Пуковник Касад: Укратко о садашњој ситуацији у Новорусији


Док се медијска халабука о "Путиновом нестанку" наставља и умножавају гласине о различитим сценаријима државног удара, укратко ћу описати оно важно што се дешава у Новорусији.

1. Проток невладиних хуманитарних пошиљки на граници је практично заустављен, можда само храна још пролази, све остало стоји. То су неке организационе мере везане за централизацију пошиљки у "Емерком". Али нема граничне контроле од ОЕБС-а и хунте - военторг ради као и обично.

2. Низ хапшења у ДНР, па и представника власти. Главни разлози су учешће/сарадња са разним организованим криминалним групама, шверц оружја и "експроприсане имовине" на територију РФ, одбијање учешћа у борби итд. На раније заслуге се много не гледа - циљ је уклонити људе повезане с криминалом и тај циљ се остварује немилосрдно. Интензивирана је и борба против непријатељских агената. Главну улогу имају Министарство за државну безбедност и војна контраобавештајна служба. 

Аутор и уредник "Ћирилизовано" данас у 13.00 сати гостује на ТВ Прва поводом катастрофе хеликоптера

Пензионисани пуковник авијације Милорад Ђошић – пилот, аутор, преводилац и уредник рубрике "Ћирилица" овог блога, данас на ТВ Прва гостује у 13.00 сати у емисији "Став Србије" уредника Драгана Бујошевића, поводом питања катастофе хеликоптера која се догодила прексиноћ.

И погледајте: Bivši komandant helikopterske eskadrile: Tvrdim da nisu bili obučeni za ovakve zadatke - Tango Six
Међу коментарима је и онај Милорада Ђошића. 


Ћирилизовано

Пуковник Касад: О Путиновом "нестанку"


Поводом бројних питања у коментарима о "Путиновом нестанку" из медија.

По мом субјективном мишљењу, он ће се за неколико дана појавити у јавности, и то појављивање ће бити повезано са развојем ситуације у Украјини, која је сада на рубу великог рата. Заправо, мислим да је хунтино подривање Минског споразума  Путину довољан разлог  да поразмисли и припреми се за доношење одређених одлука.

НАСА пројектовала нову супер ракету која може да долети на Марс

Europress/AFP

У САД су извршене најопсежније припреме у вези са полетањем најбрже ракете која је до сада пројектована. Само један пробни лет дели човечанство од освајања Марса.
НАСА је стигла до озбиљне прекретнице када је у среду успешно извршено земаљско опитовањe најјаче ракете носача (Space Launch System - спејс лонч систем - СЛС) која је пројектована у Сједињеним Америчким Државама ( Јута ), пише Вашингтон пост. Према плановима НАСЕ ова врста ракете (ракета акцелератор) ће омогућити космонаутима да  први пут у историји слете на површину  Марса.