Анти-НАТО странке освојиле највише гласова на општим изборима у Финској

Председник Партије центра Јуха Сипила и Ану Вехвилаинен и Аника Сарико у страначкој ценрали славе после прелиминарних резултата избора - Хелсинки, 19. априла, 2015. (Ројтерс /Марку Уландер)

Премијер Финске је признао победу опозиционе Партије центра на општим изборима одржаним у недељу. После пребројавања већине гласова, Центар има 21 одсто подршке, тј. потенцијално 44 места у парламенту.

"Изгледа да је Центар победио. Честитам", рекао је премијер Александар Стуб, жесток заговорник ЕУ - како извештава финска РТВ кућа "Иле" (Yle).

Вејн Мадсен: Сорош кренуо у стварање микродржава - "Либерланд" на граници Србије и Хрватске као средство дестабилизације


Појава микродржаве "Либерланд" на граници између Србије и Хрватске указује на могућност да су специјалисти за провокацију и дестабилизацију, а на парама изазивача проблема по целом свету - милијардера Џорџа Сороша, изнашли да концепт микродржава може добро послужити ка средство за даљу "балканизацију" ионако претерано сегментираног Балканског полуострва. Појава малих либертаријанских држава такође може значити и већу укљученост у међународне послове милијардера и либертаријанаца браће Чарлса и Дејвида Коха, који су већ доста урадили на корпоративизацији владе Сједињених Америчких Држава.

Чешки држављанин Вит Једличка је микродржаву Либерланд прогласио на западној обали Дунава, на територији између Хрватске и Србије. Ова парцела није једина спорна територија - од распада бивше Југославије, јер то су и дунавске Вуковарска ада и Шаренградска ада, на које Хрватска полаже право, али их је Србија већ заузела.