Владимир Сучан: Кад год желите да унапредите свој ПР...

Петр Павел, шеф чешког Генералштаба, изабран за следећег председника Војног комитета НАТО - главног војног саветника генералног секретара НАТО-а (као први Источноевропљанин на том положају), изјавио је да је НАТО "благо" подбацио у комуникацији и да није оставио утисак да на Русију  "у принципу" не гледа као на непријатеља, што чини.

Павел је такође оптужио Русију да жели "да створи неку врсту тампон зоне између себе и НАТО". Очигледно, у свом Drang nach Osten, НАТО више не жели да има или признаје било какву тампон зону ("ничију земљу" - прим. прев.) између Русије и Источне Европе - њих је НАТО сада редефинисао као НАТО-ове "државе на првој линији фронта ("frontline states").

Зашто не пишете ћирилицом?

Иако je ћирилица званично равноправно писмо у Босни и Херцеговини, њу све више потискује латиница, те смо у опасности да полако одложимо у заборав и одрекнемо се богатства коришћења једног од најсавршенијих писама на свијету, у којем једном гласу одговара тачно један знак. Будући да је данас све исписано на страном језику или абецедним писмом, ћирилица је запала у језички вртлог који је вуче дубље ка дну. Зашто маргинализујемо ћирилицу? Због чега се она губи и потискује, иако нема ваљаних разлога за то? Почнимо од фактора социјализације. Школски систем, првенствено у већем ентитету, не посвећује довољно пажње овом писму. За разлику од времена када се у школи писало равноправно ћирилицом и латиницом, данас је ћирилици посвећено свега неколико часова тако да млађе генерације чак и не знају читати, ни писати ћирилицом! Зашто? Крива је политика. Е сад, ако бисмо кренули принципом „свако зашто има своје ЗАШТО“ догурали бисмо далеко. Осим тога, иако Устав прописује равноправност оба писма, већина медија у БиХ директно крши овај највиши правни акт, будући да је ћирилица слабије (да не кажемо, скоро никако) заступљена у медијима. Зашто? Након недавних, још једних у низу, ратних превирања који никако да заобиђу ово мало полуострво, чињенице су се посложиле другачије. (Због комплексности ове државе увијек морамо да је раздвајамо на дијелове, регије, ентитете, народе, језике...) 

ЗАПИШИ ДОК ЧИТАШ: Гусле, дико рода мога

Пише: Новица ЂУРИЋ

/ ГУСЛЕ У СТИХОВИМА СРПСКИХ ПЕСНИКА, сабрао Дејан Томић, Књижевна задруга Српског народног вијећа, Подгорица, 2014. /

Још нико није успио да докаже да су гусле и дрво јаворово вршњаци. Ко је дан старији – нигдје у списима није остало записано. Чини ми се да је бар годину старији Јавор од кога су истесане гусле које су касније проговориле гласом народног пјевања и прогледале очима слијепог гуслара. Тако некако деценијама убјеђујем себе да је Бог прво посадио Јавор а потом од њега саградио гусле. Затим је народ пропјевао, а слијепи гуслар пјевао и допјевавао.

Гусле су памтише које најдуже памте. Биљеже вјекове. Сачувале су од заборава побједе и поразе. Опјевале јунаке и витешке ране. Сачувале пјесму, језик, говор... Увијек проговарале када је то другима било забрањено.

Гусле су у српском роду слободарице. Претходнице. Проходнице. Прве стопе, затим пртине и путељци, а онда су се винуле у небеса. Гусле су наш видокруг. Наше бројанице. Амајлија.

Дејство БМ-21 "Град" по украјинским положајима у Дебаљцеву (Видео)


Овај видео је снимљен у уторак и приказује ватрено дејство "Града" по метама у дебаљцевском џепу. Приказана је и унутрашњост возила са контролном таблом са прекидачем за ватру и нишанским системом уз који се индиректна ватра тачно поставља на правац и удаљеност мете.

Генијалан пропагандни потез хрватске владе


Када сам први пут прочитао вест остадох запањен: "Хрватска брише дугове хиљадама најсиромашнијих грађана у оквиру плана "нови почетак"'.

Помислих, да ли је могуће? Влада или банкарски систем да уистину чине нешто иоле корисно за сиромашне?

Влада да одише добротом и банкарски систем, који, уместо да брине о профиту, дарује сиромашне?

Владимир Сучан: Дебаљцевски дежа ви

Дежа ви узвраћа ударац: "Не планирамо (више) офанзива и спремни смо да се зауставимо... не издајући сећање на мртве (и живе)."

Паметан план делује! А под "делује" не мислим обавезно да делује у телеолошком смислу, да је сврсисходан или да омогућава постизање рационалне сврхе (телоса).

Усред дебаљцевске офанзиве (и пошто је најавио офанзиву на Мариупољ, а онда је два сата касније порекао), Захарченко је, подржан од Плотњицког, изјавио да "не планирају офанзиву" и да сада "захтевају да Кијев седне за преговарачки сто", и то пошто је рекао да је са минским преговорима готово.