Украјинска "Ноћ дугих ножева"


Како је објављено, "Десном сектору" и свим формацијама које нису под јурисдикцијом Украјинских оружаних снага или Националне гарде је наређено да најкасније до 1. априла напусте зону тзв антитерористичких операција. И то је наредба за коју су упозорени, према речима команданта јединице "Десног сектра, да је боље да им не падне на памет да је не изврше.

Спамујте НСА!

Додајте овај списак речи на потпис своје електронске поште.

Листа је састављена од кључних речи које прате аналитичке мреже Carnivore и Eschelon:


Умире ли традиционално српско писмо (1): Ћирилица, пасторак Србије



Какав статус данас има ћирилица у Србији

Кад је велики енглески књижевник Џорџ Бернард Шо део своје имовине завештао филологу који буде уредио енглеско писмо да буде савршено као српска ћирилица, нико није слутио да ће једног дана Вукова азбука бити скоро протерана са српских улица.

Уласком у 21. век, развојем технологије и "демократије", ћирилица је у јавном животу Србије толико окупирана латиницом и енглеским језиком да је својевремено из Народне канцеларије председника државе удружењу Ћирилица стигао електронском поштом одговор: "Поштовани, из техничких разлога нисмо у могућности да прочитамо ваш мејл. У случају да мејл пошаљете поново, молимо вас да текст напишете латиницом".

"Вести" као једини српски лист који излази у свету, и штампа се и ћирилицом и латиницом, док у матици скоро сви штампани медији излазе на латиници, осим два дневна листа - "Политике" и "Вечерњих новости".

Чињеница да ћирилично издање "Вести" често остаје на европским киосцима, док се латинично разграби, понукала је "Вести" да истраже због чега је ћирилица постала пасторак српске дијаспоре и да ли се држава Србија односи према свом службеном писму мајчински или јој писмо није ни на крај памети, па је писмо старо 1.000 година препустила духу времена.

"Вести" као једини српски производ у свету и даље намерава да штампа за своје читаоце и ћирилично издање надајући се да му закони тржишта неће једног дана пресудити.

Гладовање у Ници

 

Просечан грађанин Србије кад изађе на улицу углавном чита само латиницу - по трговачким центрима Србије шљаште рекламне табле исписане на модерном енглеском или на српском, али латиницом, ако путује у други град дочекаће га путокази исписани латиницом, а ако седне да гледа телевизију, а у томе су грађани Србије рекордери, може да гледа националну Хаппy телевизију или чита кратке вести исписане латиницом. Ако узме да чита књигу највеће српске издавачке куће "Лагуна", мораће да се припреми на латиницу.

Иако чл. 10 Устава Србије приписује ћирилицу као службено писмо, нико се не бави његовом применом, јер службено писмо подразумева и јавну употребу. Међутим, у Србији све телевизије са националном фреквенцијом, изузев РТС-а, имају латиницом исписан лого.


И модерне технологије потискују ћирилицу

Милорад Ђошић, члан управног одбора Српског удружења Ћирилица, за "Вести" каже да је у Србији реткост видети ћирилицу:

- Српски ауто-путеви су латинична ауто-страда. Обилазили смо Србију пре две године и путовали од Београда до Пирота, па од Пирота до Трстеника и само смо на Гледићким планинама видели путоказе на ћирилици. Чак и село Блато, задња пошта Пирот, има латиницом исписано име. Србија је прекривена латиницом, а званично писмо јој је ћирилица. Већину уговора грађани Србије потписују на латиници. Градско-саобраћајно предузеће натписе на аутобусима исписује латиницом. У свету се лекторати српског језика гасе, преузимају их Хрвати, који данас имају седамдесетак лектората, а ми тридесетак. Додатак за лектора српског језика на страним факултетима држава Србија исплаћује као такозвани лекторски додатак, а то значи да је никакав, јер од њега не може да се живи. Тако се професори враћају из Француске у Србију, боље да преводе с француског код куће, него да гладују у Ници.

Деца на коленима одају поштовање погинулим украјинским војницима (видео)



Извор: Fort Russ
За Ћирилизовано: Александар Јовановић

Вежба Копнене војске САД - Тексас, непријатељска територија

San Antonio Current

Теоретичари завере мисле да ће вежба Копнене војске на лето донети ратно стање у САД - Conspiracy Theorists Think an Army Training Exercise Will Bring Martial Law to the US This Summer | VICE News:

"Документ без ознаке тајности, скица вежбе Копнене војске САД са картом у бојама која приказује Тексас као "непријатељску територију" и део Калифорније означава као "побуњенички џеп", навео је део интернет популације да тврди да је вежба генерална проба пред реализацију владине завере да прогласи ратно стање."

Deep Resource: Сецесије уствари не постоје. Сецесије су теорије завере. А сад озбиљно, ево неколико историјских примера успешних сецесија:

Делите: Srebrenica ‘biggest strike against Serbs’

Нити је Indenpendent Balkan News Agency "просрпски" медиј, нити је овај чланак навијачки. Добро је управо такве ствари делити странцима, познаницима и пријатељима. Ако то будете радили, користите изворни текст: Srebrenica ‘biggest strike against Serbs’ | Independent Balkan News Agency.

Srebrenica ‘biggest strike against Serbs’


 Belgrade, March 25, 2015/ Independent Balkan News Agency
By Milos Mitrovic

The crime committed in Serbrenica in 1995 was not the struggle in the interests of Serbs; it was the biggest strike against Serbs and cowardice, Republic of Srpska (RS) President Milorad Dodik said. “We need the truth which would be accepted by all”, Bosnian entity leader said in the interview to Politika daily.

Видео, два предлога

Гилад Ацмон предлаже да погледате како Џон Стјуарт исмева Нетанјахуа. Ацмона сте могли да читате и на Ћирилизовано, па да не понављамо ко је, а о Џону Стјуарту се у кратким цртама можете обавестити овде. Обојица су Јевреји, мада је питање да ли би се Биби с тим сложио... Било да вас сама тема занима или не, Стјуарта погледајте, јер на нашој телевизији нема ништа слично, а вредно је и... другачије.