Књига која је уздрмала свет: Капитал у 21. веку

ИНТЕРВЈУ: ТОМA ПИКЕТИ, француски економиста (1)

 

Аутор светског економског бестселера, Тома Пикети, говори за „Политикин” Културни додатак о грамзивости капитала без контроле, слабостима слободног тржишта, расподели богатства у капитализму током три века, слабљењу европског социјалног модела, Грчкој, Србији и о томе зашто је данас, као и у доба Балзака, исплативије оженити се богатом наследницом него бавити се најплаћенијим послом на свету 


Беби-бум генерација и генерације после рата саме су се изградиле: Тома Пикети (Фото А. Оташевић)
Пре Томa Пикетија још је само Карлу Марксу пошло за рукомнапише студију о капитализму која је постала планетарни бестселер. 

У Одеси мобилизовано мање од петине планираних регрута

Регрутни центри у Одеси су мобилизовали и послали у војне јединице мање од петине потенцијалних војника - обавестили су нас извори из регрутних центара под условом да разговор буде неформалан и да остану анонимни.

Поред директног неуспеха мобилизације, многи регрути су "одбијени" на медицинском прегледу (чему разлог може бити или то што регрут није способан за војну службу или корупција). Али и они способни, који су прошли преглед и послати у јединице, тамо се не задржавају дуго.

Пуковник Касад: Образовање, а не пропаганда

"У маси се увек акумулира глупост а не мудрост." - Гистав Ле Бон

У коментарима су поставили овај видео од лета прошле године, истовремено смешно и тужно размишљање студенткиње из Дњепропетровска о рату.