The Saker: Италијански блог Степског сокола сада је и званично на мрежи !

Драги пријатељи,

имам задовољство што могу да вас обавестим о "рођењу" најновијег члана наше заједнице Степског сокола - италијанском Blog Italiano VineyardSaker. Можете га посетити ако испратите ову везу:http://www.vineyardsaker.it/

Мислим да ће они који говоре италијански бити одушевљени овим догађајем. Људи који раде на овом блогу су заиста веома занимљиви и добри људи, сигуран сам да ће се права заједница окупити око италијанског блога.

(Напомена: Подсећам вас да је сваки блог Степског сокола 100% независан у својој уређивачкој политици и унутрашњој организацији. Ово је и разлог зашто расте на начин који зовем "спонтана самоорганизација", а не према неком од врха на доле моделу. Природно, наша заједница дели неке заједничке вредности, као што су категорично противљење империјализму, без обзира која је земља у питању; супротстављање "Новом светском поретку" и његовој финансијској, друштвеној, културној и економској репресији; заједничка нам је потрага за "истином" у и преко чињеница, наравно, али је тражимо и у вишем смислу, правде, моралности и етике. Одбијамо униполарни свет и тражимо свет разнолик и мултиполарни, којим влада међународно право и суверенитет сваког члана је признат и прихваћен. Такође, сви негујемо прави плурализам и отворену и интелигентну размену различитих идеја. Али не делимо једну једину идеологију. Неки од нас су религиозни, други нису. Неки су прилично либерални/прогресивни, други су конзервативног погледа на свет. Али сви желимо да понудимо алтернативу испирању мозга, пропаганди и зомбификацији излагањем масовним медијима, и сви желимо да људима помогнемо у тренутном "информативном рату" који се води измежу Империје и остатка света.)

И да додам једну врло важну молбу:

Као и свима у нашој заједници, и италијанском блогу су преко потребни преводиоци, посебно са руског на италијански и са енглеског на италијански. Ако можете да нам помогнете, чак и само неколико сати недељно, замолићу вас да се јавите италијанском блогу на адресу:

Ако можете, помогните нашем италијанском блогу ! Важи ?

Срдачан поздрав и хвала свима,

The Saker

Извор:The Vineyard of the Saker: The Italian Saker blog is now officially online!
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Шешељ или убрзање историје

Када неко смело тврди да је велики Ел команданте Кастро Србин сигурно има и неки доказ. Драгослава Копривица, књижевница, политиколог, истраживач, а пре свега жена набијена неутронском снагом живота, ту тезу је и изнела и доказала у својој књизи "Бесмртни Кастро и српски род".

Да је није страх да тврди да је војвода Шешељ један од катализатора историје, један од иницијалних каписли старог српског поретка показује и њен чланак о "страшном" војводи, који својом старом српском сочношћу, пљује на линолеумско-ламинатно-пластичнасти новоизишљени надри свет.


Шешељ или убрзање историје

Др Војислав Шешељ је отишао у хашку тамницу као лидер једне странке. Враћа се из ње као историјска фигура. Ушао је у Пантеон великана. Супротстављајући се току свог времена, овај Дон Кихот 21. века, изданак је узвишене лозе ретких личности укорењених у идеале своје младости, непоколебљиво привржен њима, фанатично доследан у њиховој одбрани. Његови непријатељи и злуради пресудитељи, из перспективе свог прагматизма вероватно не могу ни да га схвате а камоли да схвате оно упозорење да велике људе императивно ваља разумети боље него што су они сами себе могли разумети у времену у ком су живели и мислили. Свим својим непријатељима војвода може само иронично да се подсмехне. Историја му даје за право.

Није се вратио из Хага као Берлински зид. Јединствен по вољи и карактерним особинама - духу пожртвовања, спремности за напор, одважности за ризик, власник осећања историје дубоко у њему усађеном са крајњим сензибилитетом за оно што дефинишемо као национални идентитет, он и по повратку наставља борбу за идеје у које верује и које нико и ништа не може порећи. Очигледно да његова судбина није била да дође на свет, оде у хашку тамницу и из ње се врати да би се лечио и одморио на крају живота.

Догађају се ствари без да се мери њихов значај. Да ли се историја понавља или се понавља за оне који не знају детаље, не знам, али је кристално јасно да се убрзава. Nil desperandum. Да ли је војводин повратак `окидач` ширих размера време ће показати. У сваком случају, интересовање за Шешеља је обновљено.

Све се захуктало. Дивља похлепа Запада као да се спрема за новог Деда мраза. Њена ратна машинерија хтела би човечанство поново да `дарује`. Догађаји `Еврозоне` година 2011. и 2012. испричали су причу да се Немачка спрема да ствара финансијске `концентрационе логоре Еврозоне`. Немачка је тада у банкарским медијима сликана у најцрњем светлу. Неупућенима је то могло изгледати као да је Немачка кључни кривац свих невоља. Здрава памет тада је сваком говорила да би економском капитулацијом Немачке била уклоњена последња велика препрека апсолутној моћи похлепних банкара. Усмеравање гнева ка Немачкој иначе није непознато историји. Чомски је у својим књигама Немачку назвао `земљом за подкусуривање`. То му дође,  као нечији кец у рукаву или окидач. У актуелном тренутку, крајем ове године,  Немачка под притиском САД-а као да пристаје на економску капитулацију. Увођењем санкција Русији задаје ударац сопственој економији. Не треба заборавити да је један од основних разлога Великог рата било заустављање тадашњег економског продора Немачке . Да ли ће Немачка и Европа жалити што на време нису затворили банкарски казино, онима без ближег увида преостаје да виде. Кад кажем Европа, не мислим на острвљане Енглезе. Они су, традиционално загледани ка пучини, изгубили сваки осећај граница.

Широм Европе избијају немири. Нараста потреба за неком новом конструкцијом која би угрозила владајућу похлепу, дивљу нарцисоидност и безочну агресивност. Заправо, читава епоха је у потрази за неким новим и исчезлим идеалима који би обновили друштвене вредности.

Војвода се вратио у Србију. И власт и опозиција, и народ и појединац, престају да буду пасивни посматрачи. Шешељ се вратио у Србију у којој је одавно сахрањена суверена политика и где политичари не могу самостално чак ни небо да гледају. Шешељ се вратио многима на радост, некима на муку. Мислећима се вратио као спознаја да је историја човечанства богата учитељима. Вратио се на радост Срба чији је природни инстинкт - усправна природа, осећање сопствености и сопственог поноса. Радују се сви они којима његов повратак улива сигурност у сопствену снагу и осећање људског достојанства. Многи су у паници. Као погубљени у густој шуми. Хрватска је `шокирана`. Од ње се и очекивало да буде шокирана. Уста политичара на домаћој сцени тврде да је Шешељ `прошлост`. Од њих се и очекује то да кажу. Контрола прошлости стуб је садашње доминације. У беди новинарства и медијима западног хорског певања, само име Шешељ покреће лавину отрцаних фраза, од `говора мржње` па до млаћења празне сламе.

На Војводу свако гледа својом диоптријом. Психијатар који се бори за Српство још је заточен у Хагу, а психијатар с политичким амбицијама који се слободно шетка Србијом замера Шешељу `изјаве говора мржње`! Неки опет, који се диче својим интелектуализмом, покрећу речи са нивоа на коме су стали. Али, и наука се служи појмовима просечности, па хајде и њих да разумемо.

Дванаест година хашке тамнице смисаона је борба за најотменији људски принцип. Принцип правде. Доследност и непоткупљивост која никад не одступи од идеје може само да ради у интересу Отаџбине. Уосталом, свака смисаона борба за истину и идеју, није узалудна и кад узалудно делује. Она је сејање семена које ће кад-тад дати слатки плод. У планетарној отмици и спасавању зоре, сорабски соларни јунак, Сванимир, извлачи из таме и тамнице `зору, бледу и посусталу, утонулу у тежак сан`. Повратак војводе Војислава Шешеља буди нас посустале, утонуле у тежак сан.

Драгослава Копривица

За Ћирилизовано приредио:
Милорад Ђошић, члан УО
Српског Удружења Ћирилица Београд

The Saker: Годишње обраћање Владимира Путина федералној скупштини (енглески превод)

Комплетан транскрипт још (уздах, превртање очију) није доступан на председничком сајту (иако мора да имају текст на располагању већ много сати), али када изађе, поставићу га заједно са анализом овог круцијалног говора.

The Saker 




Извор: The Vineyard of the Saker: Vladimir Putin’s annual address to Federal assembly (English)



The Saker: О сукобу у Грозном

Драги пријатељи,

много се спекулише о томе шта се стварно десило у Грозном. Неки чак сумњају да су САД некако успеле да вехабије из илегале подигну на нови устанак.

Што је далеко од истине.

Оно што се стварно догодило јесте да је једна од главних теростичких група вехабија путовала у три аутомобила и била заустављена на контролном пункту, отворила ватру и убила све полицајце. Међутим, подигнута је узбуна, стигле су специјалне снаге и вехабисти су се склонили у оближњу зграду. Опколили су их и на крају побили.

Што значи да је по цену живота десет чеченских полицајаца и службеника безбедности уништена једна од највећих терористичких вехабијских организација.

Поред тога, имајте на уму да је савремена Чеченија једно од најсигурнијих места у Русији. Чеченске власти не само да имају велики и софицистиран безбедносни апарат (контратерористичке/специјалне јединице, контраобавештајну службу, снаге за брзо деловање, обавештајну службу …), већ и подршку већине становништва. У случају да све то не буде довољно, федералне власти су снажно војно присутне у и око Чеченије. Из очигледних политичких разлога, федералци ће се држати повучено и пустити Чечене да изађу на крај с чеченским терористима, али су тамо и моментално ће бити активирани ако буде потребно. Основно је да је Чеченија безбедна и стабилна.

Ситуација је много опаснија у суседном Дагестану, мада се поправља. Ако Англоционисти одлуче да поново покушају да покрену побуну, много су веће шансе да ће то покушати у Дагестану или ван Русије, Казахстану или Таџикистану (мада су и ове две државе спремне да одговоре на било какву безбедносну претњу и могу рачунати на (мање – више) потпуну подршку Русије.

Ево и сирових снимака догађаја у Грозном. Можете се и сами уверити да се ради о борби око једне зграде. Не по целом Грозном.

The Saker



Извор: The Vineyard of the Saker: Violent clashes in Grozny
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Тешке борбе у Грозном


У главном граду Чеченије, Грозном, воде се тешке борбе између полиције и “побуњеника”, очигледно исламиста.

Погледајте и:

РТ: 10 полицајаца погинуло и 28 рањено у антитерористичкој операцији у Грозном
Спикер: У Грозном се боре велике чеченске снаге, руски председник Путин у пратњи моторизоване страже отпраћен у Кремљ, ваздушни простор Москве затворен
Шпигел: Rebellen und Polizisten liefern sich Gefechte in Grosny


Извор: Deep Source
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Припитомљавање Европе "Зимом мрмота" или нови Путинов компромис

Путинов начин како се носи са унутрашњим и страним партнерима, противницима, па чак и непријатељима, одавно је познат свима који су спремни да гледају на ствари рационално. У првој фази, Путин нуди веома добар компромис. То се схвата као знак слабости и бива одбијено. У другој фази, ситуација за оне који су одбили компромис рапидно се погоршава, нуди се нови компромис, али много мање профитабилан. И то се наставља све док нема више компромиса, или док се вечито нефлексибилан партнер не "угуши полонијумским шалом " у Лондону. На пример, у ситуацији са Јужним током гледамо фазу два: погоршавање позиције ЕУ са назнаком новог компромиса у облику продуженог "Плавог тока" и гасног чворишта на граници са Грчком.

У ствари, Путин сада приморава Европску унију да призна да збрка у Украјини није руски, већ европски проблем. Са оствареним гасним споразумом, у којем су најважније ствари да је ЕУ признала дуг Украјине и да се није сложила да Русија има пуно право да захтева плаћање унапред, човек би помислио да ће Брисел, једноставно да се заштити,  да ће или да да паре Кијеву, или плати за Кијев, или окрене главу на другу страну од Кијева док Москва тамо не заведе ред. Из политичких разлога, а под притиском Сједињених Америчких Држава, Брисел је одлучио да то не чини. Дати новац Кијеву за гас је бескорисно и опасно за бирократу који би потписао налог да ЕУ плати - његова каријера би била готова. Да се директно плати за Кијев је катастрофално понижење - пред опозицијом, бизнисом, пореским обвезницима и гласачима, који политичарима не би опростили што су се разишли са Русијом како би добили право да плате за дугове америчких марионета у Кијеву. Европски званичници такође одбијају да окрену главу док Москва чисти Кијев, јер су иза њих застрашујуће америчке службе наоружане фасциклама прљавштине које је у неколико последњих деценија прикупила НСА. Као резултат, у ЕУ побеђује нојевски приступ - нада да ће Москва испоручити гас Европи по сваку цену, да ће чак и "крадуцкање" Кијевског режима да толерише. Чак и најтврдоглавијим европским политичарима је последњих неколико недеља постало јасно да је узалудно чекати на концесије Кремља. Очигледно је да је Кремљ је веома љут због санкција и да ће радо за Европу организовати нешто много горе него римејк прошлих "гасних" ратова ", тек да европски политичари не помисле да ће њихови поступци против Руске Федерације остати без последица и да ће Русија наставити да буде отворен и попустљив партнер.

Ритуално клање Јужног тока пред очима читаве европске штампе је оштра и јасна порука. Европски политичари су се надали да ће у најгорем случају морати да истрпе једну зиму без гаса и да ће уништавање "империјалних амбиција Русије" бити вредно такве жртве. Према логици Европљана (не много различитој од украјинске), Русији је европско тржиште гаса тако очајнички потребно да ће "Гаспром" изградити Јужни ток од сопствених пара, својим конкурентима дати пола капацитета, као што се тражи "трећим енергетским пакетом ЕУ", и спонзорисати Украјину испорукама гаса - све зарад приступа европском тржишту. Путин је такву логику растурио и одредио нови правац енергетске политике Русије:

"Ми ћемо преусмерити токове наших енергетских ресурса на друге светске регионе, и кроз унапређивање и убрзано спровођење пројеката за течни природни гас. Развићемо нова тржишта, а Европа неће примати ове количине гаса, у сваком случају не од Русије. Верујемо да то није у складу са економским интересима Европе и да подрива нашу сарадњу. Али, тако су изабрали наши европски пријатељи."(РИА Новости)

У анализи стања у Украјини, објављеној у мају, истакао сам да је гасни уговор са Кином један од кључних корака неопходних да би Русија имала одрешене руке у другим областима спољне политике. Сада видимо резултате таквог рада Кремља у окретању ка Кини. Као да Путин каже Европљанима: "Пазите шта желите, можда вам се жеља и оствари." Европљани су ослободили руски дух из боце санкција, који је почео да испуњава европске жеље. Великодушно. Европљани су у паници и шоку, страхују да им је Путин испланирао веома непријатну будућност. Све док проамеричка хунта седи у Кијеву, Европи ће бити хладно и без гаса сваке зиме. Размислите о томе ! Сваке зиме - огромни економски губици и политички пакао за европске политичаре. Путин није обећао Европи "Дан мрмота, "Зиму мрмота" је Путин обећао Европи - бескрајну ноћну мору коју неће решити снабдевање скупим америчким течним природним гасом. И опет, Европа се суочава са избором: да ли да да новац Украјини (сваке године!), или да плати за украјински гас (сваке године!), или да окрене главу док Москва не уведе ред у Кијеву (једном!). Што је нови "Путинов компромис".

Сваки хладни дан, сваки месец хладноће, свака милијарда евра губитака и свако милионче слеђених гласача који ће вапити да се "Украјина већ једном да тим Русима" - све ће то гонити Европљане на жељено решење. У процесу "припитомљавања" Европске уније, можда ће део профита "Гаспрома" за 2015. морати да буде жртвован, али сломити вољу Брисела за отпором је много важније, јер ће нам то донети значајне приходе у будућности и заштитити нашу земљу од многих проблема из правца запада. Пракса је показала да је смрзнута Европа паметна и флексибилна Европа. А Русија је, општепозната је ствар, великодушна. Не зове Путин Европљане тек онако пријатељима, пријатељ се познаје у невољи. Европа је у проблему - смучио јој се "американизам" и "обаманија". Добар пријатељ и доктор Путин је преписао најбољи лек -  енергетску дијету. Судећи по крицима европских политичара и медија кад видеше рецепт, третман ће бити тежак, али ефикасан.

Аутор: Кримсон Алтер
Извор: Politrussia.com
Извор чланка на енглеском језику: Fort Russ
Превод с руског на енглески језик: Кристина Рус
Српски превод: Ћирилизовано за The Saker Српски