Russia Insider: Зашто Украјина никада неће "повратити" Крим




Украјински министар одбране Валериј Гелетеј тешко да је кредибилна особа.

Не само да је недавно изјавио да Русија прети Украјини нуклеарним ударима, Гелетеј је чак украјинском новинару рекао да је Русија већ извршила два тактичка нуклеарна напада на град Луганск (очигледно да објасни зашто су украјинске снаге морале да се одатле повуку). Хунта је касније демантовала ову причу и за њу окривила новинара који ју је први објавио.

Упркос овим блесаријама, Гелетеј је ипак привукао светску пажњу када је украјинској Ради обећао да ће Украјина повратити Крим и организовати параду победе у Севастопољу. Рада (украјински парламент) је то обећање поздравила са овацијама.

А истина је да се то никада неће десити. Ево зашто:

Русија ће до 2020. испунити следећи план одбране:

  -   86.7 милијарди рубаља ће бити утрошено на модернизацију Црноморске флоте. Планови за модернизацију укључују распоређивање ултрамодерних фрегата из Пројекта 11356 и "врх врхова" јуришне дизел-електричне подморнице из Пројекта 636.3.
  -  Формираће се посебна група армија, слична оној у Калињинграду, као и база за бомбардере.Компонента копнених снагаће укључивати једну ваздушно-десантну бригаду, једну Спецнац бригаду, једну бригаду морнаричке пешадије и једну моторизовану бригаду. Раније су други извори говорили о једној или две ваздушно-десантне бригаде, две или три моторизоване бригаде и једној тенковској бригади.
   - Руско ратно ваздухопловство планира да на Крим распореди Тупољев Ту-22М3 "Бекфајер" бомбардере, који ће бити у стању не само да бране Крим од било какве претње с мора, већ и униште кључне компоненте антибалистичких ракетних система САД / НАТО распоређених у јужној Европи.
   -  Коначно, Крим ће бранити обалска ракетна одбрана, систем противваздушне одбране и противбродске крстареће ракете.

Разарач Руске ратне морнарице класе Удалој:


Другим речима, Крим ће постати силно одбрамбено чвориште, непотопив носач авиона ако желите, и идеално место за пројекцију силе руских војних снага у јужној Европи, на Балкану, Медитерану, на Блиском истоку, Кавказу и у Централној Азији.

Није ни чудо што су га САД / НАТО тако очајнички желели.

Говорећи о САД и НАТО - много се дигла бука око присуства бродова Ратне морнарице САД у Црном мору. У стварности, Ратна морнарица САД уопште не представља претњу Русији, барем не из Црног мора. Црно море је затворено и мало море, барем по стандардима америчке ратне морнарице, у којем би било који амерички ратни брод, подводни или на површински, био "седећа патка" за руске снаге, посебно ракетне нападе.

Ратној морнарици САД то је познато и оно што њени бродови у Црном мору раде зове се "показивање заставе". Што нема никакве везе са претњом Русији или Криму. Ако би САД заиста желеле да угрозе Русију, последња ствар коју би Ратна морнарица САД учинила је да уђе у Црно море. Америчка ратна морнарица је за дубоко море, морнарица "плаве воде", која се бори на даљину, а не приобална, морнарица "зелене воде", или, још мање,  "браон воде", обалска морнарица.

Коначно, историја је показала да је Крим идеалан за одбрану, а веома тежак за освајање. Копном, Крим је доступан преко само неколико отворених и небрањених путева са севера. Векови ратовања су га претворили у швајцарском сиру налик структуру, испуњену тунелима, подземним бункерима и утврђењима.

Последње, али не и најмање важно, Крим је сада већ у потпуности интегрисан у Јужну војну област руске војске (са седиштем у Ростову на Дону) и, као такав, имаће пуну подршку осталих оружаних снага Русије.



Аутор: The Saker
Извор: Why the Ukrainian Defense Minister Will Never Fulfill his Promise of Retaking Crimea. - Russia Insider
Превод: Ћирилизовано

The Saker вас позива да се укључите у пројекат "Русија инсајдер"




Одушевљен сам што могу да објавим да ме је данас контактирао уредник новог веб сајта Russia Insider: politics and news и да сам прихватио понуду да сарађујем са њима. На то сам пристао не само зато што знам неколико изврсних сарадника овог пројекта, већ и зато што  заиста верујем да је то преко потребан, благовремен и веома значајан пројекат (погледајте "О" страну "Русија инсајдера" за више детаља и позадину).

Погледајте и данашњу (22.09. - прим. прев.) емисију " CrossTalk", у којој је уредник "Русија инсајдера", Чарлс Баусман, био један од гостију:


Веома добар пројекат и са врло добрим људима који раде нешто веома важно - како бих могао да одбијем ?! Прихватио сам са захвалношћу.

Ја чврсто верујем да су истините приче о савременој Русији од кључне важности, посебно за енглеско говорно подручје. У време када се све руско демонизује и неки луди, али моћни, манијаци сањају о још једном рату (хладном или правом) против Русије, апсолутно је кључно да се деконструише ратнохушкачка антируска пропаганда и замени са много сложенијим и изнијансиранијим разумевањем праве Русије, а не измишљене Земља Мордора, каквом је неоконзервативци покушавају да представе.

Било је много сукоба између Запада и Русије у прошлости, али по први пут, у доба интернета, ми  - на Западу и у Русији - имамо средство да спречимо да се постојећи сукоб претвори у још један прави континентални рат. Треба да се боримо у "информативном рату", морамо да победимо.


Замолићу вас да нам помогнете у борби и допринесете на било који начин на који можете: прво и пре свега, ширите реч о "Русија инсајдеру" на друштвеним медијима; поставите линк на насловну страницу "Русија инсајдера" на својим блоговима и сајтовима; претплатите се на Russia Insider - YouTube, претплатите на билтен (на страници); помогните у организовању прикупљања средстава за сајт или се придружите нашој заједници сарадника. Последње, али не и најмање важно, пријавите се на РСС довод (RSS feed) и погледајте сајт "Русија инсајдер" најмање једном дневно.

Апсолутно сам одушевљен и почаствован што сам повезан са овим пројектом за који верујем да ће постати кључни играч на међународној сцени.

Срдачан поздрав,

The Saker

Извор: The Vineyard of the Saker: The "Russia Insider" project is officially launched today!
Превод:Ћирилизовано

Пуковник Касад: Савет команданата са терена



Обавештење: Војни Савет команданата са терена ДНР и ЛНР.


Команданти на терену су ме овластили да објавим. Захтевам максимално ширење.

"Војни савет команданата на терену из ДНР и ЛНР је планиран да се одржи до краја месеца. На том Савету мора да се реши питање стварања Министарства одбране Новоросије.

Идеја је подржана од стране 90% од команданата на терену из ЛНР и значајног дела команданата на терену из ДНР - они се залажу за стварање Министарства одбране Новоросије, за уједињену Новоросију, а не за одвојене ДНР и ЛНР. Идеју су подржали и Козаци.

Апсолутно је очигледно да су руководства ДНР и ЛНР против стварања уједињене Војске Новоросије.

Већина команданата на терену намерава да иде до краја за идеју Новоросије као државе.

Нема се где повући. Русија је иза нас. "

На руском: Сводки от ополчения Новороссии | VK

ПС. То је већ значајније од мутне приче са "генералом" Корсуном. Са интересовањем чекам списак учесника и донетих одлука, ако ће се такав савет стварно окупити. Они о томе причају од јула, али процес формирања јединственог војску није отишао даље од Стрелковљевог војног савета и координационог седишта у Краснодону.

ДОДАТАК: Генерал Петровски је такође говорио о овој теми.

Чуо сам о овој идеји од тзв генерала Корсуна, који тренутно седи у мом подруму. Па, можда је Козаци и ефективно непостојеће Министарство одбране ЛНР заправо подржвају. Не знам ништа о подршци таквој идеји команданата ДНР, барем на нивоу команданта батаљона.

Судећи по овој изјави и најави, иницијатива за такав савет очигледно потиче из ЛНР.

Мозговој и Стрелков говоре на тему актуелне политике.


[Напомена преводиоца на енглески: видеу недостаје енглеска верзија - глас или титлови. Ако случајно имате линк на енглеску верзију са гласом или барем преводом, онда ћу вас замолити да ми га пошаљете као коментар или у приватној поруци. У овом случају, чак и руски транскрипт недостаје, тако да не постоји ни начин да се користи "опција пијаног лудака" - аутоматизовани превод руског транскрипта.]

Интервју Мозговоја


  Стрелков на чувеном мистериозном форуму:
Данас сам цело вече листао "делегате" из Доњецка. Мојих су била петорица. Веома сам тужан због овога. Нећу утиске делити с вама, али ћу само ово рећи: Стидим се због неких од мојих другова међу командантима. Надам се да ће им моје речи бити пренете и да ће разумети због кога тачно се стидим (и зашто).

Један број команданата ће престати да прима хуманитарну помоћ из позадине. Још увек имам довољно "власти" за то.
"Замолићу" становнике Доњецка нешто: прошле суботе у Москви, у ресторану, одржао се "победнички парти". Шездесет људи на челу са Сурковим је славило победу. Бородај, Захарченко и Пургин су "партијали" испред ДНР.

Као коментар: сетио сам се старогрчког мита о краљу Миди - истом краљу који је успео да од богова измами способност да све претвори у злато. Дакле, са моје тачке гледишта, Сурков је "Мида данашњице". Једина разлика је да се све што он  дотакне (и све што га додирне) сместа претвори у течно рафинисано срање.

Оригинални текст на руском: Colonel Cassad - Военный Совет полевых командиров
Извор: Colonel Cassad (in English) - Military Council of field commanders
Превод: Ћирилизовано

Сликам ради слике и то ме радује

Сликарка Мирјана Ђошић у светлу уметности и раљама кризе

 

Наши млади уметници и уметници уопште много боље пролазе било где у свету него овде. -Мислим да ми много тога не знамо у вези Косова и Метохије или нам много тога не говоре и плашим се да су многе ствари одлучене и да ми као мали људи на то не можемо да утичемо, каже Ђошићева.

Талентована , веома образована и марљива сликарка, професорка сликарства Перо Арт Центра, Мирјана Ђошић, пример је како млад човек може да се снађе и да живи од свог рада, упркос малим могућностима за запошљавање, посебно уметника, код нас у Србији. Један сасвим случајан сусрет искористили смо за кратак разговор о њеном стваралаштву, тешкоћама кризе, о томе како размишља о косовском проблему, амбицијама и плановима за будућност.

Као млад уметник, стваралац и професор постигли сте пуно. Сликате, излажете, предајете  и налазите се на докторским студијама Факултета ликовних уметности у Београду. Шта Вас радује а шта разочарава у сфери уметности и културном миљеу?

-Морам да кажем да ја у самом раду, односно у стварању слике, налазим задовољство, иако се сваки уметник нада да ће његова дела видети и други људи, сликам ради слике и то ме радује.
Оно што ме увек разочарава јесте јако лош положај, пре свега, младих уметника за које заправо нема места у уметничком свету Србије. Наши млади уметници и уметници уопште много боље пролазе било где у свету него овде. 

Колико је важно радити посао који се воли и колико та љубав може да компензира финансијске потешкоће са којима смо данас суочени?

-Мислим да је у сваком случају много лакше и лепше радити посао који волите и зато могу да кажем да имам пуно среће. Новац јесте веома битан јер нам омогућава егзистенцију, али ипак мислим да се не могу све ствари купити новцем. Највише волим када дођем на час, када подучавам децу или одрасле људе, ђаци сликају, ја им помажем својим сугестијама или директно, али се смејемо и на том часу се фантастично проведем. Никад није досадно. Новац то не може да купи.

Да ли су ваша очекивања од професионалног бављења сликарством испуњена?

-Имала сам доста групних и самосталних изложби, више од многих, мање од неких, и све у Србији. Моја очекивања су само донекле испуњена и веома бих волела да излажем у иностранству, па могу рећи да је то мој следећи циљ на коме вредно радим.

Ваша омиљена техника је и декупаж, па нам реците нешто о томе и да ли је то данас неки тренд?

-Моја омиљена техника је колаж, односно колаж и комбиноане технике, тиме се сада доста бавим. Декупажом сам се бавила извесно време и сада умем да посаветујем пријатеље или да им помогнем у вези ове технике.
Декупаж је декоративна техника, веома популарна и код нас. Користећи салвете, декупаж папир, лепак, акрилне боје и друго, старим предметима можете дати нови живот. Настала је у 19. Веку у Енглеској, али су је релативно скоро поново открили па се проширила Европом и стигла и до нас.  

-Како као млад човек гледате на све оно што се дешава на Косову и Метохији, опстанак је тежак, а повратка скоро и да нема? 

-Моје мишљење је да је све што се дешавало на Косову и Метохији, последица лоше политике која је вођена дуги низ година и да се све могло избећи паметним планирањем. Питам се колико тога сада заправо може да се учини.
Мислим да ми много тога не знамо у вези Косова и Метохије или нам много тога не говоре и плашим се да су многе ствари одлучене и да ми као мали људи на то не можемо да утичемо.

А како размишљају млади из Ваше генерације?

-Колико је мени познато став млађих људи сличан је мом.

Где налазите инспирацију за рад?

-Предмет мог истраживања су наочаре на хиљаду начина, као и делови лица, пре свега усне. Наочаре на лицу и одраз у њима. Наочаре саме, постављене у неки простор и опет одраз. Очи које наочаре скривају. Усне. Усне постављене у пољубац. Овај циклус слика  бави се оком и наочарима које ставља у службу огледала. У њима се у исто време огледа призор који се посматра а некад и особа која све то фотографише. Ова тема одлично се уклапа у моја ранија истраживања и представља неку врсту његовог наставка.


Какве су вам амбиције и планови?

О плановима сам нешто рекла, тичу се излагања у иностранству, затим да докторирам у року. Оно на чему исто веома вредно радим јесте школа сликања у „Перо Арт Центру“ око које се трудим да буде још боља.

Биографија
Мирјана Ђошић рођена је у Трстенику. Факултет ликовних уметности завршила је 2005. године у Београду, одсек сликарство у класи професорке Анђелке Бојовић. Код истог професора  је 2009. Године уписала последипломске студије . Члан је Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) од 2006. Године. Статус самосталног уметника има од 2009. године. Добитница је Прве награде за истакнути допринос у савременом сликарству, поводом Ревијалне изложбе Србије одржане у Уметничком павиљону Цвијета Зузорић у Београду 2012. Године.
Излагала је самостално и на групним изложбама у Београду, Новом Саду, Нишу, Вршцу, Крагујевцу, Чачку, Инђији, Трстенику...


Аутор: Славица Ђукић