Жене из Одесе вапе "Помозите Дебаљцеву", а команда УОС снабдева Новоруске оружане снаге


Жене из Одесе, чији су мили и драги опкољени у дебаљцевском џепу, блокирале су аутопут носећи транспаренте "Помозите Дебаљцеву", и тако створиле саобраћајни застој с колоном дугом шест колометара. Новоруске власти су украјинским војницима опкољеним у Дебаљцеву понудиле сигуран пролаз, ако положе оружје, али украјинске власти одбијају да признају да дебаљцевски џеп уопште постоји, и настављају с покушајима пробоја уз борбу.

Грчка "револуција" пробудила Европљане и шири се као пожар

Фото: Ројтерс / Алкис Константинидис

Подршка Грчкој од грађана широм Европе се могла предвидети, јер и друге земље трпе колико и она, каже Леонидас Хрисантопулос, бивши грчки амбасадор. То је порука европским лидерима који су се отуђили од народа коме би требало да служе.

 Да ли сте изненађени показаном подршком Грчкој од људи широм Европе?

Не, то се заправо могло и очекивати, јер је и у другим земљама исто тако лоше, посебно у Португалу и Шпанији. Дакле, када смо почели са, назовимо је "револуцијом", и пробудили Европљане, она се разбуктала као пожар - што је добра и јака подршка европских народа и надам се да ће порука стићи до лидера ЕУ, који су се веома отуђили од људи којима је требало да служе све те године.

Пуковник Касад: Пут перемоге

"Перемога" је украјинска реч за победу, а недавно је добила нову конотацију: пораз представљен као победа.


Неколико живописних видеа уског грла код Дебаљцева и његове периферије. Призори с пута неодољиво подсећају на оне с краја лета код Амвросијевке и Иловајска, и незаборавне апокалиптичне слике првог "Јужног џепа". Има доста језивих слика с правца којим су се кретале војне јединице, тако да када се гледају осетите снажан дежа ви, као да није прошло шест месеци од када је излудела гомила појурила да се пробије од Иловајска и тамо посула пут лешевима и скелетима возила, које је касније дуго требало уклањати. У том смислу, прича о Дебаљцеву јасно показује да хунтина команда, иако су делови пешадије научили нешто у овоме рату, и даље много не мари за своје јединице, због чега хунтине снаге трпе превелике губитке, који су се могли избећи да је било компетентног вођства. Неки мисле да све то није могло да се деси без издаје и да се с врха команде хунте информације стално прослеђују Новоруским оружаним снагама, али како год бичо, мислим да не треба за све кривити агенте - мада је факат да се без њих не може. Ја мислим да је недовољна компетентност хунтиних генерала који померају стрелице по картама имала значајнију улогу у војним поразима хунте. У принципу, и за то има објективних разлога (Украјинске оружане снаге су, на срећу, демонтирали 24 године, уништавајући огромно совјетско наследство, војно обрзовазовање и професионализам, док је главни и системски критеријум за напредовање у каријери постала политичка лојалност на граници пузавости, па је Украјина створила гомилу генерала познатих најпре по корупцији и амбицији да дођу на места где се може красти - уз неколико изузетака који су још више истицали правило. Има и субјективних разлога, када се скривање сопствених погрешних прорачуна претворило у операције у којима су војници масовно гинули. Чак и амерички специјалисти - саветници хунте по питањима логистике, извиђања, информатичког и електронског ратовања нису могли да сасвим закрпе системске рупе хунтине ратне машинерије. Кадрови су изузетно важни, да не кажемо да "решавају све", и свакако је могуће наћи пристојне команданте на нивоу чете, батаљона, па чак и бригаде, али што се тражи навише по војној хирерархији, то су мање шансе да ће се наићи на пристојног војника, што и не треба да чуди, јер политичка и идеолошка лојалност нису довољне да компензују професионалне недостатке, које војници касније плаћају својом крвљу.

Преговори у "Нормандијском формату" и 16. фебруара


Извештај се појавио на сајту украјинског председника Петра Порошенка. Пише да ће шефови Украјине, Русије, Француске и Немачке одржати телефонску конференцију у "Нормандијском формату" 16. фебруара.

Тако се ради: "Created by US-NATO, Linguistic Engineering: New “Boshnjak” Identity and “Bosnian” Language"

Ћирилизовано: Др Владиславу Б. Сотировићу, филологу и доценту на Виљнуском универзитету у Литванији, овај рад, Створено од САД и НАТО-а и лингвистички инжењеринг: "бошњачки" идентитет и "бошњачки језик", објавио је "Глобал рисерч", сајт Мишела Чосудовског и тиме га, јер је рад стручњака објављен на медију који истина "вуче" улево, али му је мериторност главни филтер - учинио обавезним штивом за свакога у свету ко говори или се користи енглеским језиком, мисли својом главом и за информисање користи тзв. алтернативне, а не "presstitute" медије, како потоње назва Џералд Селенте.

Чланак објављујемо не би ли га неко превео на шпански, француски, немачки, руски... страни језик који ДОБРО зна, а затим проследио медијима који раде на њему... Јер и српским пријатељима треба адута, јаких, а које њихови сународници могу читати на свом језику.


Created by US-NATO, Linguistic Engineering: New “Boshnjak” Identity and “Bosnian” Language

Twenty Years After The 1995 Dayton Peace Accord:

 

This year in November (21st) is going to be the 20th anniversary of the 1995 Dayton Peace Accord – a treaty signed by four Presidents (the USA, Croatia, Serbia and Bosnia-Herzegovina) that led to an end of the civil war in Bosnia-Herzegovina. 

As a result of the Dayton Peace Accord a new “independent and internationally recognized state” emerged: Bosnia-Herzegovina as a confederation of two political entities (the Republic of Srpska and the Muslim-Croat Federation) but ethnically strictly divided into three segments composed by the Serb, Croat and Muslim (today Boshnjak) controlled territories. In contrast to the Republic of Srpska (49% of the territory of Bosnia-Herzegovina) the Muslim (Boshnjak)-Croat Federation is cantonized on the ethnic basis.

However, Bosnia-Herzegovina is today just another non-functional western project – a country that is not independent; it is a Western protectorate, a territory, fully dependent on international financial donations and credits. The country is ethnically divided as imposed by US-NATO without any inter-ethnic cooperation between the three leading ethnic groups.