Драгослав Бокан: Предраг Миловановић, највећи библиофил и колекционар ретких и вредних књига у историји Србије

Драгослав Бокан
Не тако давне, 1954. године, у маленом Свилајнцу је рођен Предраг Миловановић, највећи библиофил и колекционар ретких и вредних књига у историји Србије (а можда и читавог Балкана).

Нико никада није успео да сакупи толику и такву колекцију најважнијих књига из вековне историје српске културе, нико и никад (од чувеног Глигорија Возаревића, преко пребогатог Јоце Вујића, па до књижарских величина Геце Кона и Светислава Цвијановића, свестраног Станислава Винавера, истинских ерудита попут Милана Кашанина и Милоша Ђурића, књижевника и културолога као што су били Милорад Павић, Панић Суреп или Сретен Марић).

Запад сада поздравља Виктора Орбана као хероја

Виктор Орбан
Мађарским банкама је у најбољем тренутку дошао моменат замене швајцарског франка у форинте, пошто је курс "швајцарца" значајно порастао после интервенције Швајцарске централне банке у четвртак на петак, с обзиром на то да је огромна већина стамбених кредита назначена у тој валути, јавио је Блумберг у петак. 

Новинска агенција која је много критиковала председника Владе Виктора Орбана због анти-банкарске акције, сада га поздравља као хероја јер је избегнута финансијска катастрофа због отплате стамбених кредита у тој валути, што би у земљи изазвало хаос.

ЗиЛ-ово војно возило


Испоруком последњег модела транспортера Министарство одбране Русије је донело радикално решење за превоз људства.

Руски  произвиђач камиона ЗиЛ објавио је слике новог прототипа војног возила које би могло бити модерна интерпретација америчког "хамера" или аустралијског "хокија".

Уреднички бисери: Емирати улажу око 100 милијарди долара у путеве и здравство

Без коментара, само преносимо. Није наш превод или ауторски текст, није ни на тему српског језика, писма и културе, али је грех пропустити:

Emirati ulažu oko 100 milijardi dolara u puteve i zdravstvo

Ujedinjeni Arapski Emirati, gde će od 25. do 30. januara biti održan prvi Srpski poslovno-investicioni forum, započeli su u 2014. petogodišnji program ulaganja od gotovo 100 milijardi dolara u srpsku putnu infrastrukturu i zdravstvo.


Видео: Како на северу Шведске кажу "да"

Реч за "да" у већем делу Шведске је "ја", али се на северу Шведске уместо ње користи јединствен звук, као што је у граду Умео открио новинар Локала, Оливер Ге.

Извоз руских хеликоптера Ми-28НЕ у Ирак

Ми 28 НЕ

Извоз савременог хеликоптера Ми28 НЕ "Ноћни ловац" Завода "Мил" који је отпочео крајем лета прошле године прекретница је у пословању предузећа "Мил" и "Роснобороекспорт". Према наводима ирачких медија, прва серија  Ми-28 НЕ испоручена је у Ирак крајем августа 2014. године. Испоруке су биле уобличене пакетом уговора направљених између "Роснобороекспорт" и Ирака у 2012. године. Прва серија "Милових" борбених хеликоптера Ми-35М (извозна варијанта Ми-28 (прим.прев ) по овом уговору испоручена је у јесен 2013. године.

Интервју са Михаилом Хазином

"Путин је донео одлуку. Ово се десило два пута у Руској историји. Ово је објава рата "

Михаил Хазин - за сузбијање Ротшилда и ММФ-а у руском простору

Михаил Хазин
Прошле недеље, премијер Димитриј Медведев је поставио питање отворено: или се мења економски модел земље - или пропадамо. Ово је такође изјавио министар за економски развој Алексеј Уљукајев на Форуму за инвестиције у Сочију. Према угледном економисти, председнику консултантске компаније "Neocon" Mихаилу Хазину, Медведевов говор - је само бледа манифестација рата руских елитних група, подржаног од стране много моћнијих сила. Шта уједињује Путина, Обаму и Ротшилде? И ко је заштитник Медведева и Уљукајева?

-Михаил Леонидовичу, на крају прошле недеље, премијер Димитриј Медведев је објавио чланак о економском избору Русије. Његово опште значење је: да држава треба да буде компактана и ефикасна, да створи атрактивну инвестициону климу (то подразумева и реформу правосуђа), заједно са заједницом да контролише монополе, подржава предузећа, образовање и иновације, у смислу раста у регионима, али помоћ неконкурентним индустријама је бесмислена, и многи требају да се припреме за редукције, преквалификације, нађу нови посао, селе, иначе ћемо се наћи у провалији. Али све ове иницијативе ће довести до бројних сукоба.

- Прво, ја не читам чланке које је написао Медведев. Немам времена за читање ђубрета. Друго, стварно чудно. Владимир Путин је рекао да је неопходно да се одржи животни стандард и да испуне мајске уредбе, а његов премијер на Сочи форуму тврди да нема за шта да се држе да подрже послове. Шта се дешава? Објасните. Потребно је мало се осврнути на две деценије раније.