Поглед из Азерјбеџана: Русија ће нам сметати у Европи, оживљава Набуко

Аутор: Ајнур Гасимова
Руски председник је први пут потврдио да Москва намерава да директно конкурише снабдевању гасом из Азербејџана, и да ће оживети пројекат гасовода Набуко, који је претходно планиран за снабдевање Европе гасом из Азербејџана и којег је Москва активно критиковала.

Владимир Путин је 18. децембра на годишњој конференцији за штампу рекао да изградња гасног чворишта на граници Турске и Грчке зависи од Европе, и да би помоћу њега Москва могла да испоручује гас Грчкој, Македонији, Србији и за аустријски Баумгартен.

Шеф НАТО-а се на љубавном састанку са украјинским премијером зарекао на вечиту везу

Неверопватно љупко Столтенбергово повлађивање Јацењуку. Али невероватно.

И невероватно је да војном савезу треба сопствени ТВ канал.

Претпостављамо да му помаже у његовој основновном задатку - оправдавања свог постојања у очима све скептичније јавности.

Последња ће се ипак смејати јавност, јер она плаћа не само овај безобразно скупи и непотребни савез, већ и његов ТВ канал за правдање трошкова.

Али ми из "Русија инсајдера" обожавамо НАТО-ов канал, јер нам обезбеђује сјајан материјал - толико истиче колико је НАТО смешан.

У овој звезданој епизоди од 15. децембра, шеф НАТО-а Столтенберг показује да не само да је далеко од тога да је веран и одан слуга земаља које му дају плату, већ је ревносан политички адвокат који уме да износи изузетно сумњиве тврдње у настојању, чини нам се, да пружи НАТО-у некаквог посла и да је, овде се не можемо одбранити од таквог утиска, малкице преагресивних неоконских погледа.

НАТО почео меку инвазију Донбаса


Још један прекид ватре у Донбасу, по први пут за много месеци без артиљеријских канонада. Мирни градови поново постадоше мирни. Митраљески рафали и појединачни пуцњи из лаког оружја се не рачунају. Украјинска војска је спаковала своју тешку артиљерију и ракете због ротације. Офуцане јединице УОС замењује свежа војска. И ту почиње забава.

Сваки пети Немац сиромашан

Немачки сиромашак (архивска фотографија)
Савезни уред за статистику Немачке је сопштио да је у 2013. години око 16 милиона Немаца било жртва сиромаштва или социјалне изопштености.

Према истраживању "Живети у Европи"  (EU-SILC) -2013., чији су резултати објављени у уторак, сваки пети Немац, или 20,3 одсто становништва земље, био је жртва сиромаштва у 2013. години.

О дезинформисању (3)

Тролови се често убацују у продуктивне дискусије на мрежи с циљем да учеснике скрену с курса и фрустрирају
Први део: Ћирилизовано: О дезинформисању (1)
Други део: Ћирилизовано: О дезинформисању (2)

Интернет тролови, такође познати као „плаћени постери“ или „плаћени блогери“, све отвореније бивају ангажовани и запослени од приватних корпорација и влада, често за потребе маркетинга и за “ односе с јавношћу“ ( Обама је озлоглашен због ове праксе). Интернет „троловање“ је заиста брзорастућа индустрија.


Тролови користе широк спектар стратегија, од којих су неке јединствене за интернет, ево их неколико:

О дезинформисању (2)

Први део: Ћирилизовано: О дезинформисању (1)

Алинскијева стратегија: победи по сваку цену, чак и ако мораш да лажеш

Алинскијеве тактике су усвојиле владе и специјалисти за дезинформације широм света али су највидљивије у телевизијским дебатама. 


Иако Алински проповеда о потреби социјалне конфронтације, његове дебатне тактике су заправо дизајниране да се избегне право и искрено сучељавање супротстављених идеја помоћу љигавих трикова и одвлачења пажње. Алинскијеве тактике и њихова данашња употреба могу се сажети на следећи начин:

Ћирилица и божићни и новогодишњи празници

Пред нама су божићни и новогодишњи празници. Највећи број грађана Србије прославља православни Божић јер су православни верници или се барем тако изјашњавају. 

Службено писмо Српске православне цркве је ћирилица и самим тим је то службено писмо верника и присталица православља.

Нажалост, постало је уобичајено да се догађаји везани за наступајуће празнике у писаним документима разних фирми (ређе код физичких лица) честитају честиткама на латиници а такође се том приликом уручују календари и други прилози на латиници.

О дезинформисању (1)

Поштовани читаоци,

троделни чланак "О дезинформисању" су после првог објављивања на "Магацину" имали прилике да употребе и читаоци неколико других сајтова. Нигде није био оно што се каже "хит чланак", али је свуда било довољно људи који знају да је свет у сталном информативном рату и да се за њега треба обучити, о њему слушати, гледати и, још увек најделотворније, читати. Преводићемо и друге радове на ову тему, многе уствари већ јесмо, али "О дезинформисању" је штиво од кључне важности, па вам предлажемо да га, и то без журбе и на прескок, консултујете и негде архивирате - ако све то већ раније нисте урадили.

Била су времена, не тако давна (релативно говорећи), када су власти и групе из елите која их контролише сматрале да није неопходно упуштати се у рат дезинформацијама.
Пропаганда је била релативно једноставна. Лажи су биле много једноставније. Проток информација је лако усмераван.