The Saker: Трећи подкаст

Драги пријатељи, трећи подкаст Степског сокола сада је доступан за преузимање и/или стриминг на Саундклауду, Медијафајер, Јутјубу и Интернет архиву. Како ми корпоративна Америка не допушта да поставим ма и 30 секунди музике под копирајтом (copyright - ауторска и сродна права, али има и шире значење - прим. прев.), препоручујем вам да подкаст скинете или га послушате користећи Интернет архив.

Такође да напоменем да је основна сврха овог подкаста да служи као подсетник да мој рад зависи од ваших донација, па ако можете, замолићу да том раду помогнете.
Ево линка на страницу за скидање трећег подкаста Степског сокола:
https://sites.google.com/site/sakerpodcast/home/home-saker-podcast-3

Линк на главну страницу - Saker Podcast, где можете можете наћи претходна два подкаста и транскрипт првог:
Saker Podcasts

Уживајте !

Срдачан поздрав,

The Saker

ПС: Напомена о подкасту: У подкасту кажем да Израелци 33 дана нису могли да заузму Бинт Џбеил. Требао сам да употребим прецизнији израз од "заузети", јер Израелци јесу ушли у Бинт Џбеил, само никад нису успели да из њега истерају покрет отпора. Тако да би тачније било рећи да Израелци нису успели да контролишу или пацификују Бинт Џбеил.


Извор:The Vineyard of the Saker: Third Saker Podcast now available for download and/or streaming
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Сиријска ТВ: Израелски авиони напали циљеве у близини Дамаска и либанске границе


Сиријска ТВ и извори Хезболаха су у недељу увече 7. децембра оптужили Израел да је извео ваздушне нападе на два подручја под контролом владе -  међународни аеродром у близини сиријског главног града и Димаса, града у близини либанске границе. Извори Хезболаха су такође известили да су израелски авиони напали војне циљеве у близини либанске границе и старог аутопута Дамаск-Бејрут. Оба извора наводе да није било жртава. Израелски војни извори су одбили да коментаришу ове извештаје.

Речено је да је један од циљева био магацин на дамаском аеродрому, који је Израел бомбардовао и раније, да уништи пошиљке напредног оружја намењене либанском Хезболаху. Циљ код Димаса су били војни положаји. Није познато да ли сиријски или их је држао Хезболах.

Сиријски и либански извори тврде да су израелски авиони извршили најмање десет напада.

Последњи израелски ваздушни напад је био у марту месецу, на војне положаје у Кунеитра области на сиријској страни Голана.
The Saker српски: Ономе ко дуже прати енглески блог Степског сокола познато је да наш пријатељ често спомиње јединствену информативну службу Хезболаха - јединствену по томе што никад не лаже. Или ћуте или кажу оно иза чега стоје и што могу да докажу. Степски тврди, а то му је био и посао па ваљда зна, да чак и Израелци не доводе у питање истинитост саопштења Хезболаха. Рекло би се да и израелска агенција ДЕБКА, од које смо преузели ову вест, исто тако мисли, а у сваком случају је поузданији извор него, рецимо, Б92, који је дословце преписао тзв. Радио Слободна Европа, али без навођења свог извора (да читалачко тело не би видело ко их кљука "вестима").

Ради ширег контекста, препоручујемо вам и ова два текста, нарочито први:
Obama’s Faustian deal with Turkey’s Erdogan – Indian Punchline
Britain returns to the east of Suez – Indian Punchline

И не само та два чланка, већ и да пратите њихов извор, блог бившег индијског дипломате, који се не бави пропагандом, већ као стручњак износи чињенице и шта на основу њих и "минулог рада" закључује.

Извор:Syrian TV: Israeli jets strike targets near Damascus and Lebanese border
Превео и приредио за The Saker Српски: Александар Јовановић

Закарпатје је спремно да отвори други фронт са 15000 људи

Закарпатје је други фронт у борби за децентрализацију власти у Украјини, заједно са Доњецком и Луганском, рекао је на конференцији за новинаре у Ростову на Дону премијер Подкарпатске Руси, Петар Гецко.

"Закарпатје је друго жариште, заједно са југоистоком - Новорусијом. Ако су Доњецк и Луганск кренули путем конфронтације, Русини су много година су на путу мирног решавања проблема. Не можемо рећи да нисмо напредовали на том путу. Нисмо имали никаквих војних сукоба, али смо спремни да окупимо 15 хиљада људи против Војске Украјине и Десног сектора. Њима ће бити лако да блокирају планинске превоје и да преузму власт у области. Друга ствар, с обзиром тужно искуство Доњецка и Придњестровља, Република може завршити изолована. Дакле, решења тражимо политичким и дипломатским средствима ",  рекао је Петар Гецко.

Према лидеру непризнате републике, представници русинског националног покрета, поред братске Русије, имају контакте са властима и политичарима у Мађарској, Словачкој, Чешкој и Румунији. Дана 25. новембра, питање закарпатских Русина је постављено у румунском парламенту, а Европски парламент је 2. децембра одржао округли сто посвећен односима између Русије, Украјине и ЕУ, где је значајан део времена је посвећен разговору о проблемима Русина.

Представнике Русинског покрета и других опозиционих лидера у Закарпатју прогањају као "сепаратисте". Три старија активиста су 13. новембра били подвргнути претресу и испитивњу. У Мукачеву је приведен уредник опозиционог листа " Истина радника и сељака", Анатолиј Мајевски.

"Не заступамо отцепљење од Украјине, ми смо за јединствену Украјину, али против унитарне структуре земље. Верујемо да наша република треба да добије независан статус унутар конфедерације" - нагласио је Петар Гецко.

Лидер непризнате републике је изразио наду да ће Закарпатје, уз подршку Русије и европских земаља, моћи да мирним путем оствари признање и независност, мада са прогоном активиста "Кијев тера Русине на војну опцију конфронтације".


Са руског на енглески превела: Кристина Рус
Извор: Fort Russ
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Украјина у очају од Русије тражи гас и угаљ, да би преживела зиму

Зима уједа, девизне резерве су пале испод критичног нивоа - Украјина је приморана да се окрене Русији.

Стигло је хладно зимско време у Кијев и Кијев је у децембру платио "Гаспрому" 378 милиона долара за једну милијарду кубних метара гаса. "Гаспром ће са испорукама почети у недељу или понедељак.

Истог дана је објављена и вест да Украјина намерава да од Русије купи 50000 тона угља.

Одлука Кијева да гас и угаљ купује од Русије показује да је сатеран у ћошак. Кијевске резерве гаса су веома мале, око 13,9 милијарди кубних метара - ни приближно довољно да покрију потребе за зиму.

Много спомињани "обрнути ток", тј. снабдевање Украјине гасом из Европе којим је њу снабдела Русија, није успео да попуни празнину. Рат у источној Украјини је Украјину одсекао од угља ископаног у Донбасу. Покушај да се угаљ купи од Јужне Африке се завршио скандалом.

Инцидент у украјинској нуклеарној електрани показује да ствари уоште не стоје добро ни са нуклеарном индустријом Украјине. Већ има системских искључивања струје у целој земљи.

Према подацима украјинске владе, државни снабдевач природним гасом, "Нафтогас", има дефицит од 6,7 милијарди долара. Дефицит украјинске владе је 4,4 милијарде долара. Изгледа да ни "Нафтогас" ни украјинска влада више немају никаквих значајнијих новчаних резерви.

Па одакле стиже новац ?

Вероватно, из девизних резерви централне банке. Зна се да је 1,45 милијарда долара исплаћених "Гаспрому" на име дуговања за гас Украјине стигло из девизних резерви централне банке. Оне су сада пале на само 9,97 милијарди - недовољних да се покрије ма и двомесечни увоз.

Украјина "Гаспрому" мора да до краја децембра исплати још 1,6 милијарди, да обрише стара дуговања. Ако дуговања буду плаћена, новац ће опет морати да се узме из девизних резерви, које ће тиме бити још тање.

Ово је веома, веома ризична стратегија. Украјинска валута, гривна, изгубила је половину своје вредности од почетка године. Има извештаја који кажу да су украјинске банке у лошем стању. Ако буде навале на банке и валуту или ако буде захтева за измирењем дугова - што је све врло могуће с обзиром на постојеће услове - централна банка ће бити опасно кратка с новцем, неће ту моћи много шта да учини. Постоји велика опасност од државног банкротства и слома валуте и банака.

Пре неколико дана је било вести да је председница украјинске централне банке поднела оставку. Већина медија је разлог томе видела у нестанку украјинских златних резерви. Вероватнији разлог је што се противила отимању девизних резерви централне банке да би се њима платили дугови.

Украјина није имала избора. Очигледно је да се украјинска влада не осећа довољно политички безбедном да би могла да ризикује са несташицом струје зими. Руси су рекли да ће количину гаса који се транспортује другим купцима у Европи преко украјинске територије смањити за количину коју Украјинци украду, ако то покушају, као што су чинили 2006. и 2009. године.

Руси су то и урадили 2009. године, када је резултат украјинске крађе био да је транспорт гаса преко Украјине потуно обустављен. Нико не мисли да Руси овог пута блефирају. Зато Украјина крађом не може ништа урадити. Крађом би једино разбеснела своје савезнике Европљане, којима би гас био одсечен, а од њихове добре воље зависи.

Украјина се коцка, иде на то да некако скрпи крај с крајем до следеће, јануарске транше кредита ММФ-а. Међутим, није сигурно да ће је уопште добити, јер Украјина не успева да оствари циљеве ММФ-а. У септембарском извештају ММФ-а пише да је украјинска привреда деградирана више од очекиваног, и да је дефицит "Нафтогаса" са планираних 4,3% БДП-а порастао на 7,6% БДП-а. Мада је "Нафтогасов" дефицит вероватно већи, око 10% БДП-а, и рашће све више како потрошачи не буду плаћали рачуне.

Очекује се да ће притисак западних држава наклоњених Украјини на ММФ да одобри ту траншу кредита и поред свих тешкоћа бити јак. Међутим, ММФ мора да има у виду и став Русије. Украјина дугује руској влади, руским банкама и "Гаспрому" укупно 35 милиојарди долара.

Русија је у позицији да захтева хитну исплату три милијарде долара које је Украјини позајмила у јануару.Тај кредит је био условљен одржавањем украјинског дуга испод 60% БДП-а. Иако Украјина цифре није објавила, сви знају да је њен дуг сада изнад тог нивоа. Ако Русија буде захтевала повраћај кредита, што може да уради у било ком тренутку, Украјина ће вероватно банкротирати и срушиће се цела њена економска кула од карата..

Према томе, и без обзира допадало се то њима или не, ММФ и западне силе ће морати да се договоре с Русијом не би ли обезбедиле да свака наредна уплата ММФ-а Украјини не пропадне, исто тако као што је Украјина морала да се Русији обрати за гас и угаљ.

Без обзира шта се десило у јануару и од сада до јануара, Украјина тренутно живи од данас до сутра. Нема разлога да мислимо да ће ствари бити другачије, да ће кренути на боље.

Осим ако се Запад не испрси са много више новца (неки кажу да је Украјини потребно додатних 15 милијарди долара само да би изгурала наредних шест месеци), криза ће се продубљивати и биће све већа опасност од банкротства државе и колапса валуте.

У међувремену, живот Украјинаца је све тежи и тежи.




Аутор: Александар Меркурис
Извор:Russian news: Desperate Ukraine turns to Russia for Gas and Coal to Survive the Winter - Russia Insider
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

СКАНДАЛОЗНО: Јавно предузеће "Скијалишта Србије" енергично се супротставља правном поретку Републике Србије одустајањем од употребе службеног писма

Сарадник блога "Нећу да потпишем уговор на латиници" нас је обавестио да се Јавно предузеће „Скијалишта Србије“ (са адресом Милутина Миланковића 9, 11070 Нови Београд, Матични број: 20183390, ПИБ: 104521515, Епошта: generalni.direktor@skijalistasrbije.rs, Веб сајт: http://www.skijalistasrbije.rs)  чији је оснивач Влада Републике Србије енергично супротставило правном поретку Републике Србије тиме што не поштује Устав Републике Србије и Закон о употреби службеног језика и писма. 
Наиме. Званичан сајт ЈП „Скијалишта Србије“ је искључиво на латиници чиме је прекршен члан 10 Устава Републике Србије и Закон о употреби службеног језика и писма. 
Језик и писмо јавних предузећа је прописано Законом о службеној употреби језика и писма јер према члану 2. Закона о службеној употреби језика и писма (даље ЗСУЈП) (видети линк ка пречишћеном тексту Закона).
Службеном употребом језика и писама, у смислу овог закона, сматра се употреба језика и писама у раду: 
  • државних органа, 
  • органа аутономних покрајина, 
  • градова и општина (у даљем тексту: органи), 
  • установа, 
  • предузећа и других организација кад врше јавна овлашћења (у даљем тексту: организације које врше јавна овлашћења).
Службеном употребом језика и писама, у смислу овог закона, сматра се и употреба језика и писама у раду 
  • јавних предузећа и 
  • јавних служби, као и 
  • у раду других организација кад врше послове утврђене овим законом.
Овим чином ЈП „Скијалишта Србије“ одлучило је да  промовише вредности ЛОШЕ УПРАВЕ јер не примењивање позитивних правних прописа обесмишљава њихово постојање и улогу и одлика је ЛОШЕ УПРАВЕ.
Овим је ово јавно предузеће одлучило да дискриминише грађане по основу употребе писма јер ниво коришћења латинице односно некоришћења ћирилице у јавном предузећу које обавља делатност од општег интереса (члан 1 став 1. Закона о јавним предузећима) задовољава критеријуме да кажемо да су грађани који говоре српски језик и пишу ћириличним писмом непосредно и посредно дискриминисани, да су повређена начела једнаких права и обавеза, да постоји удруживање ради вршења дискриминације, а такође имамо и елементе понижавајућег поступања према грађанима који говоре српски језик и користе ћирилицу (видети Закон о забрани дискриминације).
Такође оправдано можемо тврдити да је ЈП „Скијалишта Србије“ одлучила да изазове и подстакне неравноправности по основу националне, расне и верске припадности (православци скоро искључиво пишу ћирилицом) и језика (већина Срба говори српски језик и пише ћирилицом).
Сваки грађанин у Републици Србији који говори српски језик и пише ћирилицом је систематски дискриминисан доминантним или, у овом случају   искључивим, коришћењем латинице.
Имајући у виду речено поставља се питање законитости рада овог јавног предузећа.
Овом приликом истичемо менаџмент који је поносно одлучио да не поштује правни поредак Републике Србије и да посвећено дискриминише грађане Републике Србије:

Надзорни одбор

Председник Надзорног одбора

Чланови Надзорног одбора

  • Огњен Цвјетићанин
  • Слободан Унковић
  • Дарко Јовановић
  • Дејан Кијановић

Менаџмент

В.д. директора

Заменик директора

  • Милена Цветковић

Шеф кабинета директора

  • Ива Ивкић

Директор Сектора за финансијске и комерцијалне послове

  • Мира Вујичић

Директор Сектора за правне и техничке послове

  • Драгана Јаначковић Ћупић

Корисне адресе:

Остале контакт подаци ЈП "Скијалишта Србије":

Информације: +381(11) 222-39-86
Кабинет директора:  +381(11) 311-79-01
фаx: +381(11)311-90-30

Копаоник, Ски центар "Копаоник"

  • тел: + 381(36)5471-203 (инфо жичаре),
  • тел: + 381(36)5471-203, 5471-211 (инфо ски пас),
  • фаx: + 381(36)5471-204

Златибор, Ски центар "Торник"

  • тел: + 381(31)315-0004
  • тел: + 381(31)315-0005

Стара Планина, Ски центар "Стара Планина"

Слободан приступ информацијама од јавног значаја

Позивамо грађане да се обрате дотичном јавном предузећу а такође и Влади Републике Србије и да их позову да се поштују закони и Устав Републике Србије и да престану са дискриминацијом грађана Републике Србије  по основу употребе писма.
Такође позивамо грађане које имају сличне примере злоупотребе Устава Републике Србије и Закона о употреби службеног језика и писма (здравствене установе, установе културе, образовне установе - основне и средње школе и факултети, јавна предузећа, комунална предузећа, итд.) да нам се обрате мејлом на адресу necuugovornalatinici@palankaonline.info. После анонимизације садржаја исти ће бити искоришћени за прилоге на блогу.

Корисни линкови: