централно питање.

Да не бисмо били оптужени за једноумље, преносимо изјаву Иштвана Пастора из релевантног извора:

недеља, 14.04.2019

Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор изјавио је да је „забезекнут” наступом председника Покрета слободних грађана Сергеја Трифуновића о досељавању Мађара у Србију на скупу у Београду истичући да Мађари остају на својој земљи, верни својој традицији, својим комшијама желећи да граде једну будућност која је достојна човека. Пастор је за РТС рекао да не зна да ли је реч о шовинизму, ксенофобији, или о глупости.

„Мислим да је (Сергеј Трифуновић) успео да покаже своје право лице, да је крајње време да примени познато правило да се шустерски калфа врати у шустерај! Шире посматрајући, мислим да не може да повреди и понизи, ни да жигоше војвођанску мађарску заједницу. Покушавали су то већи политички 'мацани' у претходном временском периоду, нису, успели, неће успети ни он, као политички 'цверглан' (петлић)”, рекао је председник СВМ и Скупштине Војводине, јавља Бета.
Пастор је нагласио да Сергеју Трифуновићу и другима који толико знају о прошлости као он, треба рећи да су Мађари на овај простор дошли пре 1.100 година.
„Није их Вучић довео, али неће их отерати ни Сергеј Трифуновић. Ми остајемо на својој земљи, остајемо верни својој традицији, својим комшијама и желимо да градимо једну будућност која је достојна човека”, казао је Пастор..."

Може Пастор тако арогантно да прича, пошто слабо ко у нас познаје довољно историју. Ко зна о чему се ради, не сме да јавно да каже и изложи се српској ауто-шикани.

Шта, у осталом нама вреди и да знамо историју, када нисмо свесни шта нам се пред очима догађа?

Оно што Иштван Пастор хоће да натукне је стара великомађарска флоскула о аутохтоним и алохтоним "Војвођанима". Мађари су по тој великомађарској идеји староседеоци а Срби дођоши, без обзира од када живе у Равници.

Срби су у Војводини присутни 7.500 година , мање-више. Ако нам се то не уважи, спочитавајући да смо Деретићеви мрачњаци, у реду, условно ћемо прихватити "бечку историју" по којој смо овде 1.300 година.

Са друге стране, Мађари су конгломерат разних народа од Жутог мора на крај Азије до Северног мора на крај Европе. Језгро ове мешавине је "Онгур" = "Десет стрела", што је епски назив за конфедерацију десет племена - седам татарских и три хазарска, из деветог века н.е. То удружење племенâ не одговара ономе што подразумевамо као "народ" у модернијем смислу.

Али, не трчите пред руду, није ни то проблем. Оно што је тврда чињеница је да су Онгури/Хунгари/Мађари отишли из ових или оних разлога. Једноставно, вековима нису постојали на овим просторима. Према аустријском попису у Бачкој из 1715. године, Срби, Буњевци и Шокци су чинили 97,6% становништва региона. У целом попису нађено је само 40 старешина домова који нису били Јужни Словени. У Суботици је живело два Мађара. Онда је Беч почео са планском колонизацијом, па су насељавани многи народи из далеких предела. Тако је насељено више Немаца него Мађара. У сваком случају, шовинистички безобразлук је да Пастор и њему слични Мађаре проглашавају за староседеоце а Србе за дођоше.

Затим је почела насилна хунгаризација којој нису били изложени само Срби, већ и други народи, Словаци нарочито. Формула тог етничког насиља била је једноставна: "Ко говори мађарским језиком, Мађар је. Ко не говори мађарски, може да се сели." То ће бити "међунационална хармонија" по "мителеуропком" моделу? На овај начин помађарено је на стотине хиљада људи.

Мађарима, дакако, не пада на памет да се извине због вишевековне асимилаторске политике, нити да одустану од таквих настојања.

Ако је и било међунационалних тензија у Војводини, ако су се из рационалних или ирационалних разлога наши Мађари осећали несигурно, њима је 2000-те године пружена рука. Што се општине Темерин тиче, потписник ових редова је био тај који је пружио руку. Мађари су узвратили класичним фашизмом*. Малу децу у основним школама уче о "великој Мађарској". Лично сам 2006 године, као члан комисије за Уставни референдум, у холу основне школе у Темерину видео окачену мапу "64 жупаније" коју нико, па чак ни милиција којој сам случај пријавио, није смео да скине.

Бесмислено је и идиотско "реаговање" на нечију несмотрену или глупу изјаву и извињавање Орбану, док овај према Србији држи разапету "жилет-жицу". Не обичну, већ "жилет-жицу", да се и зец искасапи ако покуша да прође кроз њу. Још само струју да пусти и добро дошли у 1941 годину. И такво стање режимски сатрапи називају "харнонијом и најбољом сарадњом"?!

Међутим, Сергеј Трифуновић је несвесно изрекао суштинску истину. Мађари се не насељавају у Војводину, али Мађарска у склопу своје великомађарске идеје производи политичке Мађаре у Војводини! Ко год има претке који су пре 1918. живели у Војводини, има право на мађарско држављанство! Све једно Срби, Мађари или који други. Морају само да покажу елементарно знање мађарског језика. Шта је то него експанзионистичка политика, чак ни мало "тиха". Како то другачије тумачити него као стављање шапе на територије које су припадале Мађарској пре сто година?

Несрећни наш и јадни народ се као луд залеће на понуђену "шећерлему".

"Држављанство Мађарске примило 180 хиљада Војвођана
 25.10.2018
У Војводини и даље влада велико интересовање за добијање мађарског држављанства, а само у Суботици преко 130 хиљада грађана је положило заклетву.
На свечаном полагању заклетве, Андраш Старај Петер, државни секретар Мађарске задужен за безбедност, истакао је значај националног јединства. Он је рекао да Мађари у расејању представљају део мађарске нације, а да садашња влада то признаје и ствара правне везе између Мађара у земљи и расејању.
- За нас је празник сваки пут када се дешава ново полагање заклетве, а и данас су заклетву положили наши бројни земљаци, што је узвишен осећај. То значи да се уједињује прекогранични део нације са мађарством у земљи - истакао је Старај Петер.
У Суботици се и надаље очекује долазак заинтересованих грађана, који желе да добију мађарско држављанство по олакшаном поступку."

Сто осамдесет хиљада српских држављана су произведени у мађарске Мађаре! У Суботици у којој је пре триста година живело два Мађара, сада је за неколико година произведено 130.000 Мађара!

Свака нормална и пристојна држава се брани од овакве "добросуседске сарадње". Ако хоћете и тако што особе са дуплим држављанством не могу да врше државне функције. Ко сме да одговорност за судбину народа ставља у руке тако непоузданим људима опасних намера?

Тако би и Иштван Пастор моментално остао без свих функција, не  да би смео да се било коме арогантно изругује.
.....

* О томе сутра илустративан напис из 2011 године.


Аутор: Ђорђе Ивковић

2 коментара:

  1. Одлична анализа. Додао бих да је Пастор чисти јеврејин (евреј). Само фасадни Маџар.

    ОдговориИзбриши
  2. Ја Мађарима не бих заборављао Богојављенску рацију, 30 хиљада Срба послатих у Јасаеновац, грехе из 1.рата и да сад не набрајам даље. Не видим шта се то значајно догодило, што би нас уверило да се та пракса неће наставити?

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!