Владимир Жириновски: Поводом чланка Владислава Суркова "Дуговечна Путинова држава"

Фотографија: duma.gov.ru

Поштовани Владиславе Јурјевичу!

Прочитао сам ваш чланак у «Независним новинама» ( «Независимая газета - Владислав Сурков: Долгое государство Путина» , Владислав Сурков: "Дуговечна Путинова држава"-прим.прев.) са великим занимањем. Спреман сам да се сложим са многим начелним тезама које су потекле из Вашег пера. Ја се чврсто држим позиције: за Русију као велику државу, централизација је спасоносна, а федерализација погубна. Да, нашем народу заиста штети власт трговаца или, још горе, антидржавних либерала. Да, космополитизам је најгори непријатељ земље и милиона Руса.

И у томе се са Вама не спорим. Међутим, током читања Вашег чланка, Владиславе Јурјевичу,  нашао сам разлоге за чуђење.

Први. Зашто говорите о различитим догађајима и трендовима као да су с неба пали на врат руског народа? Идеологија може нестати, али не може доћи ниоткуда. Сваки политички програм има своје име и презиме. У крајњем случају - име странке која га ствара и спроводи.

Зашто не говорите директно о овим странкама? Зашто не спомињете Комунистичку партију Руске Федерације - наследницу оних комуниста који су два пута, 1917. и 1991. године, уништили велику руску државу? Зашто нема ни речи о „Праведној Русији“ (странка «Справедли́вая Росси́я» коју је 2006. године основао Сергеј Миронов на подстицај самог Владислава Суркова - прим.прев.) која уме само да странчари и то без много успеха? Зашто не критикујете "Јединствену Русију" (странка «Единая Россия»
има непрекидно већину у Думи од 2001. године, а њен носилац листе је председник владе Дмитриј Медведев - прим.прев.), која земљи није дала ниједан делотворан начин изградње државе?

Зашто, коначно, прећуткујете да је сва идеологија коју сте описали, замисао Либерално демократске партије Русије? Прећуткујете да је управо наша странка, у протеклих 30 година, стварала, одгајала и прилагођавала стварном животу управо ту конструктивну државну идеологију, која је описана у Вашем чланку?

Други. Прочитао сам Ваш чланак, и присетио се сопственог говора на скупштинској расправи 2002. године. Ево шта сам говорио пре седамнаест година: “Русија може бити само централизована држава. Ако наставимо да развијамо принципе "федерације" без превођења ове стране речи на руски, ми ћемо бити у слепој улици још 15 година, па још 15 година. Постоје три начела у олимпијском покрету: више, брже, јаче. За државу важе друга три начела: безбедност - она је неопходна, делотворност и ниска цена државне управе. Сада, ако наставимо да гурамо по линији „федерације“, нећемо постићи ни један од ова три циља.

Зато овде предлажем делотворнији, поузданији и јефтинији облик државе - централизовану државу. Испробавали смо је хиљаду година. И када смо је имали, били смо успешни.

Русија не може бити федерална република. Никада неће бити. Можете се иживљавати над земљом, над народом још 30-40 година, али ћете за то бити кажњени. Ви ћете бити збрисани, а у Русији ће неминовно избити грађански рат. Ви то и желите, и зато радите то што радите!”

Владиславе Јурјевичу! Драго ми је што сте усвојили идеологију Либерално демократске партије, прихватили је свим срцем и, стављајући је на папир, приказали себе као талентованог политиколога и публицисту. Драго ми је да су моји ставови утицали на Ваш развој као политичара-државника.

Али било би поштено чути бар једну везу са Либерално демократском партијом! Барем један цитат у ком се помиње ЛДПР, која је развила најродољубивији и најдржавотворнији програм у савременој историји земље!

У октобру 2017. године говорио сам на отварању Руског народног сабора и цитирао свог великог истомишљеника филозофа Ивана Иљина: "Федерација је смрт руске државе". Зашто се устручавате да кажете својим читаоцима да Либерално демократска партија, више од 20 година, истрајава на централизацији Русије? Истрајавамо са говорнице Државне Думе, на телевизијским и радијским програмима, на свим врстама округлих столова и стручних излагања.

Треће. Дубоко сте прерадили и изнели тезу о предностима политичке централизације Русије. Зашто сте заборавили другу идеју Либерално демократске партије - економску централизацију? Зар се заиста не слажете са чињеницом да је политичка моћ државе заснована на њеној економској моћи? Па добро се сећате програма ЛДПР. И да наша партија из године у годину истрајава на национализацији кључних грана привреде. Зар не позива Либерална демократска партија Русије, већ деценијама, на потпуну државну контролу над природним ресурсима, тешком индустријом, малопродајним ланцима, апотекама, Централном банком и трговином алкохолом и шећером? Не слажете ли се, са тим, да ће такви кораци ојачати политичку стабилност државе?

Четврто. Од 1991. године, милионима сународника говорим о непоколебљивој спремности да заштитим Русе. Како сте ви, Владиславе Јурјевичу, направили такву грешку, да у чланку о снази државе нисте рекли ни реч о руском народу, Ви га упорно не примећујете? Крути систем управљања земљом створен је под царским режимом. Али владари се нису умели ослонити на корен, главни народ наше земље, због чега је њихова власт, њихово царство пропало. Да ли заиста не схватате оно што је Александар Трећи схватио пре 140 година: "Русија је за Русе." Ви описујете суверени узлет данашње земље, а зар нисам ја, далеке 1995. године, са говорнице Думе свима рекао: “Нико не може да уништи руски народ! Он ће се дићи."

Коначно, мој дугогодишњи слоган: “Ја ћу бранити Русе!” Није ли то идеолошка основа те државе коју су милиони људи спремни да подрже? Супротност штетној држави трговаца и олигарха?

У Француској се ослањају на Французе, у Немачкој - на Немце, у Великој Британији - на Енглезе. А Ви сте једноставно заборавили главни ослонац Русије - руски народ.
Поштовани Владиславе Јурјевичу, спомињући у чланку Ивана Трећег, државу Петра Великог, Лењинову државу, заборављате да су све те државе пропале. Да ли је то судбина коју желите за модерну Русију ?! То је грешка.

И последње. Ви проналазите одређену одвојеност народа од државног живота. Владиславе Јурјевичу, не да Вам се да бар једанпут не одстраните народ из доношења најважнијих државних одлука? Сетите се како су у децембру 1993. Руси добили, макар једном у историји, слободно гласање, уз поштено, објективно пребројавање гласова. И ко је победио на изборима? ЛДПР! Због чега су прозападне демократе завапиле "Русијо, постала си глупа", а власти извукле "поуку" и бескрупулозно фалсификовале следеће изборе 1996. године, када је Јељцин, упркос свему, освојио други председнички мандат.

Слажем се: наши народ је даровит, мудар и главни јамац непоколебљиве снаге руске државе. Дакле, уважавајте га више, Владиславе Јурјевичу. Не устежите се да изговорите реч "руски". И хвала што сте промовисали партијски програм Либерално демократске партије. 


Владимир Жириновски, председник Либерално демократске партије Русије

Независимая газета — http://www.ng.ru/

Напомена преводиоца: Двоумио сам се да ли да преведем чланак Владислава Суркова „Дуговечна Путинова држава“, што бих сигурно учинио да је објављен пре пет година, али одустадох, јер данас личи на рекламу за робу које више нема у продаји. Чланак је, после видим, превео Владимир Кршљанин, можете га прочитати овде.

Зашто сам превео одговор Жириновског? Можда зато што он, за разлику од Цара који се само смешка и ћути, сваком Србину на кога наиђе обећава брда и долине. А можда и због самог Суркова, помоћника председника Руске Федерације. 

Сурков није превише омиљен међу политичким противницима, који му, истина, не одричу способност и знање. Право име му је Асланбек  Андарбекович Дудајев. Отац му је Андарбек Данилбекович Дудајев (Чечен), војни обавештајац (ГРУ), а мајка Зоја Антоновна Суркова је Рускиња по занимању учитељица. Рођен је 1964. године у селу Дуба-јурт у Чеченији.

На "Ћирилизовано" је споменут више пута, у занимљивом контексту у Пуковник Касад: О хунтином "Држ'те лопова"


Претходно од истог преводиоца: Нова имиграциона политика Русије


Аутор: Владимир Жириновски