The Saker: "Empire as a way of life" - серија крајње интересантних предавања проф. Џоа Марсијана о опасности по све нас

Драги пријатељи,

како сам добио неколико питања на тему империјализма, одлучио да овде поново поставим серију предавања професора Џоа Марсијана под насловом "Империја као начин живота" (Empire as a way of life). Предавања су усредсређена на кључне аспекте империјализма - његову културну и цивилизацијску димензију - што је, дакле, од кључне важности за разумевање империјализма.

Замолићу вас да погледате мој први пост о овом питању из 2010. године:: http://vineyardsaker.blogspot.com/2010/04/seminal-series-of-lectures-on-us-empire.html

Погледајте га да бисте се упознали са детаљима о предавањима.

Поново сам их поставио и на Медијафајер. Ево новог линка на фолдер са звучним записом и белешкама: http://www.mediafire.com/?uadz65ucs2csr

Ево линка на сама предавања (сва су у једном великом фајлу):http://www.mediafire.com/listen/bn5f3bsz1oyol8w/Empire_as_a_way_of_life.mp3

А овде је линк на белешке: http://www.mediafire.com/view/yff3kk4vcaa2vs6/Empire_as_a_way_of_life_-_lecture_notes.pdf

Пријатељи, ово је заиста веома добар и веома важан материјал. Предавања је такође пријатно слушати, јер Марсијано је изузетан предавач. Најсрдачније вам препоручујем да скинете и послушате овај сјајни серијал.

Уживајте !

The Saker

Извор:The Vineyard of the Saker: A most interesting series of lectures and a real treat for all
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Русија има само две могућности: да лиже ноге НАТО-у или постане Северна Кореја

Русија је губитник без пријатеља, а њен план за “самосталност” је подмукао начин да каже “хоћемо да постанемо Северна Кореја” – према “Кришчен сајенс монитору

Будућност Русије према “Кришчен сајенс монитору”
Да ли сте скоро имали чудну и немогућу визију руског дипломате како се рукује са странцима ? Или се можда сећате да сте негде нешто прочитали о “Евроазијској економској унији” или нечему као “БРИКС” ? Да ли сте халуцинирали телевизијске сегменте о историјским “гасним” пословима са Кином, или гасоводу за Турску ? Ако јесте, одмах затражите медицинску помоћ: ваш мозак је заражен малвером ФСБ, који протонски пројектује уврнуте холограме у вашу главу. (Ако сте Американац, пре него што позовете хитну помоћ, проверите да ли ваше социјално осигурање покрива “мождане нападе ФСБ-а”. Да вам не би стигао рачун од кога ћете се шлогирати.)

Ми о овом тајном програму холограмских лажних вести знамо захваљујући доброти редакције “Кришчен сајенс монитора”:
“Осећајући се сама на целом свету, као кад школски силеџија остане без пријатеља, Русија ових дана пева песму о економској самосталности.”
Да, Русија је распевани силеџија без пријатеља. Песме што их пева су пуне усамљености. Свако се сећа чувене песме Реј Чарлса “The Self-Reliance Blues” (Блуз самосталности). тако тужна ствар. Али искрена.

Али самопоуздање није само бити губитник без пријатеља. Често се јавља и симптом “бити Северна Кореја”. Збуњени ? Не дајте се збунити:
“Ако се Русија сада врати аутархији, она ризикује да постане више налик Северној Кореји – поносној и стабилној, али слабој и уплашеној, можда и опасној.”
Према томе, Русија има само две могућности:
  1. Да остави сваку наду да неће бити потпуно зависна од Запада
  2. Да постане Северна Кореја
Избор је твој, Путлеру.

Russia Insider

Аутор: Рајли Вагемен
Извор: Russian news: Only Two Options for Russia: Lick NATO’s Boots or Become North Korea – Russia Insider
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Извините се Путину


"Драги председниче Путине и народе Русије, молимо вас да прихватите наше извињење због понашања наше владе и наших медија" -тако почиње писмо преведено на 19 језика.

Да ли сте држављанин неке западне земље и мука вам је од ратнохушкачке украјинске политике ваше владе ? Да ли вам је доста тога што западни медији стално лажу о Русији ? зар не желите да се једноставно извините председнику Путину ?

Добро, опустите се. Сада можете.

Онлајн петиција под називом "Драги Путине" омогућава свакоме у свету са адресом е-поште да потпише отворено онлајн писмо лидеру из Кремља.

"Драги председниче Путине и народе Русије, молимо вас да прихватите наше извињење због понашања наше владе и наших медија" - тако почиње писмо преведено на 19 језика.

"Изгледа да су земље Запада, на челу са САД, чврсто одлучиле да започну рат са Русијом. Разумна особа би увидела какве би страшне биле последице таквог рата и учинила би све што може да до њега не дође. Уствари, изгледа да Ви управо то радите. Упркос непрестаној бујици лажи и провокација, Ви успевате да Русију не увучете у нуклеарни рат."

Петиција је постављена на сајту Dearputin.com и доступна је на 19 језика. Није јасно порекло сајта, који нема контакт-информације и петиција циркулише углавном преко руских друштвених мрежа. Али, то је било довољно да изазове пажњу руских медија.

"Европљани траже опроштај од Владимира Путина" - каже наслов приче о петицији у службеном гласилу руске владе, "Росијскаја газета" од 11. септембра.

LifeNews, изузетно популарни таблоид повезан с руским безбедносним службама,  објавио је, такође 11. септембра, текст под насловом "Извор DearPutin.com добија на популарности".

Према сајту, преко 55000 људи је од 4. децембра потписало писмо Путину. Међу потписницима су, наводно, држављани Чешке, Немачке, Француске, Аустралије, САД, Казахстана, Шведске, Парагваја, Словеније, Бугарске, и - чудно - Русије.

Аутентичност потписа је немогуће проверити, јер све што је потребно да урадите да бисте потписали петицију јесте да унесете име, земљу и адресу е-поште.

Поред хваљења Путина као човека мира и окривљавања САД за покушавање започињања нуклеарног рата, петиција такође пребацује западним медијима што су за обарање малезијског авиона оптужили сепаратисте које подржава Русија и осуђује западне владе због подршке "неонацистима" у Украјини.

"Зашто сте Ви мета ових лажи и провокација ? Патолошки криминалци са Запада инсистирају на рату са Русијом  јер им је потребан спољашњи непријатељ", пише у петицији.

"Све док су људи фокусирани на" руску агресију" остају несвесни оних заиста одговорних за пад америчке привреде и друштвеног система. У Европи, са њеном историјом бруталних ратова изазваних ароганцијом и похлепом, европски лидери су доживели потпуни морални колапс и наивно стали иза политике империјалне агресије САД ."


Извор: Tell Putin You`re Sorry! » American University in Moscow
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

The Saker: Највећа претња Русији и Путину

Путинов недавни говор у Федералној скупштини састојао се из два дела: дела о спољној политици - историјског, и дела о унутрашњим економским питањима, који је био врло разочаравајући, најблаже речено. У ствари, рекао бих да је био потпуно застрашујући. Нећу постављати цео текст, можете га погледати ако кликнете овде. Али ево мог резимеа Путинове поруке:

Учинићемо све да помогнемо нашој пословној заједници, такође ћемо уложити сав потребан труд да вратимо велики део руског новца сакривеног на рачунима у иностранству, и створићемо стабилност и предвидљивост. Све је то лепо и красно, осим онога што није рекао.

- Путин није осудио рад Централне банке Русије и њене председнице.
- Путин није обећао да ће продати америчке обвезнице и вратити руски новац кући.
- Путин није сменио ниједног руског функционера због некомпетентности, још мање због саботаже.
- Путин није најавио велику промену статуса рубље, нпр. "златну рубљу".
- Путин није одбацио западни економски модел.
- Путин није најавио никакву реформу или да ће држава преузети Централну банку Русије.
- Најважније, Путин није најавио никакву велику промену у економској политици.

Не могу знати да ли Путин искрено верује у западне економске догме, или нема друге могућности до да се претвара да верује, али резултат је исти: Путин одбацује западни политички модел, док истовремено потпуно одобрава економски модел Запада.

Управо сам одслушао интервју Михаила Хазина и Евгенија Феодорова на радију Руска служба новости и јасно је да обојица отворено упозоравају на опасност. Хазин захтева да се директорки Централне банке Русије уручи отказ и да се ухапси, док Федоров тражи да се Централна банка сасвим затвори. Слажем се са обојицом.

Руска економија уопште, посебно рубља, изложена је директном нападу, не само званичних санкција, већ и нападу спекулативним операцијама. Вероватно да цена нафте пада због комбинације објективних разлога (светска рецесија) и намерних америчких операција, а Путин ипак не мења економски курс на фундаменталан начин, чак и хвали Централну банку због њених активности. Подсећа ли вас то на нешто ?

Мене подсећа на оно што се догађало Анатолију Сердјукову у последњим месецима узастопних скандала са Оружаним снагама Руске Федерације, када је Путин настављао да хвали Сердјукова и његов рад. Наравно, Сердјуков је на крају отпуштен, и заменио га је изванредни Шојгу, али је требало доста времена и напора да Сердјуков ипак добије отказ ( чак му ни данас не суди никакав суд за његове безбројне криминалне активности).

Да ли то значи да Путин оклева, да је слаб или збуњен ?

Не бих рекао. Мислим  да је један од најтежих и најопаснијих Путинових задатака то да се отараси саботера у врху власти. Управо је Михаил Хазин недавно изјавио да је група "Евроазијских суверениста" тек сада по снази отприлике равна проамеричким "Атлантским интеграционистима" (мада није користио ове изразе, моји су).

Надајмо се да ће Набулина добити отказ "а ла Сардјуков", али то уопште није извесно. Све већи је притисак на Путина да предузме драстичне мере и пресече међусобне везе руске економије и западне економске ортодоксије познате као Вашингтонски консензус, али има и много отпора.

Дакле, у овом тренутку далеко највећа претња Русији и Путину су петоколонашки саботери у врху власти, нарочито у влади. Докле год су ти и такви на власти, Русија ће остати слаба и крхка, веома осетљива на економски рат Запада.

The Saker

Извор:The Vineyard of the Saker: The biggest threat for Russia and for Putin
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски