Ројтерс: Пољска упозорава Русију


Дим у близини главног терминала Доњецкog међународног аеродрома " Сергеј Прокофјев" оштећеног у борбама између проруских побуњеника и украјинских владиних снага у Доњецку, у источној Украјини, 4. октобра, 2014. - Ројтерс/Шамил Жуматов

(Ројтерс) - Европска унија ће наметнути оштрије санкције Русији, осим ако се политика Москве у Украјини не промени, изјавио је у уторак пољски министар иностраних послова Гжегож Шетина .

Пошто је пре месец дана договорен прекид ватре између промосковских сепаратиста и украјинске владе, већина европских лидера се фокусиралa на то када се могу олакшати санкције Русији, уз мало разговора како их учинити тежим.

Али повреде примирја у источној Украјини су обновиле западни дипломатски притисак на Москву. Западне земље оптужују Русију за пружање војне подршке побуњеницима, што је Кремљ демантовао.

"Ако Русија не промени своју политику, санкције ће бити отежане и још ће се више осетити у Русији", рекао је Шетина у интервјуу за пољску ТВ емисију "Полсат њус".

"Све европске земље говоре у један глас, заједно са Аустралијом, Сједињеним Државама и Канадом. Слободан свет каже "не" таквој политици", рекао је он. "Пољска гледишта деле друге земље."

Пољска, чланица НАТО-а која има границе са Русијом и Украјином, више је "јастреб" од многих других земаља ЕУ, у питању како реаговати на руску интервенцију у Украјини.

Шетина је именован за министра иностраних послова прошлог месеца. Његов претходник, Радослав Сикорски, изабран је за председника пољског парламента.


Известила Ана Купер, написао Кристијан Лав; уредила Џенет Лоренс
Извор: Poland warns Russia it could face tougher EU sanctions over Ukraine | Reuters
Превод: Ћирилизовано

Термални нишан за "Ратник" - руски систем "војника будућности" (видео)



Овај видео показује нишане руске производње који војницима омогућавају циљање у мраку или кроз дим на бојном пољу.

Нови термални нишан је само један од многих делова хај-тек опреме "Ратник" војничког система.

Опрема, названа "Ратник", састоји се од више од 40 компоненти, укључујући ватрено оружје, панцире и оптичу, комуникационе и навигационе уређајe, као и енергетске и системе за одржавање живота, па чак и штитнике за колена и лактове.

Министарство одбране Русије је већ почело с набавком "војник будућности" опреме домаће конструкције.

Опрему mogu користити редовна пешадија, оператери ракетних лансера, митраљесци, возачи и извиђачи.


Аутор: Дамир Мариновић
Извор: Русија инсајдер
Превод: Ћирилизовано

The Saker: Први одговор на ваше коментаре о новом блогу


Драги пријатељи,

Молим вас, опростите на кратком одговору, просто сам преплављен послом, али желим да вас обавестим, да је, после измена, нови блог већ одобрен: додат је још један квадратић у десној колони, са траком Светог Ђорђа на њему. Квадратић ће такође садржатити везе на  обавештења о филозофији блога и политици модерације, a кратки предлози о анонимним порукама су добродошли.

Друго, назив домена / УРЛ  http://vineyardsaker.net/ ради нешто чудно: он није синхронизован са http://www.thesaker.net/.ИТ тим покушава да нађе у чему је проблем. У међувремену, замолићу вас да користите само http://www.thesaker.net/

Треће, CAPTCHA-е су уклоњене (можда ће бити враћене, ако буде потребно, али сређене).

Коначно, уз помоћ ваших коментара ћемо направити много промена и прилагодити блог вашим потребама и жељама. Па вас молим да наставите с предлозима и будете стрпљиви (сви укључени ово раде pro bono (бесплатно, из добре воље - прим. прев.) и у свом "слободном" времену).

Обавештаваћу вас и даље, наравно.

Срдачан поздрав и много хвала,

The Saker


Извор: The Vineyard of the Saker: First reply to your comments about the new blog
Превод: Ћирилизовано

Пакрачки анонимус што хушка - Хушка


Свако слуша и чује оно што хоће. Ми из Српског Удружења Ћирилица Београд, чак и нешто што је лоше покушавамо да ублажимо и да окренемо на добро, а добро да брусимо да испадне још боље. Тако нас учи председник Добрица Ерић.
Слушајући нашег Патријарха Иринеја и његову беседу на устоличењу владике Јована Ћулибрка у Пакрацу нисмо ни приметили хушкачке елементе. Кренимо редом.
Кажу да презиме о човеку доста говори. Ево, извућићемо на тренутак из анонимности извесног лика који се презива Хушка. Дакле „бранитељ“ Хушка који хушка. Шта хушка, кога хушка, против кога хушка и на крају зашто хушка, Хушка? Њему и њима се није свидео свидео говор Патријарха и они су се згрозили:


 Замислите ликове који се згражавају над говором Патријарха:


Замислите лика који поново хушка, лика чији су дедови и прадедови помогли да у непосрдној близини буде изграђен највећи српски град под земљом. Град у коме вечно живи милион Срба. 

Ало бре Хушко, не хушкај више, јер нисмо ми хтели да разбијемо Југославију. Наши су је дедови направили и почивала је на крви српских ратника, на оној крви коју је Пуниша Рачић знао да наплати, кад су га питали колико кошта.

За Ћирилизовано:Милорад Ђошић, пензионисани пуковник - пилот и члан УО Српског Удружења Ћирилица Београд


Петар Милатовић: Извињење Љутомира Рундића, признање плагирања, одлука да врати награду и одлука да иступи из два књижевна удружења, као и одлука да се више не бави књижевним радом

У среду, 1. октобра 2014. године објавио сам кратак осврт „Љутомире, љут сам на тебе због крађе стихова другог песника!“ ( http://slovoslovlje.info/2014/10/blog-post_51.html ) после чега је, најпре дошло до острашћене реакције самог Рундића у преписци са мном коју сам јавно објавио испод осврта, као и све пристигле коментаре, што се све може видети на горњем линку, малочас сам примио поруку од Љутомира Љутка Рундића која дословно гласи: 
 
„GOSPODINE PETRE.
POGREŠIO SAM NA VIŠE NAČINA I OVIM VAM SE PUTEM IZVINJAVAM ZBOG MOJIH REAKCIJA I PORUKA KOJE SAM OVDE OBJAVIO.“
KRIV SAM I ZBOG ONIH NAVODA ZA KOJE ME OPUTUŽUJETE MA KOLIKO SE BRANIO. POGREŠIO SAM. SVI KOJE SAM OŠTETIO IMAJU PUNO MORALNO I ZAKONSKO PRAVO DA ME TUŽE. ŠTO SE TIČE VAS MIISLIM DA STE VOJ SUD REKLI I SVIMA GA PREZENTOVALI. NEMAM NAMERU DA SE LJUTIM NA VAS ALI VAS MOLIM DA OBUSTAVITE OVU OVU HAJKU JER SVI VEĆ ZNAJU ONOI ŠTO SU TREBALI ZNATI. MOLIM VAS IZ SAMO JEDNOG RAZLOGA. MOJI RODITELJI SU OD PRE NEKO VEČE U VEOMA TEŠKOM STANJU POSLE ONE MORBIDNE PORUKE KOJU JE NEKO PLASIRAO O MOM MODANOM UDARU. DAKLE MOLIM VAS KAO ČOVEKA I HUMANISTU DA IH POŠTEDITE JER SVAKI DAN SE NEKO JAVI DA PITA ZA MENE ZA NOVIM INFORMACIJAMA SA VAŠEG BLOGA. MENI JE OVO V BILA ŠKOLA KOJU SAM PLATIO VEOMA SKUPO I NE ŽELIM VIŠE DA SE BAVIM BILO KAKVIM KNJIŽEVNIM RADOM. NAGRADU KOJU SAM DOBIO ZA PESMU OTADZBINA PONUDIO SAM DA VRATIM KD"ZAPIS" NISU SE JOŠ OGLASILI. ISTUPIĆU DOBROVOLJNO IZ DVA KNJIZEVNA KLUBA ČIJA SAM ČLAN I IZ KD KIM.
OVIM SE PUTEM IZVINJAVAM PRE SVEGA VAMA PA ONDA I SVIMA DRUGIM KOJE SAM DOVEO U ZABLUDU MOJIM PLAGIJATOM. POVUĆIĆU SE IZ SVIH FORUMA I DRUŠTVENIH MREŽA A OD MENE VIŠE NIKAKD NIKO NEĆE PROČITATI NI JEDAN STIH.
NADAM SE DA STE ČOVEK I DA ĆE TE OVO PRIHVATITI JER NE VIDIM ŠTA BIH JOŠ TREBALO DA URADIM. SHVATITE DA JE ZDRAVLJE MOJE PORODICE I MOJE DOIVEDENO U PITANJE I AKO JE ZA KAZNU I OSUDU DA JE OVO BILO DOVOLJNO I ZA MNOGO GORE DELO...OSTAJTE MI U ZDRAVLJU I JOŠ JEDNOM OPROSTITE... PS.. AKO SMATRATE DA I OVO TREBA DA OBJAVITE URADITE PO SAVESTI."
 
    Разумем Рундићеву побуду да се извини због изречених претњи, разумем га као човека, али ми није јасно зашто мене доводи у било какву везу са његовим  лажним можданим ударом. Против њега нико не води хајку, а то што су читаоци коментарисали његов поступак, његову преписку са мном, укључујући и претње које је изрицао чак и мојој породици, уопште није мој проблем. Познато је да сам поменуту полемику око Рундићевог плагијаторства закључио још јутрос, значи десет сати пре добијања овог Рундићевог писма, које остаје у архиви као доказни материјал.
Господину Љутомиру Рундићу, као и сваком човеку, желим све најбоље у животу и раду.
 
Аутор: Петар Милатовић
За Ћирилизовано: Александар Јовановић

Это Родина моя - видео и превод текста

Хармоникаш Пјотр Матрјоњичев и певачица Вика Циганова, уз учешће Павла Губарјева, политичарa



 (Тја, ево шта ћу вам рећи, господо западни партнери: учите географију, учите историју. Псаки, поздрав! Наш одговор НАТО-у:)

Это Родина моя
От Камчатки до Одессы
у Москвы есть интересы,
потому, что помним мы
географию страны.
От Тывы до Приазовья,
от Курил до Приднестровья,
от Донецка до Кремля –
это Родина моя!
Это Родина моя,
и делить её нельзя,
это Матушка Россия,
это русская земля!
От Надыма и до Крыма
Русь Святая неделима,
необъятная страна
Богом свыше нам дана!
Всё на сердце очень близко
от Славянска до Норильска,
от Луганска до Кремля –
это Родина моя!
Это Родина моя,
и делить её нельзя,
это Матушка Россия,
это русская земля!
Знают Штаты, знает НАТО,
нам чужой земли не надо,
мы чужого не берём,
а своё назад вернём!
Знаем, помним, не забудем,
защищать страну мы будем,
от Аляски до Кремля –
это Родина моя!
Это Родина моя,
и делить её нельзя,
это Матушка Россия,
это русская земля!

            То је Домовина моја
            Од Камчатке до Одесе
            Москва има интересе,
            зато што памтимо
            географију земље.
            Од Туве до Приазовја,
            од Курила до Придњестровља,
            од Доњецка до Кремља –
            то је Домовина моја!
            То је Домовина моја,
            и не сме се делити,
            то је Мајчица Русија,
            то је руска земља!
            Од Надима и до Крима,
            Света Руска* је недељива
            неизмерна земља
            Богом свише нам је дата!
            Све је у срцу јако блиско
            од Славјанска до Нориљска,
            од Луганска до Кремља –
            то је Домовина моја!
            То је Домовина моја,
            и не сме се делити,
            то је Мајчица Русија,
            то је руска земља!
            Знају САД, зна НАТО,
            нама туђа земља не треба,
            ми туђе не узимамо,
            а своје ћемо повратити!
            Знамо, памтимо, нећемо заборавити,
            бранићемо земљу,
            од Аљаске до Кремља –
            то је Домовина моја!
            То је Домовина моја,
            и не сме се делити,
            то је Мајчица Русија,
            то је руска земља!

- За Русију од Камчатке до Одесе, уједињену и недељиву
- УРА!!!
* Руска – стари назив Русије.


Превод: Сава Росић
За Ћирилизовано: Милорад Ђошић


The Saker - нови блог !


Драги пријатељи,

Са огромнимим задовољством могу да вам кажем неке веома добре и дуго очекиване вести: нови блог Степског сокола је сада подигнут и ради, а можете да му приступите преко ове две везе:

http://www.thesaker.net/
и
http://vineyardsaker.net/

Мој дивни ИТ тим (А, Ф и МБ - хвала лафови !!) је уложио много труда да унесе седам година постова и коментара и да дода низ побољшања. На пример, од сада ћете моћи да се пријавите користећи мноштво различитих друштвених мрежа. Анонимни коментари ће и даље бити дозвољени.

Молимо вас да обратите пажњу на  "ABOUT"  мени и његове подменије, укључујући, што је најважније, нову политику модерације. Да се зна - сву модерацију ћу радити сам, али ова правила биће веома строго спровођена. Ја сматрам да су ова правила истовремено врло минималистичка, од виталног значаја и да доста допуштају. Овде сам морао да дозвољавам невероватну количину бахатости и непријатног троловања, све због моје наивности и тога што је овај блог од самог почетка имао политику "ма иде све, нема цензуре ". Дошло и мени у главу, али на тежак начин.

Замолићу вас да мало разгледате сајт и погледате различите стране и јавите ми шта мислите, пожељно постављањем својих "допада ми се" / "не допада ми се" и  коментара на нови блог ( и молим вас без приватне е-поште или коментара овде, у реду? ).

Постављаћу чланке и овде и на новом блогу најмање још месец дана, док се сви практични проблеми и грешке не реше и не исправе. Међутим,

Следећег понедељка, 13. октобра, обуставићу коментарисање на овом блогу (мислим на оригинални http://vineyardsaker.blogspot.com/), а ви ћете бити у могућности да коментаришете на новом блогу.

Када мањи проблеми с новим блогом буду решени (за месец дана или тако),  овај блог ће бити "замрзнут" (опет, мислим на оригинални http://vineyardsaker.blogspot.com/a), тако да више неће бити двоструког постављања. То значи да га нећу избрисати, да ћу га задржати као архиву старих текстова и, ако је потребно, као добро познату резервну опцију, ако се деси какав успешан напад (било које природе) на нови блог.

Дакле, ако сви Сакерови блогови, укључујући и  http://www.thesaker.net/ и http://vineyardsaker.net/ буду "off-line", увек се можете вратити овде да бисте се упознали са ситуацијом.

Такође, а спремни за најгоре надајући се најбољем, ту су и следеће "огледала". Прва ћу одржавати сам , али три друга не зависе од мене и мада се надам да ће остати подигнута и радити ја то не могу да гарантујем :

- водим ја:
http://thesaker.ucoz.com/blog
https://thesaker.wordpress.com/

- воде пријатељи:
https://wikispooks.com/VS/
http://info.scoop.co.nz/Saker_Analytics
https://vineyardsaker.wordpress.com/


На крају, молим вас запишите следеће адресе на којима ме можете наћи:

vineyardsaker@gmail.com (примарна)
vineyardsaker@mail.ru (главна резерва)
thesaker@unseen.is (само за безбедну комуникацију)

Можда се питате зашто сам толико параноичан. Па, прво, параноичан сам по природи, одгоју, обуци, образовању, професионалној склоности и искуству. Али, и што је најважније, знам да смо заиста нешто направили. Не само да овај блог - према Гуглу - има негде између 20000 + посетилаца дневно (по врло мирном дану) до невероватних 70000 посетилаца у једном дану - 31. августа (када су догађаји у Украјини почели да се убрзавају), али и остала четири Сакер блога - руски, француски, немачки и океанијски - такође раде веома добро, као и њихови повезани Јутјуб канали. Штавише, већ могу да вам најавим:

Радимо на још два Сакер блога: шпанском и српском ! Изгледа да има интереса и за стварање холандског Сакер блога.

Додајте на ово веома добру сарадњу са великом "Русија инсајдер" заједницом сарадника и видећете да за моју параноју има разлога. Недавна сакеромрзитељска кампања - а гурају је и даље - убедила ме је да постоје интереси тамо негде, интереси којима изузетно смета шта ради заједница Степског сокола. Њихови покушаји да ме упрљају и дискредитују завршили су се не баш добро по њих, све им се то вратило (изгубили су доста кредибилитета у процесу), али не мислим да ће се зауставити на томе. Очекујем да ће уследити и правни и технички изазови, па ми је зато требало нешто времена да припремим и обезбедим нови блог у правном и техничком смислу. Не улазећи у детаље, рецимо да смо унели прилично редундације и отпорности у нови блог.

На крају, извињавам се зато што сам имао мало времена да пишем за овај блог. Верујте ми да сам сво то време провео у развоју и јачању наше заједнице Степског сокола, и да ће се, ако Бог да, ствари ускоро вратити у оквире уобичајеног.

ОК - сад је ред на вас: шта мислите о свему томе?

Замолићу вас да нам свима кажете шта не ради и још увек багује (мени CAPTCHA за анонимно постовање не ради и мислим да ћу је потпуно уклонити), а онда бих вас замолио да будете стрпљиви док се не поправи.

Опет - пошаљите ваше одговоре на нови блог http://www.thesaker.net/. "Отворена тема" је у ту сврху ! Али ако не можете да тамо постујете из техничких разлога, рецимо багова или погрешног подешавања, замолићу вас да се јавите овде.

Срдачан поздрав и много хвала свима,

The Saker

Извор: The Vineyard of the Saker: NEW SAKER BLOG IS OFFICIALLY LAUNCHED!!
Превод: Ћирилизовано