ПАТРИОТСКИ БЛОК КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Саопштење за јавност


Сагласност режима Александра Вучића да Косово добије сопствену војску представља сраман чин националне издаје какав до сада није забележен у српској историји. Додуше, за почетак та војска не би контролисала север Косова, али само за почетак. 

После успостављања границе између централне Србије и Косова и Метохије, предаје полиције и правосуђа у руке Шиптара сада Београд заједно са Бриселом и Вашингтоном дозвољава Шиптарима и војску да имају и учествује у стварању те исте војске.

Љашко: Може се десити да у Харкову одрже референдум за подршку Русији или Новорусији

Посланик Врховне раде је признао да за Украјину Харков није поуздан град. Претходно је Харковски обласни савет одбио да Русију прогласи за земљу агресора, а радикали  депутатима запретили да ће их распустити због "подршке тероризму".

 "Ми им нећемо дозволити да у ратним условима спроводе антидржавну политику. Минимум што треба урадити је распустити их, максимум - пострељати", рекао је Љашко, и предложио рапуштање депутата, због опасности од референдума који грађани Харкова могу одржати у сваком тренутку.

Украјинска криза: ОЕБС "мора удвостручити" број посматрача прекида ватре


Русија и Немачка су позвале ОЕБС да удвостручи, на 1000, број посматрача који надзиру примирје у источној Украјини.

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров и његов немачки колега Франк-Валтер Штајнмајер су ургирали код ОЕБС-а да "појача" своју мисију.

Група је саопштила да је имала проблема са добијањем приступа кључним областима.

Пуковник Касад: Фиктивно повлачење


Неки чињенични детаљи о фиктивном повлачењу артиљерије, које УОС изводе у оквиру "имплементације" Минског споразума.

Генерално, механизам је следећи: украјинску артиљерију и системе "ГРАД", пред камерама представника ОЕБС-а и украјинских новинара (за украјинске медије) уклањају са положаја и одвозе са линије фронта, а после 3-5 км заокрећу и возе на резервне положаје (обично унапред припремљене, што говори о систематској природи тих "маневара") близу линије фронта. Тамо их додатно камуфлирају и доводе у стање спремности за ватрено дејство. На другом нивоу ове маскараде, повлаче се углавном "Рапири" 100мм. Главни труд је усмерен на то да тешка артиљерија и СВЛР-и остану на фронту.


Да буде јасније како то изгледа, овде је шема маневара у пределу Бугаса у округу Волновахе (где хунта тренутно концентрише људство и материјал, вероватно за напад у пределу Докучајевска и Јеленовке - сада је тамо до12-15 000 људи и значајан број оклопних возила). Оружје које су повукли је концентрисано западно од Бугаса, па ће, када све што је потребно буде забележено камерама, артиљерију вратити, правећи неку врсту круга по подручју Бугаса.

Према мештанима, стандардна ситуација изгледа отприлике овако: на дан 27. фебруара, у подне, у присуству посматрача ОЕБСА-а (у два бела возила са исписаним "ОЕБС"), одвезено је око десет "Урала" са Д-30 хаубицама. После Бугаса, откачињу хаубице. Из Волновахе стижу БВП-и и каче их, и одвукли, али не чак ни на резервне, већ, кроз јаруге, на старе положаје. На крају, ОЕБС јесте формално забележио повлачење артиљерије у Волноваху, али су топови, у стварности, тамо где су и били. УОС се чак нису мучиле да за њих припреме резервне положаје.


Слична ситуација је примећена и у Артјомовском округу. Колона с Д-30 хаубицама и СВЛР "Град" је, пред посматрачима ОЕБС-а, прошла кроз Артјомовск. Званично, повукли су их с фронта код светлодарског клина и Попаснаје, а кроз Артјомовск. У стварности, пошто су прошле Артјомовск са запада, ове колоне су направиле заокрет и одвезле се северно од Артјомовска у село Васјуковка, где је примећено концентрисање артиљеријских система, СВЛР и разних оклопних возила. Такво прегруписавање се ради због акумулирања оперативних резерви неопходних за подршку фронту у пределу Светлодарска и Попаснаје, такође и за случај да се тамо покушају офанзивна дејства. Генерално, на подручју Артјомовска и суседних села су до две батаљонске тактичке групе и више јединица као појачање. Очекује се да ће артјомовска група непријатеља до краја месеца нарасти до три батаљонске тактичке групе.

На југу округа Волноваха нема правог повлачења. У пределу Гранитноје и Новоселовка је примећена самоходна артиљерија у значајном броју, поред груписања људства и тенкова. У суштини, тамо где нема посматрача ОЕБС-а, тамо хунти није ни на крај памети ма какво повлачење, ограничава се на камуфлирање артиљеријских положаја или прегруписавање. И још нешто: хунта покушава да поправи ону самоходну артиљерију која се може поправити без слања у позадинске ремонте или фабрике близу фронту. Другим речима, хунту чак ни потреба поправке (да не спомињемо потребу поштовања Минског споразума) не мотивише да неисправна возила шаље у позадину.

И то уопште нису изоловани случајеви. Не, то су елементи општег система тајног прераспоређивања артиљерије и СВЛР-ова Украјинских оружаних снага, система којим се директно крши споразум постигнут у Минску, у делу који се односи на повлачење тешког наоружања. Није да то хунти даје одлучујућу предност. Једноставно се ради о томе да ће у случају поновног интензивирања војних дејстава Новоруске оружане снаге морати да враћају артиљерију коју су раније повукле, а што је ствар неколико сати, и да ће хунта моћи да на неким правцима оствари локалну супериорност у артиљеријској ватри. С једне стране, то јесу предности тактичке природе, али с друге стране, све то показује, и то савршено добро, како хунта покушава да вара (што није ништа ново) чак и у тако очигледним, тривијалностима које се лако могу разоткрити.


Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English) - The fictitious retreat
Превод: Ћирилизовано

Пренемагању до блесавости име је Александар Вучић

Ћирилизовано: Пре неки дан спреман да на своја јуначка прса преусмери нападе на Новака Ђоковића, великомученик Александар Вучић је, како читамо у "Блицу", извалио још једну отужну будалаштину: "Ја сам шокиран ако је то истинито."

Шокиран си или ниси, нема "ако". Можда хтеде рећи да ће бити шокиран, ако... Мада је и то блесаво. Или није? Треба се припремити, консултовати стручњаке, да му (немачки?) бихејвиориста покаже какав је говор тела у случају "шокираности" природан/прикладан, итд.

А што се тиче новинарке "Блица" коју нападају локални есенесовци, па то је братоубилачки рат између измећара и добошара окупатора. Ако нас се то уопште тиче - нека се настави.

И вест и учесници заслужују латиницу, нећемо ћирилизовати.

Vučić: Šokiran sam, organi države će da reaguju



Premijer Srbije Aleksandar Vučić šokiran je napadima naprednjaka na novinarku „Blica“ Ivanu Anđelković koja je, samo zato što je radila svoj posao, mesecima izložena medijskoj torturi lokalnog medija TV Jumbo.


Meta: Ivana Anđelković

Na pitanje „Blica“ šta će da preduzme tim povodom kao premijer, ali i predsednik stranke čiji članovi maltretiraju, vređaju i prete novinarki Ivani Anđelković, Aleksandar Vučić je rekao da je to nedopustivo.

- Neću ništa da preduzimam kao predsednik SNS, ali hoće nadležni organi ako je to tačno. Ja sam šokiran ako je to istinito - rekao je Vučić.

A novinarka „Blica“ juče se ponovo našla na meti primitivnih i uvredljivih tekstova objavljenih na portalu TV Jumbo, dan nakon što je naš list objavio tekst „Naprednjački linč novinarke ‚Blica‘“.
 
Poštenjačina

Naprednjaci u Nišu, uprkos dokazima koje im dajemo na uvid, svoje greške pravdaju tvrdnjama da su tekstovi naručeni i lažni. Narodni poslanik SNS Bratimir Vasiljević, koji je krao struju (zvaničan odgovor iz „Jugoistoka“), mahao je na skupštinskoj sednici sklopljenim papirom i najavio da će se sa onim ko je pisao pogledati na sudu. „Jugoistok“ je „Blicu“ dostavio zvaničan dokument o Vasiljevićevom dugu i isključenjima i neovlašćenim priključenjima.
Iako smo objavili sve ugovore, sve dopise nadležnih institucija, koje jasno dokazuju da je tačno sve što smo pisali o sumnjivim poslovima vlasnika portala Miodraga Stankovića i direktora JKP „Nais“ Dejana Andrejevića, autori tekstova na pomenutom portalu nastavljaju da se brane netačnim tvrdnjama da „‚Blic‘ širi laži“.

Pomenuti portal, koji je blizak gradskoj vlasti i Srpskoj naprednoj stranci, nastavio je da vređa našu novinarku i kompaniju „Ringier Axel Springer“ navodeći niz neistina o kompaniji.

Odakle tolika bahatost koju neprekidno demonstrira ovaj portal i ko stoji iza njih trebalo bi da ispitaju nadležni organi, ali i centrala Srpske napredne stranke, s obzirom na to da je Andrejević član stranke.

Ivana Anđelković je podnela krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti, i Tužilaštvo trenutno razmatra ovaj slučaj.

Vlasnik portala Miodrag Stanković, čiji sin Marko Stanković radi u niškom Vodovodu kao šef protokola, konstantno proziva „Blic“ i našu novinarku i time pokušava da ostavi utisak da je zaista žrtva nekakvog nepravednog medijskog progona. A nije. Ni on, ni njegova porodica, ni „poslovni partneri“. Upravo suprotno, medijski progon doživljava novinarka „Blica“.


Извор: Blic Online | Vučić: Šokiran sam, organi države će da reaguju
Приредио: Александар Јовановић - Ћирилизовано

Касад ТВ: Преглед вести из Новорусије за 5. и 6. март


1. У доњецком руднику Засјадко завршена потрага за страдалим рударима.
2. Добровољцима који се боре на страни милиције код куће прети затвор.
3. Украјинске снаге безбедности минирале мостове који земљу спајају са Кримом.
4. Украјинска команда уклања тешку артиљерију из Луганска.
5. Америчка војска у Љвовској области.
6. Кијев предложио ЕУ да деле трошкове пуњења украјинских складишта гаса.
7. "СајберБеркут" добио инструкције на идеолошкој основи за званичну "информациону војску" Кијева.
8. Министарство спољних послова Украјине руским новинарима ускратило акредитације.
9. Украјина ће морати сву своју земљу да прода западној компанији "Монсанто" да би ММФ-у вратила дугове.
10. Лидер украјинске Радикалне партије воли најзгоднијег криминалца на свету.

Султан Ердоган


Турски председник Ердоган се чак и не труди да сакрије какве су му намере - хоће ново Османлијско царство. За царство му треба више територија и Ердоган вероватно већ има договор са зликовцима Исламске државе - дискретно финансира главосече који отимају нове територије, и еn passant тражи од Американаца да оружјем подрже "умерене муслимане" у збацивању "злог диктатора" Асада, да се Исламска држава и Турска после уједине и заврше посао.