Казахстан: Притвор и новчане казне за протестанте приведене 6. јула

Драган Вукојевић, преводилац чланка: Казахстан је по површини огромна држава и за светске, а камоли европске размере (више од 2 милиона и 700 хиљада километара квадратних, скоро пет пута већа од француске и 30 пута већа од Србије) али је по броју становника мали (око 18 милиона, што је око 3 пута више него Србија без Шиптара). Становништво углавном живи у градовима, јер је Казахстан пре уласка у састав Русије у 17-18 веку, био земља са тек пар насељених места (садашња Астана - Нур-Султан је до стицања независности 1991. године имала око 20 хиљада становника, а у тренутку руског освајања тек неколико стотина) са номадским становништвом. Села у Казахстану практично и нема, јер је земља безводна са оштром и сувом степском климом (зими и до -60 степени целзијуса а лети и до +40 степени у појединим деловима) па од пољопривреде има нешто номадског сточарства у изумирању и озбиљно ратарство на наводњаваним површинама (на пример долина око града Сариагаш на самом југу Казахстана према Киргистану, је позната као "долина лубеница" јер је још у она времена, снабдевала цело тржиште Совјетског савеза од око 300 милиона становника, лубеницама, и извоз житарица од око 10 милиона тона). Удаљеност међу градовима је огромна. На пример град Актобе, који има пар стотина хиљада становника и који је на око 200 километара од руске границе се сматра пограничним, а до првог насеља у унутрашњости Казахстана има око 150 километара. Између нема несељених места. Удаљености између престонице Нур-Султана (бивше Астане), бивше престонице Алматија и града Шимкента (средишта нафтне производње и прераде) се мере хиљадама километара и различитим временским зонама. Спонтане демонстрације у овим градовима у исто време су скоро немогуће, те се може претпоставити да је то неко координирао и синхронизовао. При томе, треба имати на уму да су новине, радио и тв станице у Казахстану строго контролисане и затворене, тако да не можете сазнати да се у вашем граду протествује ако нисте пролазили улицом и видели протестанте, а камоли у градовима на другом крају земље.

Обратите пажњу и на извор чланка. Јесте, амерички је и вазда непристрасан. Али нека информација јесте. У руским медијима их нема. Ваљда зато што проблем не постоји ако се не спомиње.

Привођење на Дан прстонице у Алматију 6. јула


Притвор и новчане казне за протестанте приведене 6. јула




Дан након покушаја одржавања протеста у више градова, од активиста за људска права стижу ретке информације о броју приведених, као и о ухапшенимаПознати су тек неки од извештаја, о извођењу приведених протестаната пред судове у ноћи између суботе и недеље. Рођаци приведених су забринути за судбину својих вољених, а активисти позивају на подршку.

Становница Алматија, Аљфија Ташимова, каже да је свог 19-годишњег млађег брата видела у емисији "Азаттик" у притвору и да је одмах затражила помоћ активиста за људска права и јавних гласила.

"Обраћала сам се свима и тражила да доставе информације. Један адвокат је покушао да ме утеши, рекавши да брата имају право да задрже највише три сата. Првог сата мој млађи брат је ступио у контакт, написао је преко Инстаграма: „Пустили су ме. Све је у реду."

Онемогућавање приступа адвоката притвореницима

Адвокати и активисти за људска права који су Алматију, говоре о десетинама ухапшених од око стотину људи који су приведени у полицијску станицу након што су били задржани на Централном стадиону.

Адвокат Разија Нурмашева казала је "Азатику" 7. јула, да је њена два штићеника, становнике Алматија, 60-годишњег Откирхана Муљкибајева и 65-годишњу Ханзаду Раимкул, специјализовани обласни управни суд прогласио кривим за учешће у неовлаштеном окупљању. Првог оптуженог суд је осудио на 15 дана затвора, а други је кажњен новчано.

У недељу увече, Нурмашева је била у згради полицијске управе округа Бостандик, у коју је, према речима очевидаца који су отуда изашли, као и приведених, одведено 45 до 47 људи. Адвокату оптужених није дозвољен улаз у зграду. Као резултат тога, чекала је испред полицијске станице до два ујутро. Дошавши касније у управни суд, сазнала је да суд у међувремену пресудио у поступку против ово двоје људи. Према информацијама из јавних извора, оптужбе против ових оптужених су разматране уз учешће тужиоца, али без учешћа адвоката. Рок издржавања казне рачуна се од вечери 6. јула.

Притварање грађана који су покушали изразити неслагање са политиком садашње власти, а очигледно и случајних пролазникаизведено је 6. јула у неколико градова у земљи. У Алматију је 6. јула, око стотину људи је приведено испред Централног стадиона, на очи новинара "Азатика". У престоници, новинари "Азатика" видели су, својим очима, привођење неколико стотина грађана.


"Сине, пусти их" или затворска ноћ у Алматију:

Видео (погледати на извору)


Активисти на друштвеним мрежама наводе да је ово само видљиви део хапшења, које су снимиле камере. Власти су још уочи протеста, на миг тужилаштва, о неприхватљивости учешћа у „неовлашћеним“ протестним акцијама, спровеле низ превентивних хапшења и претреса „у вези са позивима на скупове“. Активисти су пријавили случајеве притварања од стране људи у цивилу на улазима кућа или позивањем у полицијске станице због наводних „превентивних разговора“.

Хапшења због заставе и слогана "НАПРЕД, КАЗАХСТАН! "

Активиста за људска права, Серик Абишев написао је у недељу на "Фејсбуку" да су активисти Ануар Данијаров и Канат Турдаљијев, који су координирали рад посматрача у престоници током избора и који су у приватно отишли у Алмати, ухапшени 6. јула након што су изашли са заставама Казахстана и са слоганима “Алга, Казахстан!” (“Напред, Казахстан!”).

Одлуком управног суда, 50-годишњи Ануар Данијаров и 49-годишњи Канат Турдаљијев осуђени су на по 10 дана затвора. Обојица су, према пресуди, били у вечерњим сатима 6. јула на подручју Централног стадиона у Алматију, где су приведени и изведени пред суд, који их је касније прогласило кривим за учешће у “неовлаштеном протестном скупу”.

“Потребна ми је помоћ, морамо им пружити подршку у емисијама, они у Алматију немају никога. Радо бих помогао, али сам у болници. Све вас који бринете за судбину поштених грађана, молим, помозите им”, написао је Абишев и додао да сматра “потпуно апсурдним кажњавање активиста“ за слоган “Алга, Казахстан” и "ношење националне заставе"

На друштвеним мрежама, неки корисници објављују да су били приведени у полицију након што су изашли како би изразили своје неслагање са недавним хапшењем три мајке осумњичене за учешће у активностима забрањене организације. Прошлог четвртка, три становнице града Алматија, мајка више деце, Оксана Шевчук и самохране мајке Гулзипа Џаукерова и ЖазираДемеуова су пребачене из кућног притвора у истражни затвор. Полиција је саопштила да су оне, у кућном притвору, "покушаледа организују неовлашћени скуп екстремистичког покрета у Алматију". Жене су одбациле оптужбе.

Приведени у Алматију, Шимкенту и престоници

Активиста за људска права Данијар Хасенов, који је након 23 часа по локалном времену, у суботу посетио неколико полицијских станица у граду Алматију, рекао је "Азатику" да у Алмаљинској полицијској станици има око стотину приведених, у Медеуској, 40 до 50 људи, у полицијској станици четврти Бостанди око 45 људи. Ове бројке су му пријавили приведени који су пуштени из полицијеЊега самога у полицијске станице нису пустили.

Данијар Хасенов прошлог месеца, након што је објавио писмо шефу Европског савета Доналду Туску о "грубим кршењима људских права у Казахстану" крајем маја, није дошао на састанак са европским посланицима. Он је заустављен на аеродрому у Алматију и није му дозвољено да отпутује.

Активисткиња за људска права из Алматија, Асија Туљесова, која је била у посети престоници, рекла је "Азатику", позивајући се на очевидце, да је отприлике стотину људи приведено у полицијске станице престоничких четврти Бајконур и Алмати.

Како су приводили у престоници на Дан престонице?

У граду Шимкенту, неколико активиста и становника који су, у суботу, били задржани на градском тргу рекли су "Азатику" да је на десетине људи одведено у полицијске станице. Према њима, приведене су фотографисали и узимали отиске прстију. Људи су пуштени тек кад су дали изјаве у полицији. У Шимкенту, новинар је видио да је 6. јула око 50 људи било задржано на тргу.

Дан престонице, који се слави сваке године 6. јула, подудара се са рођенданом Нурсултана Назарбајева, бившег председника који ужива доживотни имунитет од било каквог кривичног поступка и који има титулу Вођа нације"(титулу је изгласала скупштина под његовом контролом). Пре око годину дана, Назарбајев је обезбедио себи право да до краја живота води Савет безбедности.

Власти у међувремену не објављују информације о броју приведених људи у тим акцијама, након скоро 30 година власти Нурсултана Назарбајева, који је јуче напунио 79 година и који је у марту дао оставку на председничку дужност, али и задржао читав низ широких овлашћења које му омогућавају да има значајан утицај на управљање земљом
"Азаттик" је затражио коментаре у Министарству унутрашњих послова и градским судовима. Прес служба МУП-а је у недељу изјавила новинару да ће доставити информације "након сагласностиминистра. Гласноговорник престоничког суда, позивајући се на чињеницу да је понедељак проглашен нерадним даном, рекао је да пре уторка, 9. јула не може дати никакве информације. На позиве на телефонске бројеве гласноговорника Градског суда у Алматију, као и полицијске управе, нико није одговарао или су били недоступни. У изјави коју је Министарство унутрашњих послова издало у суботу увече, број приведених није прецизиран, али је наглашено, да су привођења извршена "најобзирније могуће, и да специјална техничка средства нису коришћена".

Протести од 6. јула су готово редовни у низу протеста, који постају све учесталији након што је Назарбајев предао председничка овлашћења свом изабранику - каријерном дипломати, бившем председнику Сената Касиму Жомарту Токајеву, који је, према званичним подацима, победио на ванредним изборима 9. јуна, што су западни посматрачи критиковали, рекавши да је само гласање спроведено уз бројна кршења права и масовна хапшења учесника мирних скупова.

Ступајући на дужност 12. јуна, 66-годишњи Токајев је обећао да ће следити курс свог претходника.

Међународне организације за људска права су редовно критиковале власт Назарбајева, наводећи да су права и слободе у земљи ограничене и да постоје политички затвореници. Власти оповргавају вршење притиска на неистомишљенике и постојање политичких затвореника у земљи.

Извор: 

Аресты и штрафы после задержаний 6 июля

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!