Русија спроводи земљишну реформу

Русија у 2015. години уводи нова правила за откуп земљишта. Грађани ће имати прилику да земљу купе по цени неколико пута мањој од тржишне цене. И уопште, поступак куповине ће бити много једноставнији, рекао је помоћник министра за економски развој, Павел Королев.

Закон предвиђа и поступак за утврђивање илегално заузетог земљишта и уводи веће казне за кршење закона о земљишној имовини.

Операције љубазних људи на Криму у осам минута (ВИДЕО)

Видео рапорт о резултатима одреда Бр. 0900 у извршењу задатака у периоду од 22. фебруара до 28. марта 2014. године на територији Аутономне Републике Крим.




Кинеске специјалне јединице

Драги читаоци, да се не бисте зачудили док читате превод, прво прочитајте шта је Свети владика Николај написао о хвалисању (прим. прев.).
 
Или се хвалиш славом и влашћу и силом? Заиста, на твоју реч сада окрећу се на лево или на десно читаве војске, прокопавају се тунели, зидају се градови. Испод твога прозора пролазе хиљаде радозналих људи који би хтели само да те сагледају својим очима, те да могу причати својима како су видели великог човека. А сутра ће гамизати преко хладнога чела твога стоноге и гуштери, и ти нећеш моћи макнути руком да их одагнаш. Ил’ се хвалиш својим делима, својом културом? Чувај се, да ти се не узме памет као цару Навукодоносору. А ту причу треба да чујеш и знаш, и да казујеш деци својој и свакоме коме добра желиш.


 Снаге за специјалне операције Народне Републике Кине - ни налик "Форт Брегу"

 


"Откривена је тајна специјалних снага НОА (PLA - People`s Liberation Army, Народноослободилачка армија)", обећава "Вонт чајна тајмс", тајвански вебсајт на енглеском језику. Чланак описује "10 јединица кинеских специјалних снага и то сваку понаособ са посебним карактеристикама и тајним именом" и заснован је на једном ранијем преводу са вебсајта НОА, који је имао фотографије и описе неколико оперативних јединица Народноослободилачке армије и Народне оружане полиције - НОП.

Кинески специјалци на обуци

Уствари, у чланку је било мало новина и ниједна права тајна није откривена. Током протекле деценије, званични кинески војни медији, како на кинеском тако и на енглеском, обилно су пратили ССО (SOF Special Operation Forces, кинеске Снаге за специјалне операције). На основу тих показатеља, много више се може рећи о овим јединицама, њиховим мисијама и способностима

Не изненађује, али кинеске Снаге за специјалне операције (ССО), које су сасвим другачије од америчких опонената, показују сличне способности као и јединице америчких ренџера. Тим јединицама (ССО) недостаје много специфичних способности које се могу наћи у америчкој војсци.

Снаге за специјалне операције Народне Републике Кине
Нажалост, вишекратном употребом термина "специјалне операције" и "ССО" неки од страних читалаца могу да претпоставе да су кинеске специјалне јединице исте као и наше (америчке). Другим речима, читаоци могу да помисле да 10 кинеских специјалних јединица које смо навели у наслову имају основне делатности и задатке сличне онима утврђеним у америчком Конгресу (директне акције, стратешко извиђање, неконвенционални рат, унутрашња одбрана од спољашњег фактора, цивилни оперативни послови, противтероризам, војна информациона подршка - раније позната као психолошке операције, хуманитарна помоћ, служба трагања и спашавања и активности утврђене од стране председника или секретара за одбрану).
Према јавно доступној доктрини НОА, много основних делатности америчких специјалних јединица није укључено у задатке ССО НОА.

Овај спис оцртава структуру и доктрину кинеских оружаних снага које су укључене у специјалне операције и разматра способности сваке од тих десет  јединица, а базиран је искључиво на информацијама из кинеских извора.  Али, као прво, неопходно је ставити Народноослободилачку армију Кине у контекст целокупне безбедоносне структуре владе.

Кинески безбедоносни апарат

Мноштво кинеских државних субјеката ради у домаћим безбедносним службама, као и са задацима одбране. Ове снаге сачињавају цивилно Министарство за јавну безбедност - МЈБ, Министарство за државну безбедност - МДБ, а кинеске оружане снаге се састоје од  НОА, НОП и милиције. Иако се неке од функција ових субјеката преклапају, њихови основни и секундарни задаци у ланцу командовања се разликују. 

Као "партијска војска", Народноослободилачка армија Кине своју лојалност прво дугује Комунистичкој партији Кине. Иако су сви официри НОА чланови партије, њу воде цивили - генерални секретар, који је истовремено и председник Народне Републике Кине, као и председавајући Централне војне комисије. тренутно је Си Ђинпинг.

МЈБ и Министарство за државну безбедност су под вођством Државног савета владе, на челу са премијером. Полицијске снаге МЈБ су униформисане у плаве или црне унифирме и одговорне су за спровођење закона у земљи. Око 1,9 милиона полицајаца ради како у штабу МПС, тако и у бироима за безбедност у јединицама локалне јавне самоуправе широм земље. Тимови специјалне полиције (такође употребљавају термин СВАТ, SWAТ- special weapon and tactic), спроводе антитерористичке и противпобуњеничке операције. у најмање 36 градова.

Министарство државне безбедности је владина главна унутрашња и спољна обавештајна организација. Има функције сличне онима америчких агенцијама ЦИА и ФБИ. 

НОА сачињава око 2,3 милиона активних припадника и 510 000 резервиста у КоВ са око 1,6 милиона активног састава (процена), Ратној морнарици са 235 000 и Ратном ваздухипловству са око 398 000 војника. Аљтиљерију као независтан вид опслужује око 100 000 лица распоређених у команде и јединице за конвенционална, дејства са крстарећим ракетама и нуклеарно- балистичка дејства. НОА је првенствено одговорна за одбрану Кине од спољашњег непријатеља, али по закону има и секундарну улогу, а то је учешће у безбедносним операцијама на домаћем терену.

Централна војна комисија командује НОА преко четири одељења (штабно, политичко, логистичко и оделење за наоружање). Борбене јединице КоВ-а су распоређене у седам војних области, док јединице Ратне морнарице, Ратног ваздухопловства и Артиљерија одговарају својим штабовима, али за поједине операције могу бити претпочињена војним областима. НОА нема штаб за специјалне операције на националном нивоу који би био одговоран за комплетне активности ССО.

Кинеске ССО јединице су релативно "младе" и са коренима у извиђачким јединицама. НОА и НОП су формирале своје прве јединице за специјалне операције у касним `80-им годинама прошлог века, а постепено су јачале `90-их као и у новом веку. ССО се сматрају за "нови тип" јединица које имају приоритет у развоју заједно са хеликоптерским, лаким механизованим и "дигитализованим" јединицама.
Крај првог дела

Аутор: Денис Џ. Бласко
Превео за Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО : Милорад Ђошић, пензионисани пуковник авијације - пилот  

П.С.
Скрећемо пажњу да је неколико линкова на изворе у оригиналном тексту "мртво". И захваљујемо се Википедији, која је, очигледно, помогла новинару: People's Liberation Arm

Побогу, људи!

Ово питање упућујем пре свега српској власти, потом и српском народу. Зашто желите да ваше писмо, ћирилица, нестане?! Због чега власти нису заинтересоване да очувају једно од обележја српског рода?! 

Крените улицама Србије, нарочито Београда, и обратите пажњу на колико места можете видети нешто написано ћирилицом. Недавно су била истраживања о употреби писама у Србији, у Београду чак нешто више од 60% људи пише латиницом. За случај да се ико од Београђана ипак пита зашто је то тако, ево ја ћу да одговорим. Већина билборда, натписа, плаката, папирића подељених у пролазу, имена продавница, пекара, цвећара, месара написана је латиницом. Потом ТВ канали, емисије, најаве програма такође су већином написане латиницом. Књиге, новине и магазини масонвно се штампају латиничним писмом. Тако подсвесно постаје навика људи да користе латиницу. Није нека разлика ни у другим градовима широм Србије.