Пуковник Касад: О неким новим моментима, укратко



Данас сам имао низ занимљивих сусрета и разговора са занимљивим и врло компетентним људима, сусрета који су значајно обогатили моје знање о одређеним специфичностима унутрашњег живота Новоросије. Врло брзо ће бити неколико занимљивих материјала, али за сада укратко о неким интересантним моментима.


1. Пономарјов, бивши градоначелник Славјанска, је у реду. Он је жив, добро и на слободи. Моћи ћу да дам више информација о овом питању касније.

2. "Генерал" Корсун више није у Новоросији и он сада даје изјаве. Овај "витез судбине" је помогао да се открију "нестабилни" команданти. Командант са потписом "Самурај" (можете да га видите у видеу битке под Кожевње, где је командовао нападом тенкова и пешадијских борбених возила и махао пиштољем) послао ми је е-писмо у којем је рекао да је његово кодно име на документу фалсификовано, и да он чак није ни био у Новоросији у моменту његовог потписивања, јер је подизао "Степа" батаљон у Владивостоку. Што се њега тиче, он је за јединствену команду коју би створиле законите власти Новоросије, а не сумњиви ликови.

3. О Кодаковском. Он више нема стварне политичке позиције, Кодаковски командује одредом од неколико стотина људи. После његовог пада у јулу, који је уследио после Стрелковљевог доласка у Доњецк, сада је један од многих команданата Новоросијских оружаних снага и ништа више од тога. На директно питање да ли се његови људи добро боре добио сам и директан одговор: у близини Саур-Могиле су се борили осредње, близу Јасиноватаје добро.

4. "Калмиус", о којој тамо нема много информација је заправо прилично озбиљна организација - "артиљеријска бригада", и то не само по називу. О "Калмиус"-у ће бити посебног материјала. Што се тиче возила и артиљерију у батаљону - само трофејно, али нема проблема са муницијом - десетине тона је извучено из једног од окружења.

Ти људи са којима сам разговарао, а који су учествовали у уличним борбама током првих дана августа, потврдили су да је ситуација у том тренутку била катастрофална и, да није било ниског морала украјинске пешадије, Шахтјорск би био заузет а ДНР одсечена од ЛНР. После одласка Козака, само је 153 човека остало у граду, према којима је напредовала колона 25. падобранске бригаде, као и неке јединица Нацигарде - заједно више од 70 оклопних возила и неколико стотина људи пешадије. Људи су успели да издрже до доласка "стрелковаца" и "Оплот"-а, чиме је ефективно спашена ДНР.

5. Питање зимске опреме за Новоросијске оружане снаге било је у последње време закључено у значајној мери - барем за јединице прве линије и део милиције који је претворен у војску. Те јединице су прописно обучене, добиле су у довољним количинама зимску камуфлажну униформу, капе , џемпере и топле чарапе. Као и увек, постоји недостатак тактичких прслука и разне специјалне опреме. Тражили су да се ово нагласи. Као и обично, сва питања на тему помоћи Новоросијској милицији треба да буду усмерена на redactor@cassad.net

6. Ситуација са поправком трофејног материјала је осредња, због чега је темпо обнове заробљене возила прилично слаб. Од свог материјала који је заробљен у окружењима током августа-септембра највише трећина је доведена у ред. Што значи, с једне стране постоји потенцијал за  прикупљање материјала и постоји технички потенцијал, али, са друге стране, темпо овог раста је веома низак.

7. Прилив добровољаца је донекле смањен после победничких недеља крајем августа и почетком септембра, али све у свему је прилично стабилан. Новоросијске оружане снаге се полако али сигурно повећавају. Тренутно, придружити се Новоросијским оружаним снагама није велики проблем, јер је цела граница широм отворена.

8. О Безлеру. Он је унапређен у чин генерала од Захарченка, што је и заслужио. Безлеров одред је јуначки бранио Горловку током најтежих дана августа, а "Бес" је и сам био рањен (вишеструке шрапнелске ране у ноге). У почетку су мислили да неће успети и да се неће вратити са лечења, али је испало да је јак човек, па је био на опоравку (зато се није појављивао у медијима), а сада се поново бори, разоткривајући завере. Сада је Безлер одговоран за формирање Северног правца.

9. О генералима - постоје само два генерала у борбама у Донбасу. То су генерал Петровски, звани "Мрачни" и Безлер, звани "Бес". Обојица имају нормалне радне односе са Захарченком и Кононовом, кодног имена "Цар". Сви остали генерали су или нека врста авантуриста, као што је "Корсун", или су генерали из домаће радиности, створени личним декретом атамана Козицина.

10. Тренутно је ситуација са пошиљкама за Мозговоја знатно побољшана, његов ауторитет у војним круговима је прилично висок. Антиолигархијски принципи и изградња народне државе које је он прогласио имају велику привлачност међу обичним борцима милиције у другим одредима и код њихових команданата. Војно, он је пре подређен команди ДНР, него команди ЛНР.

Детаљније ћу описати различите аспекте у одговорима на питања у низу чланака о унутрашњој ситуацији у Новоросији.


Оригинални текст на руском: Colonel Cassad - Коротко в важном
Извор: Colonel Cassad (in English) - A brief but important update
Превод: Ћирилизовано

Неугодне истине диктатора и једна приде


"Људи који гласају не одлучују ниочему. Људи који броје гласове одлучују о свему."



"Вештим и сталним коришћењем пропаганде можете учинити да народ чак и рај види као пакао, или изузетно бедан живот као рај."



"Фашизам би прикладније било назвати корпоративизмом,  јер је то спајање државе и корпоративне моћи."




"Ако америчке монополске капиталистичке групе истрају у наметању политике агресије и рата, обавезно ће доћи дан када ће бити обешени од људи целог света. Иста судбина чека саучеснике Сједињених Америчких Држава."


"Огроман јаз између онога што амерички лидери раде по свету и шта Американци мисле да њихови лидери раде је једно од великих пропагандних достигнућа доминантне политичке митологије".
Мајкл Паренти

Извори: DICTATOR TRUTH « The Burning Platform  и The Inconvenient Truths Of Dictators | Zero Hedge
Превод:Ћирилизовано

Пуковник Касад: Стрелков о меморандуму из Минска



Стрелков је на чувеном "мистериозном" форуму коментарисао меморандум из Минска 2.0

Заправо о томе да је остварена "неопходност о којој су бољшевици увек говорили" [напомена преводиоца: овај Лењинов цитат је постао познати руски идиом] - Укији су престали да паниче, прегруписали су се, спремни су за нове битке и сада јасно показују да би се сложили само са једним могућим развојем ових догађаја: потпуном капитулацијом Русије у Новоросији. "Бриљантни успеси миротвораца", групе  Сурков-Лавров-Зурабов, поново су довели председника пред исти избор с којим је био суочен пре месец дана: или одлучан рат (сада са још већим губицима и трошковима), или срамна капитулација (следећи - Крим и "Милошевић сценарио"). Војна акција је заустављена управо за постизање тог циља. Само једно питање остаје да се постави: колико дуго Сурков још може да очигледно вара Путина представљајући своје "виртуелне успехе" као права достигнућа? И колико дуго председник још може бити сигуран да су Сурков и комп.  под његовом контролом? Свргнути Наполеон је на острву Св Хелена рекао: "Да сам Таљерана и Фушеа обесио на време, још увек бих владао Француском!". А то је рекао велики државник који је такође био сигуран да ће надмудрити заверенике из свог круга ...

Ко каже да је "све лоше?" Све ће бити лоше само ако председник направи самоубилачки корак прихватајући услове Партије издаје који му се подносе као "једино могуће решење". А последњи кораци и реторика разних шарлатана (почевши од лакрдијаша Жириновског) сугеришу да нико неће да "одбаци" Новоросију. Једини проблем је у томе што покушавају да спроведу нову политику користећи "старе руке" - то јест, преко људи који су јој органски противни. Сходно томе, резултати су никакви и уместо сјајних успеха имамо губитке и смешне афектације око разних "отворених тајни" (што је када их цео свет зна, а сопствено становништво не зна).

Оригинални текст на руском: Colonel Cassad - Стрелков о минском меморандуме
Извор: Colonel Cassad (in English) - Strelkov about Minsk memorandum
Превод: Ћирилизовано

Влада Украјинцима прописала строгу дијету




Данас је Украјина, иако је потписала споразум о придруживању са ЕУ, далеко од хваљеног европског нивоа цена, које су често ниже. Немогуће је обуздати их да буду чак и на нивоу од прошле године. Многе наивне људе је изненадило што потписани комад папира није донео јефтино воће и поврће у продавницама, као што је било у Пољској.

Дакле, у августу, индекс потрошачких цена у Украјини у односу на децембар прошле године порастао је за 12,9%. У односу на исти период 2013., индекс потрошачких цена је још и нешто нижи, за 0,6%. Претходна власт је успелвала да одржи веома опрезну стопу раста (а понекад да је чак и смањи) цена, којој би позавидео чак и руски потрошач.

Али, изгледа да су нове украјинске власти одустале од елементарне контроле цена у земљи. Искуство је показало да су краткорочне политичке амбиције политичара, који су засели устолицу лидера Украјине после Мајдана, драгоценије од интереса украјинског становништва.

У Украјини су пре свега порасле цене меса и живине. На пример, у септембру прошле године, цело пиле је коштало 20-22 гривне. Сада ће тај производ Украјинца коштати 28-32 гривни, а филеу је цена порасла са 35-38 на у просеку 50 гривни.

Чини се да Европа није наметнула никакве санкције Украјини, границе су отворене за увоз било ког производа, произвођач више нема "корумпирану владу Јануковича". Али је килограму јунећег меса цена некако порасла за 15 гривни (око 20%), свињетини у просеку за 25%. По килограму свињског врата Украјинац сада мора да плати нечувених 68-73 гривни.

Цена кобасица је нагло порасла, у зависности од врсте у просеку за 20-60 гривни по килограму. Млечни производи у односу на прошлу годину скупљи су за 20-25%, литар млека у продавницама сада се продаје за 10-12 гривни. Павлаци је цена значајно скочила, чак 30-40%. Сунцокретово уље је скупље за 20%.

Једини производи којима су цене у августу и септембру одржаване на прихватљивом нивоу су поврће и нешто воћа. У Украјини је ове године добро родило.

Раст цена је сасвим логична последица подизања набавних цена. Тако је, према најновијим подацима Државне статистике Украјине, велепродајна цене хране у порасту по готово свим позицијама. Најзначајније повећање цена је за тврди сир - 9.3%. Цена тоне млека повећана је за 14 4%, пшеничног брашна за 17,3%, свињетине за 11,8%, а цена живине је порасла највише - 15%.

Наравно, ни рат у Донбасу не погодује нормализацији тржишта хране. Током периода април-август, за време којег су се дешавале АТО, цена хране је порасла за више од 10%.

Тужна ствар је да је сада готово немогуће повратити контролу над ситуацијом. Депресијација гривне, која је у последњих неколико месеци постала "лакша" за 40%, наставиће се и у будућности. Због борби у Донбасу радни капацитет укупног економског сектора је подривен. До краја године ће увелико пасти и извоз металуршких хемијских и машинских производа. Смањење девизних прихода од извоза ће довести до брзог трошења девизних резерви. Украјина ће морати да извлачи економију кроз пољопривреду и Украјинци ће бити непријатно изненађени квалитетом живота без пореских прихода од "мангупа из Доњецка".

Наравно, све ово ће довести до даљег повећања цена и смањења реалних прихода. На тај начин, све последице опортунистичког понашања кијевске олигархијске елите ће сносити џепови грађана Украјине.

Препоручујемо Украјинцима, које ће ове зиме ће држава препустити судбини, да искористе добар урод воћа и поврћа и направе залихе сваке врсте зимнице.


Извор: The government has prescribed a strict diet to Ukrainians » voice of Sevastopol
Превод: Ћирилизовано

Слободан Каназир: Од Бога вам плата и награда!



Четрдесетих година прошлог века, сазнавши за страдање свог народа којег су хрватске усташе немилосрдно истребљивале, Јован Дучић је написао песму „Сину тисућљетне културе“ посведочивши о овим злочинима више, него иједан уџбеник историје до сад написан. Седамдесет година касније, Бојан Милановић је компоновао и отпевао поменуту песму, а од фотографија и текстова на ту тему направио видеозапис и поставио на You Tube. Колико ми је познато то је једини вид презентације којим је овај Бојанов рад представљен широкој јавности. Прећуткује се, као што је Дучић прећуткиван, пуних педесет година комунистичке владавине.

Коме смета ова песма? Коме смета истина, ако не ономе коме је драга лаж?. Ко је отац лажи свима нам је познато!

Отац лажи би, кад би то могао, најрадије оспорио истину о којој говори ова песма, али је она неоспорива.

На удару би била уметничка вредност да она није евидентна. Песма је зналачки написана, зналачки компонована и зналачки одпевана. Обојица су доказани уметници, сежу изван граница свог времена и познати су широкој јавности.

Једна од могућности је да се удари на њихове личности. Како ударити на личности људи који се нису уљуљкали у ловорикама личног успеха, а могли су, него су за свој животни задатак одабрали сведочење истине иако то подразумева одређена одрицања? Истина је Божанска категорија! Ко истину говори, добро твори! Ко ратује против истине ратује против Бога! Ко против Бога ратује унапред је губитник!

Зато је богоборцима једино остао очајнички покушај да убеде читаоце и слушаоце ове песме да је она написана, компонована и отпевана непромишљено, у тренуцима слабости и сужене свести чиме више говоре о себи, него о овим племенитим и честитим људима. Ако је њихова свест била сужена током стварања, каква ли је била свест злочинаца о којима песма говори?

Кад ни то не успе, на удару ће бити Јованови бркови и Бојанова фризура која им се, највероватније, баш сасвим не допада.

Оспораватељима не смета што су „књижевна“ дела усташког доглавника Миле Будака постала обавезна лектира у хрватским основним школама и што се на факултетима пишу семинарски радови на тему његовог „стваралаштва“. Овде се открива исходиште отровних стрела. Потврђена латинска перфидност не бира средства да дође до циља коме тежи, користећи се лицемерјем као опробаном формулом за остваривање својих сатанских планова. Врши се замена теза! Велича се џелат, а пљује се по жртвама! Бесрамно, како то само латини знају!

Може ли се нормалан људски ум помирити са оваквим гледиштем и прихватити га као своје? Недао Бог! Постоји у српском роду још људи којима је познато значење речи достојанство! Једино чега се бојим је то, да опет не прође седамдесет година до следеће српске реакције на новопочињене злочине!

Јоване и Бојане, нека вам је од Бога плата и награда!


Слободан Каназир

Терористички напад на седиште ЕУ избегнут после препада белгијске полиције



Белгијска полиција је ухапсила неколико особа које су планирале терористички напад на седиште Европске комисије у Бриселу, кажу медијски извештаји. Хапшења су резултат жестоких напора локалних власти да угуше екстремизам.

Двоје од ухапшених су из Хага, извештава холандски јавни емитер НОС.

"Они су планирали напад. Један од циљева је била зграда Европске комисије. Појединачни комесари нису посебно циљани. То је требало да буде више налик нападу на Јеврејски музеј ... са циљем да убију што више људи", известила је НОС цитирајући информисане изворе.

Белгијска полиција је наводно пронашла пиштоље и панцире, док је холандска полиција открила џихадистичку литературу.

Хапшења и заплена оружја су резултат истовремених упада у куће у Бриселу и Хагу. Један препад је наводно извршен у хашком округу Шилдерсвијк, где су се недавно одржале демонстрације у знак подршке Исламској Држави (ИД, некада ИСИС / ИСИЛ).

НОС је објавила да су мушкарац и жена турског порекла ухапшени почетком прошлог месеца, када су стигли у Брисел летом из Турске. Обоје су наводно били у Сирији.

Хапшења су резултат истраге белгијских власти о екстремизму у региону и притварања више особа осумњичених да имају везе са џихадистима, пише белгијски дневни "Ехо".

У оружаном нападу на Јеврејски музеј у централном Бриселу маја месеца четворо људи је убијено. Верује се да је осумњичени за напад, Француз Мехди Немуш, провео више од годину дана борећи се на страни милитаната ИД у Сирији.

Наводно се 400 Белгијанаца бори у Сирији на страни екстремиста, а око 90 њих су се вратили кући.

"Наша полазна тачка је да један од деветорице њих планира да изврши напад", рекао је извор "Ехо"-а. "То је конзервативна процена, ако се узму у обзир људи који им помажу."

"Ми радимо пуно радно време на проблему бораца повратника", новинска агенција Белга цитира федералног судског портпарола. "Ми радимо заједно са службама безбедности што је довело да извршења неколико операција", рекао је портпарол.

Белгијски напори долазе док остатак Европе, као и САД и Аустралија спроводе масовна хапшења због застрашујућих обавештајних извештаја о терористичким претњама ИД.

Многе западне земље страхују да ће на њихово учешће у борби против екстремиста на Блиском истоку бити узвраћено нападима на домаћем тлу.

У Немачкој  је ове године до девет грађана извело самоубилачке бомбашке нападе у име Исламске Државе, објавио је заједнички истраживачки тим немачких медија.

У међувремену, Аустралија је подигла степен узбуне од тероризма на највиши ниво, по први пут у последњих 11 година. После озбиљних тврдњи функционера да се планирају напади, власти су привеле 15 особа због сумње да су планирале насумичне нападе у тој земљи.


Извор: ​ Terrorist attack on EU’s HQ averted by Belgian crackdown – reports — RT News
Превод:Ћирилизовано

Доњецка Народна Република осумњичила Лондон за фалсификовање резултата шкотског референдума




Доњецка Народна Република осумњичила је Лондон за фалсификовање резултата шкотског референдума. "Не искључујем могућност да су власти Велике Британије фалсификовале резултате референдума, јер разлика између оних који су гласали за независност и против ње није тако велика. Односно неколико процената може да се "скида" у корист одржавања јединства Велике Британије ", - рекао је лидер Народне милиције Донбаса, Мирослав Руденко.

Он је скренуо пажњу на опуштенији став у Великој Британији према шкотском референдуму, у поређењу са ставом Украјинаца према референдуму о независности ЛНР и ДНР. "Нико у Шкотску није увео војне снаге и нико није на главној улици у Лондону цупкао, вичући: "Ко не скаче тај је Шкот !"  У Великој Британији можемо видети мирнији и цивилизованији однос према таквом референдуму, до каквог ми морамо тек дорасти", - рекао је Руденко.

Референдум о независности Шкотске је одржан 18. септембра. За независност је гласало 1 617 989 Шкота (44,7 одсто). Против - 2 001 926 људи (55,3 одсто). За победу, присталицама независности је недостајало 191 969 гласова више.
 

Извор: London was suspected by DPR of falsifying the results of the Scottish referendum » voice of Sevastopol
Превод: Ћирилизовано