The Saker: Врло занимљива Безлерова изјава

Безлер је мало чудан тип, али морам да кажем да што га више гледам, више ми се допада. Јуче је дао баш занимљиву изјаву. Не само зато што је набацио да говори из Полтавске области, дубоко у укијевској територији. Има још боље. Рекао је и то да је Порошенко некада продавао оружје антинацистичким побуњеницима. Плус, и врло у складу са ранијим изјавама, такође је наговестио да не верује у "Новоруско решење" и да се залаже за јединствену, од нациста ослобођену и федерализовану Украјину, савезницу Русије и Белорусије. Потпуно се слажем с Безлером. То је једино одрживо дугорочно и "право решење" за овај рат.

За мене је, сем ако не зеза Укије, најбоље то што говори из Полтавске области. Очигледно, тамо није на излету и да ужива у разгледању, па је једино могуће објашњење да је тамо да организује покрет отпора. Ако је то тачно, одлична је вест. Мада су и велике шансе да Безлер просто слуђује хунту (има такав обичај, сетите се лажног стрељања заробљеника да би показао да мисли озбиљно), и зато бих рекао да је негде у илегали на територији нациста, али не обавезно у Полтавској области. Ипак, једно је бити војни командант, а сасвим различито организатор илегале. Питам се да ли је Безлер пре рата био у ГРУ. Зна ли ко ?

Како год, погледајте сами.

Живели,

The Saker



Извор: The Vineyard of the Saker: Very interesting statement by Bezler
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Deep Resource: Исламска држава напада Кобани из Турске (сјајан коментар, видео и још пар извора)


Кобани ових дана није у главним вестима, али битка тамо бесни. Нови развој догађаја: ИД покушава да потпуно опколи Кобани, сада нападачи-самоубице граду прилазе са севера, очигледно не хајући за Турке.

Напомена уредника DeeepResource: Ово је још један доказ да ИД делује као прокси (заступник) неоотоманских аспирација Турске, која захвално експлоатише шеме САД за глобалну доминацију, по којима се остваривање циља будаласто покушава тако што ће секуларни режим једне државе противнице Новог светског поретка свргнути режим друге (Ирака, Либије, Сирије). Игноришући ту чињеницу, САД ослобађају много опасније снаге фундаменталистичког ислама. Наравно, опасније по америчке планове за глобалну доминацију. С наше - тачке гледишта заступника мултиполарног света - уопште нас нijе бриga што би Блиски исток на крају могао да постане неоотомански калифат, јер би створио добродошлу оштру поделу између Велике Европе и Исламске државе, тако утирући пут "еврофундаменталистима", за Евросибирску конфедерацију од 700 милиона људи, која ће интервенисати на тлу Северне Америке, кад избије једна доообра уставобранитељско-сецесионистичка побуна, после слома долара. Глобалистички Нови светски поредак ће моћи да буде проглашен мртвим када војске антиглобалистичких Европљана и уставобранитеља Американаца једном опколе Вашингтон, у савршеној симетрији са опкољавањем Берлина 1945. од глобалистичких снага САД и СССР-а. Али немојте Американцима о овоме превише и прегласно говорити - држимо их у уверењу да је збацивање Асада добра идеја, тако да наставе да подржавају непостојеће "умерене" џихадисте.

Погледајте и:

- Kobane: Islamischer Staat greift von der Türkei aus an - SPIEGEL ONLINE
- ′IS′ supply channels through Turkey | All media content | DW.DE | 26.11.2014



Да дода мало извора и The Saker Српски:
- From Ataturk to Erdogan: Turks rewrite history - Al-Monitor: the Pulse of the Middle East
- M of A - AP: U.S. Mercenaries Working With Al-Qaeda No Scandal - Just A "Difficulty" 

Извор: DeepResource
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Новорусија: Новинари у посети Моторолиној породици (видео)

Извештај је из Моторолиног стана:

Моторола је један од најзначајнијих шефова милиције – херој одбране Славјанска. Новинари су по Моторолу отишли на прву линију фронта, а затим, с њим заједно, у његов дом.

Моторола нам је дао ексклузивни интервју, а његова супруга Јелена нам је рекла да је трудна и да очекују “девојчицу – терористу”.



Извор:Journalists visited Motorola’s family — Novorossia News Agency
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Обавештење сладокусцима, радозналима и професионалцима: DEBKAfile се враћа у понедељак, 1. децембра

The Saker Српски: Англоционистичка империја, њени поступци и планови, и технике, не могу се разумети без коришћења њених сопствених извора. Један од јавно доступних, међу најкориснијима и за ову нашу страну, свакако је израелски сајт "Дебка" (DEBKAfile), чије праве услуге коштају (опет: нема џабе ручка), али су и бесплатне микроинформације, кроз "intelligence and security news service", такође од велике користи, рецимо као путоказ новинарима, које теме сада, а нарочито наредних дана, вреди пратити. Дакле, иако сервис противничке стране, заслужио је добродошлицу, поздрав за поновни излазак на сцену.

Назив сајта овај пут нећемо транскрибовати, да би га боље запамтили они којима је до сада био непознат, да би га касније лакше сами потражили. (Узгред, зато је и Степски соко на почетку, када сам почео да га преводим, писан као The Saker, а после је већ било касно мењати - прим. А.Ј.)

DEBKAfile се враћа у понедељак, 1. децембра


DEBKAfile ће наставити да објављује од 1. децембра, после прекида од два и по месеца, због изненадне болести нашег вишег уредника.

Прекид је дошао усред важних догађаја, пошто смо предвидели да ништа неће испасти од "нуклеарних" преговора Ирана са светским силама. С њима је готово, захваљујући заједничким напорима Русије, Саудијске Арабије, Египта и Израела, или коалицији коју предводе САД против ИДИЛ-а у Ираку и Сирији. Принудни одлазак Чака Хагела је победа за непријатеља. У следећи понедељак, DEBKAfile ће се вратити, да ексклузивно прати и анализира ове и сличне догађаје, као што је талас насиља у Јерусалиму.


Извор:DEBKAfile returns Monday, Dec. 1!
Превео и приредио: А. Јовановић