Царев човек у Техерану

Александар Грибоједов (насликао Иван Крамској)
Трагична и прерана смрт руског песника, драмског писца и дипломате Александра Сергејевича Грибоједова (1795-1828) у Техерану је била само једна епизода у геополитичком дуелу, Великој игри, Русије и Велике Британије, њиховом маневрисању за позиционирање у Централној Азији током 19. века. Овај званични извештај руске Спољне обавештајне службе (СВР), који је поднео А.Н. Ицков, истовремено је прича о дипломатији, шпијунажи и убиству у Персији.

Русија је у првој трећини 19. века водила крваве ратове са Персијом (1804 - 1813 и 1826 - 1828) и из њих изашла као победник, а Персија је морала да призна руску анексију Грузије, Дагестана, Северног Азербејџана, и Јереванског и Нахчиванског каната. У разради услова Туркманчајског мировног споразума, који је правно формализовао резултате два рата и био основа односа две земље све до октобра 1917., најактивнији учесник је био дипломатски саветник команданта Руске војске на Кавказу Ивана Паскевича, Александар Сергејевич Грибоједов. Грибоједов је између два рата већ радио у руској амбасади у Персији и добро знао језик и ситуацију у земљи, па када је отишао у табор Абаса Мирзе, шаховог сина и команданта персијске војске, да реши нека политичка питања, уједно је проучавао у каквом је стању војска и закључио да је слабог морала. Грибоједов је такође "испипавао" могућност да ађутанта Абаса Мирзе, Хаџи Махмуда-агу, касније користи као агента, за шта је добио његов пристанак (1).

Покушан атентат на Захарченка


Пре два сата пале су три мине близу резиденције председника Доњецке Народне Републике, Александра Захарченка. То се догодило неколико минута пре почетка конференције за штампу на којој је председник ДНР требао да образложи значење Минског споразума за републику.

Концерн "Калашњиков" добио престижну награду

АК-103 
 Руски Kонцерн "Калашњиков" награђен  је Орденом за залуге Отаџбини из области "индустријско-техничких производа", за пројекат јуришне пушке АК-103 . Концерн је такође награђен почасном наградом у категорији "индустријских производа за становништво", због заслуга у производњи ловачке пушке Саjга-12. Свечаност је одржана 11. фебруара 2015. године у Москви.

Русија и Кипар потписују војни споразум

Британски изасланик на Кипру је рекао да споразум није у складу са заједничком политиком ЕУ према Русији - Синхуа.

Кипар и Русија су у петак покренули нови протокол о сарадњи - извештавају локални медији.

Кипарски председник Никос Анастасиадес и руски председник Владимир Путин ће потписати неколико споразума када кипарски председник посети Москву 25. фебруара.

Индија је препознала бољу и атрактивнију цену Су-30 у односу на Рафал

Су-30МКИ
Минстарство спољних послова Индије је увидело, да је поред добре цене која је веома значајна у пословима, врло битна и поузданост руских вишенаменских ловаца типа Су-30 у односу на француски Рафал, изјавио министар спољних послова Индије Вијаи Кумар Синг, јавља Спутњик.

Пуковник Касад: Мински споразум већ почео да се распада


Као што се и очекивало, Мински споразум је већ следећи дан по по потисивању почео да се распада.

Касад ТВ: Преглед вести из Новорусије за 12. - 13. фебуар


1. Ситуација у ДНР и ЛНР.
2. Семенченко о дебаљцевском џепу
3. Седамнаест украјинских територијалних батаљона прешло под контролу "Десног сектора"
4. У Санкт Петербургу приведен младић под сумњом да је промовисао украјински екстремистички покрет "Десни сектор".
5. Украјинска Врховна рада изгласала укидање Управе за борбу против организованог криминала, транспортне полиције и ветеринарске полиције.
6. Немачка и Француска ће пружити техничку подршку за обнову банкарског система у Донбасу.
7. Амнести интернешенел забринут за будућност цивила у Донбасу.
8. Русија: Савченкова ће бити пуштена само уз судски налог
9. "Десни сектор" 12. фебруара  окупирао храм Украјинске православне цркве у Черкаској области.
10. Према анкети, мање од половине Украјинаца одобрава деловање Порошенка и Јацењука.

Сербиан 2015 у домаћим медијима














На снимцима се налазе најзначајнији домаћи медији који су објавили текст о оперативном систему Сербиан 2015. Како је то изгледало претходне године са верзијом Сербиан 2014, можете погледати овде. Захвалност иде свим медијима и појединцима, без изузетака, који су на различите начине допринели промоцији оперативног система.