БРИКС прави заједничку орбиталну станицу?

Русија би могла да својим партнерима из БРИКС-а понуди стварање заједничке орбиталну станицу.

Русија би такав предлог требала да упути посебно Индији и Кини, које активно развијају свемирске програме са људском посадом.


© ITAR-TASS/Vladimir Astapkovich

О православном мисионарењу, медијима и улози цркве у 21. вијеку (Видео)

 
Радио-телевизија Републике Српске

 

О православном мисионарењу,штампаним,елетронским и новим медијима,улози цркве у 21.вијеку – изазовима који се постављају пред вјернике, свештенство, монаштво, архијерејере, новинаре – разговарамо са јеромонахом Игњатијем Шестаковим , сабратом Сретењског манастира у Москви, уредником портала Православие.ру – најчитанијим православно-вјерским медијем,професором Високе богословске школе Сретењског манастира и једним од најпознатијих православних мисионара.

 

Влада СНС-оваца (не) зна коме дугује: Јелена Триван в.д. директора "Службеног гласника"

Ћирилизовано: Срамота. Али не, не због Триванке. Него зато што на чело једне српске културне институције првог реда долази ДС кадар, а толико је СНС-оваца...



Некадашња висока функционерка ДС Јелена Триван именована је за в.д. директора ЈП “Службени гласник“. Како сазнају београдски медији, на ову функцију Триванову је данас именовала Влада Србије.

Батаљон "Азов" освојио канцеларију у Мариупољу. Али сад треба прославити, отворити боцу вина ... (Видео)

Овај видео је у Украјини и Русији хит. Приказује величанствену победу прослављеног батаљона "Азов"- групу његових припадника како бескомпромисно јуришају на једну канцеларију у Мариупољу, освајају је и затим прослављају победу.

А без шале: украјински "добровољачки батаљони" што се боре на истоку су углавном састављени од ултрадесничарских националиста, неонациста, милитаната зависних од адреналина, и незапослених и испраних мозгова тинејџера и младих.

Доступан је Сербиан 2015 КДЕ



Доступна је за преузимање нова верзија оперативног система Сербиан ГНУ/Линукс 2015, са КДЕ графичким окружењем. Као визуелна тема овог издања, одабрана је пиротска тврђава или Момчилов град, а  да све изгледа баш овако, заслужни су радови Јована Лилића и Игора КордејаСербиан долази подешен на ћириличну опцију, а кроз системске поставке може бити одабрана и латиница, као и ијекавица за обе варијанте. Као основа за образовање дистрибуције коришћен је Debian (Jessie) у својој актуелној верзији, са КДЕ графичким окружењем. Поред Debian складишта, за извор софтвера употребљене су Mozilla и Deb-multimedia ризнице, као и неколико независних пакета.


Америчке значке за геноцид подељене украјинским војницима већ на продају преко сајта Ebay


Мада и није било потребно убијати цивиле да би украјински војник добио значкицу. Неколико срећника, осакаћених украјинских војника, добило их је од главнокомандујућег америчке војске у у Европи, генерала Бена Хоџиса (лично!), за свој допринос геноциду хиљада Руса у Донбасу: Ћирилизовано: Комеморативне значке америчког генерала за осакаћене ухрајинске војнике (видео)

Проф. др Милош Ковачевић: Српски језик не мијешати с другим језицима

ЗВОРНИК, 26. ЈАНУАРА /СРНА/ - Свети Сава је сматрао да је српски језик свјетлост разума и да свако ко мисли да припада Србима мора да зна српски језик и да га не мијеша са другим језицима, рекао је вечерас на Светосавској академији у Зворнику професор београдског Универзитета Милош Ковачевић.

Ковачевић је у бесједи истакао да је Свети Сава први српски књижевник и утемељивач школа и просвјете код Срба, те да се, осврћући се на прво дјело "Житије" Светог Стефана, које је написано на старом српском језику, питао - шта је заправо српски језик.

"Управо, када се све то данас сагледа, долазимо у ситуацију да се и ми боримо за чистоту српског језика, који је под великим утицајем енглеског и других језика, као што је, очито је, било и у Савино доба да је српски језик био под утицајем неких других језика", рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да данас скоро нико не схвата да је чување националног идентитета чување језика, као што је било у Савино доба да је чување језика значило чување националног идентитета.

Умро је Демис Русос

Ћирилизовано: Вест смо данас сазнали из мађарског дневника, а преко Фигара. Из техничких разлога каснимо, али из поштовања према грчкој браћи објављујемо је сада.



Фигаро. У недељу 25. јануара рано ујутру преминуо је Демис Русос, један од најуспешнијих грчких и светских певача.

Демис Русос је рођен 15. јуна 1946. године у Египту. Пошто му је отац изгубио посао преселили су се у Грчку престоницу Атину. Говорио је седам језика, а певао на шест: грчком, енглеском, италијанском, француском и немачком. Као млад основао је свој први састав, са којим је певао међународне хитове по локалним клубовима.