Честитамо свим Грцима и да подсетимо: Интелектуалци из целог света подржали Грке, Сиризу и Ципраса. Касне...

Победа Сиризе је победа свих Грка. Честитамо. И, поново објављујући чланак од 7. јануара, да подсетимо на убитачну далековидост српских власти:

Интелекталци из целог света подржали Грке, Сиризу и Ципраса. Касне...


Атина, 7. јануар (Пренса Латина) Више од триста интелекталаца и академика међународног угледа данас је позвало на окончавање мера штедње и дало подршку праву Грка да слободно одлуче на изборима заказаним за 25. јануар.

Текст заједничког саопштења је објављен на интернету под насловом "Промене у Грчкој, промене у Европи, промене за све" ("The change in Greece, the change in Europe, the change for all") и потисали су га, између осталих, такве личности као што су Ноам Чомски, Дејвид Харви, Марта Харнекер и Емануел Валерштајн.

Њихово саопштење је одговор на претње и умешаност многих европских лидера, који јавност уверавају да ће Грчку задесити економска катастрофа, ако на изборима победи левичарска партија Сириза.

У саопштењу се каже да би, насупрот таквим тврдњама, победа Сиризе представљала израз тежње за достојанством, правдом и надом, као и радикално другачији приступ - социјалну и демократску преоријентацију ка окончавању политике штедње која је у Грчкој изазвала хуманитарну кризу и штету.

У саопштењу је становништву Европе упућен позив да снажно подржи Сиризу ако дође на власт и да се свим средствима бори против притисака које организују финансијска тржишта и политичке снаге што страхују од застоја у застарелом оквиру капиталистичке глобализације.

"Ми ћемо започети идејну битку и придружити се свима који заједно са Грцима желе да створе социјалну, еколошку и демократску Европу, и стаћемо уз грчки народ јер је његова борба и наша", пише у документу.

Извор: Пренса Латина
Превод: Александар Јовановић за Ћирилизовано

И приредио исти, јер не могу да одолим напасти а да не додам... Ма какав Чомски, Харви и остала боранија, код нас делегацију Сиризе и будућег првог човека Грчке, Алексиса Ципраса, дочекује интелектуалчина, бре, СНС капацитет у облику Саше Мирковића. Злобници ће рећи да је "српска" власт својим властима и тако желела да искаже лојалност и оданост идеји Новог феудалног поретка, али, будимо реални, СНС је, да угости Ципраса, послао једног од својих најумнијих кадрова. Што сведочи и Ципрасов поглед.

Кад би руска војска једног дана заиста напала Украјину...


Нећемо именовати аутора овог материјала јер је активни официр Оружаних снага Руске Федерације, али је савршено описао ситуацију - шта би се дешавало кад би се Украјинске оружане снаге суочиле са руском војском.

Опрема за информативни рат Made in Serbia: Хладњак за лаптоп - Новост на тржишту!

Аукцијски веб-сајт Лимундо не пратимо, али InSerbia News | Latest News from Serbia, Balkans, Europe and World итекако, јер његови творци и сарадници раде за Србију изузетно значајан посао, преводе српске вести на енглески језик и пласирају их у свет. А добро је објавити и овако нешто, показује да је (самоиронични) српски дух још увек жив. Пропасти нећемо.

Only in Serbia: Man sells egg carton as a laptop cooler


BELGRADE – At the auction website “Limundo” a bid was completed a few days ago for a “collectors item” – an unusual notebook cooler, and the seller managed to gain a whopping 1,010 dinars ($9).


The user sold an egg carton with a claim that it is equally functional as a stand for laptop with a fan, writes “Telegraf”. The seller, using nickname Goldie7, says that the egg carton is extremely efficient in coooling of laptops, “no less than lightening, bright, buzzing and other kind of coolers you can find on the market”.

The creative cooler even has a name – “JELENO”, and the seller offerred an explanation on the website:

    J (Jeftino – Cheap) – There is no cheaper on the market
    E (Ecological) – there is absolutely no harmful radiation
    L (Light) – you will enjoy in the ease of use whether you are sitting in a chair, bed or any place you choose to use your laptop at.
    E (Economical) – it does not require any energy, not takes up a USB port on your laptop
    N (Nothing to be broken) – there is nothing on it to be broken (unless you pour enormous amount liquid on it), and even if it gets broken, there is no easier task than to find another one
    O (Odgovara – Fits) – it fits all sizes of laptops and tablets

Извор:Only in Serbia: Man sells egg carton as a laptop cooler | InSerbia News 

Приредио: Александар Јовановић

Службеници неће ћирилицу

Закон слабо брине о српском језику и писму, а у пракси се чак ни тако благи параграфи не поштују. Лингвисти упорно траже да се пропишу језичка правила за рекламе, медије, приватни сектор...



СРПСКО писмо, ћирилица - мртва слова на папиру, и буквално! То што постоји какав-такав закон који каже када би морала да се користи, што ју је Устав ставио на високо место и заштитио, не значи ништа када се, без казне, ова правила свакодневно крше.


Стрелков за председника Русије 2018 године?


Јуче је одржана конференција Покрета Новорусија Игора Стрелкова, после које је постало јасно да ће Владимир Путин ускоро добити конкурента.

Много пута сам чуо да Игор Стрелков себе не сматра политичарем и да не планира да то постане. Али јуче сам у то посумњао.

Чини ми се да је партија с његовим именом у настајању: покрет-лутка ће се очас претворити у прелепог лептира. Упркос чињеници да се на конференцији говорило искључиво о хуманитарној помоћи Донбасу.

А можда управо зато.

Или можда зато што је у изјавама била прикривена... не, не претња, већ, можда, захтев упућен властима (без навођења имена). Подупрт одређеним условима. Што је све оне заинтересоване и, без сумње, угледне људе, од којих су се многи борили у Донбасу, учинило... не, не агресивним, већ малкице наоштреним.

Они верују да би требало да Русија једном за свагда реши проблем Новорусије, као што је решила проблем Крима. И не разумеју сасвим зашто се толико шлајфује када је све одавно јасно и када има капацитета да се проблем реши. Игор Стрелков на месту Владимира Путина не би, највероватније, тако радио, убеђени су учесници конференције. Без обзира на геополитичке потешкоће.

Ова публика је направила свој избор, видљиво је голим оком. И ти људи желе више истомишљеника. Можда тако мислим јер је у просторији све одисало славним именом храброг команданта, од плаката до сувенира-барјака.

Обожаваоци и колеге Стрелкова су о њему направили многе филмове и стално их вртели на екрану који је висио одмах уз подијум. Тако да сви могу да виде колико је он добар човек. Да га воле обични људи, с којима се сретао на различитим местима, а све сусретете снимили његови видео-биографи.

Да људе, можда, убеде да је потенцијал њиховог хероја Новорусије много већи од ефикасног прикупљања средстава за хуманитарну помоћ.

Идеја да Игор Стрелов много више обећава од најпромовисанијег лидера либералне опозиције појавила се одмах и никад није ишчезла. А некадашња спокојност, да Владимир Путин нема такмаце на политичком Олимпу, напротив, постепено је нестајала

Ускоро ће Стрелов иступити и прогласити се за кандидата. Још ове године, вероватно.

Али, да будем искрен, сумњам да је харизматични и веома одлучни Игор Стрелков на челу државе најбоље од онога што Русији треба.

Једном сам спровео анкету.

Питање: Када би Стрелков учествовао на изборима 2018., да ли би гласали за њега или за Путина?

Резултати:

За Стрелкова - 16, 1 %
За Путина - 74,3%
Без одговора - 9,5%


Напомена преводиоца с руског, Кристине Рус: Оне који пажљиво прате дешавања у Новорусији не изненађује што Стрелков, од када је отишао из Донбаса, не силази с новинских страница. Нови интервјуи и коментари "Челика" Стрелкова излазе скоро свакодневно, остављајући далеко иза себе, по квантитету, рад свих других аналитичара.

Стрелков је природни феномен чија промоција не тражи нарочитог напора. Он је освојио срца и умове многих руских родољуба и присталица. Такође, постао је кула светиља онима који Путина оптужују да је дигао руке од Новорусије "због притисака руских олигарха који су се продали Западу".

Наравно,ово није могло проћи незапажено од снага које су у сталној потрази за неким ко би се супротставио Путину. Руска либерална опозиција је углавном дискредитована и маргинализована, а Путинов рејтинг после Крима стално расте. Према Стрелкову гравитира онај део руских родољуба који се надају да ће видети исти сценарио за Донбасу.

Ти људи су родољуби што су с правом бесни због убијања Руса у Донбасу, и које чуди како то да се земља с 50 милијарди долара буџета за одбрану плаши једне Украјине, чији је буџет за одбрану десет пута мањи и чија је војска само сенка некадашње.

Ти родољуби се не замарају разматрајући замршену геополитику и захтеве одлучујућег физичког одговора.

Антипутиновским стратезима се нова прилика указала прекидом некада солидних патриотских победа обезбеђених спровођењем прецизне спољне политике.

И није их брига што би ослобађање других области Украјине без локалног народног устанка или без референдума, као у Доњецкој и Луганској републици, представљало агресију. И што стварање војске од рудара и механичара захтева времена и рада. И што време ради за Русију, а не Украјину. И што би напуштање Руса из Новорусије за Путина било самоубиство. И што руским олигарсима проруска Украјина треба исто колико и Путину, ако не више.

Питање је колико Стрелков, бивши војни владар Донбаса, жели да поврати моћ која му је одузета.


Аутор: Павел Шипилин
Изворни текст на руском: pavel_shipilin: Кандидат в президенты Игорь Стрелков (опрос)
Извор: Strelkov for President of Russia in 2018? - Fort Russ
Превод с руског на енглески: Кристина Рус
Превод: Ћирилизовано

Правда.Ру: Са Пол Крејг Робертсом о грчкој кризи

Грчку већ пет дугих, бескрајних година гуши веома снажна економска криза. Као и Аргентина одмах после диктатуре, тако се и Грчка показала као ревностан студент Међународног монетарног фонда, спремна да испуни све његове захтеве и економске рецепте.

И оне ММФ-а и оне Европске централне банке. Али политика коју је спроводила влада у рационализацији грчког државног буџета је произвела резултате супротне очекивањима. Није било економског опоравка, развоја, ни уравнотеженог буџета. Једино је остварен раст у броју самоубистава, незапослености и сиромаштва, у броју банкротираних компанија, у томе да Грци емигрирају тражећи бољу будућност. А опет нико од оних "који нешто значе" није размотрио могућност мењања приступа проблему и ублажавања своје бескомпромисности.

Народ? Огорчен. Шта више, бесан. Јер види садашњу Грчку, а памти шта је била, шта је дала човечанству.