Људска права и демократија: Венецуела против САД

Анђеоски водопад

Амерички Конгрес је најавио нове економске санкције против Боливарске Републике Венецуеле. Нови закон садржи списак венецуеланских званичника који су "кршили људска права". Овим Венецуеланцима ће имовина бити замрзнута и забраниће им се визе за посету САД. Трговина са Венецуелом ће бити још више ограничена. Постојећа привредна опсада ће ескалирати.

Лицемерје овог потеза би требало да буде очигледно свакоме. Венецуела је у људским правима далеко супериорнија од САД - по било ком мерилу.

Венецуела не мучи. Венецуеланска држава не примењује чак ни смртну казну.

Полиција у САД рутински убија. Афро-Американце пред камерама даве без зазора и казне. Недавно објављени извештај говори да америчка влада годинама систематски мучи људе на најодвратније начине  - а јавност о томе обмањује.

Српски језик нестаје са универзитета широм света, губимо катедру по семестру

У Српском књижевном друштву покренуто питање катастрофалног стања наших лектората у свету. Од 47 наших лектората у иностранству у 2000. години, данас је остало свега 25

Са скупа у Српском књижевном друштву Фото П. МИТИЋ

СРПСКИ језик нестаје са универзитета широм света, наши лекторати у иностранству гасе се застрашујућим темпом, а држава се понаша као да је се то не тиче.

Салих СЕЛИМОВИЋ: НЕКА РАТНА И ДРУГА ЗБИВАЊА НА СЈЕНИЧКО-ПЕШТЕРСКОЈ ВИСОРАВНИ У ТОКУ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

Историчар и професор Салих Селимовић (Фото: Печат)

Када Србин муслиманске вероисповести пише истинито, реално и правилно о времену прошлом и садашњем, па својим писањем можда и предвиђа будућност, "врли Срби" одмахују главом. Стереотипним "он се доказује" потврђују пре свега своју лењост, а неки и злонамерност. Најтеже је бити човек, нарочито у смутним, тешким временима, а професор Салих Селимовић је себе човечански представио одавно, и онда кад је било "лако" и сада када је тешко.

Одавно тврди да је  ислам прво прихватила српска властела па тек онда други. Ми би се могли надовезати да је све исто, само је време друго и да комунистичка властела, која је настала обрнутим процесом,  сада прихвата непостојећу веру еUропизам, јер је однос на клацкалици исти. Срби су се исламизирали највише у 19. веку, када је болесник са Босфора био на издисају. О болеснику у БриселU, закључите сами.

Када прочитате историјске чињенице које нам професор Селимовић несебично даје размислите и о почетној нашој реченици, да професор можда предвиђа будућност, износећи сурову реалност од пре једног века?


За Ћирилизовано: Милорад Ђошић




АПСТРАКТ: Сјеничко-пештерска висораван, а посебно простор од планине Јавора па преко Кладнице до Сјенице и даље у долину реке Лима, заправо у Црну Гору, представљао је важан геостратешки и војни правац. Посебно је било важно да се што дуже задржи продор далеко надмоћније аустроугарске војске како би се омогућило организовано повлаћење српске војске према Албанији, тј.до обале Јадранског мора, заправо Медуанског залива, Драча и Валоне. Борбе у овом крају су трајале од почетка до 19.новембра 1915.године, а окупација до половине октобра 1918.године. Под окупацијом се живело веома тешко због окрутне окупаторске власти (шиканирање, интернације, стрељања), честих реквизиција, тешких зима, гладних година и многих заразних болести, али и деловања комита и одметника из муслиманске и српске популације. 

Где су ови дивни србски волови нестали?

О приповетци написаној у априлу 1902-ге. Пре тачно 112 година. 

Од стране истог.



 Желим овом приликом да истакнем неколико очигледних закључака из ове кратке сатиричне причице: