Борбе за Маринку, радни процес (ВИДЕО)


адни процес“? Овај видео, изузетно поштено дело Андреја Филатова – без много „рада са глумцима“ и керефека са камером и у монтажи, без насилне драматизације – на први поглед оставља утисак као да је у питању основна вежба студената филма и ТВ, снимак радног процеса. 
 
И зато, јер не лаже, делује. А сталоженост и ведрина ополченаца… да не поверујете. Мада је у главној улози аутоматски бацач граната.

Јурасуми: Прелиминарни извештај о борбама за Маринку (до 3. јуна у 19.00)


Борбе још нису готове, вероватно се ни ноћас неће завршити (пре супротно), али већ сада можемо дати општу процену. Почећу тиме што ћу поновити што сам раније рекао, тако да све има смисла...

Борбе уствари нису избиле 3. јуна, већ дан раније. Интензивна размена артиљеријске ватре је у тој области трајала више од једног дана. Обе стране су учествовале. Украјинске оружане снаге су још јуче претрпеле значајне губитке. Мештани су јавили да су видели уништене по један БВП и  БОВ како их транспортују у позадину.

Ноћ је проведена у гранатирању, а после једне серије Новоруске оружане снаге су кренуле у напад (око 04:00, према Кијеву). Испоставило се да је то било извиђање уз борбу. Други напад у којем је Маринка заобиђена с југа био је неочекиван и донео је резултате. Јединице НОС су се позиционирале на рубу града, што је код друге стране изазвало панику.

"Јандекс" против руског закона о "праву на заборав"

"Јандекс" тврди да ће закон, ако буде одобрен, бити кршење уставног права руских грађана, јер ће им ограничити могућности претраживања, приступа и преузимања информацијаса интернета.

Компанија "Јандекс", чији је водећи руски претраживач, "снажно се противи" руској верзији "права на заборав", закона што га је предложила Државна дума. Закон би "Јандексу" наметнуо обавезу да цензурише сервисе свог претраживача, што би било кршење уставних права руских грађана.

"Интерфакс" пише да би предложени закон био сличан закону о "праву на заборав" Европске уније, којем се "Гугл" оштро супротстављао. Али "Јандекс" критикује предлог закона и каже да ће, ако прође, закон практично приморати провајдере претраживача да обављају посао државних органа -  утврђивање тачности и законитости ширења информације, и њене застарелости у погледу кривичног гоњења.

Русија: Друштвена доктрина муслимана

© Mikhail Metzel/TASS
Москва, 28. мај /ТАСС/. Да муслимани буду руски родољуби и њихово држање по страни од радикалних муслиманских група су неки од главних циљева Друштвене доктрине руских муслимана - како проистиче из нацрта доктрине који је Савет муфтија Русије у четвртак представио на округлом столу. У принципу, доктрина јесте корисна, али остаје да се види како је приближити сваком вернику и како је спровести у живот.

Производни трошкови за нову руску ракету "Ангара" од 2021 мањи од трошкова за "Протон"

Протон-М (© ITAR-TASS/Oleg Urusov)
Омск, 3. јун /ТАСС/. Производни трошкови за космичку ракету "Ангара" ће од 2021. године бити мањи од производних трошкова за "Протон-М", рекао је у среду директор центра "Хруничев", Андреј  Калиновски.

"Према нашим проценама, када 2021. године започне серијска производња "Ангаре", трошкови ће бити мањи од трошкова за "Протон".

Садашњи трошкови производње "Ангаре" доста су високи, али имамо јасну представу о стварним трошковима будућег производа", каже Калиновски.

"Ангара" је породица руских космичких ракета следеће генерације. Два модела - лаке "Ангара-1" и "Ангара-2", и "Ангара-А5" тешке класе су први пут полетеле прошле године. Очекује се да ће се будућа модификација тешке "Ангара" ракете користити у лунарном програму Русије.

Импресивно: "Ф-35 Муњи" не смета вода! (ВИДЕО, ФОТО)


Ћирилизовано: Зли језици ће рећи да је то пропаганда америчког оружја и НАТО-а, али ми на чланак "Блица", који вам преносимо, гледамо као на испуњавање дужности медија у Србији, ослобођеној, просперитетној и држави радој да се евроатлантски интегрише. Да и ми допринесемо, и да демантујемо да најнапреднији авион на свету не може да лети по киши, ево једне нешто старије, али вести што је код нас прошла скоро незапажено: Ф-35 је политички коректан, њиме пилотирају и жене, плус му не смета вода!


"Хафингтон пост": Ратно ваздухопловство САД представило прву икад пилоткињу ловца Ф-35, потпуковницу Кристину Меј

Потпуковница Кристина Меј, заменик команданта 33. оперативне групе, ставља кацигу пре свог првог лета на Ф-35А. Ваздухопловна база Еглин, Флорида, 5. мај 2015.

Потпуковница Кристина Меј тушира Ф-35А у "птичјој кади" после повратка са првог лета. Ваздухопловна база ратног ваздухопловства Еглин, Флорида, 5. мај, 2015.

Извор: Хафингтон пост

А сад Блиц:

LETEĆA MUNJA Najskuplji američki oružani sistem samo što nije otkriven - VIDEO


Ove nedelje prvi put u američkim vojnim vežbama učestvuje "Lokhid Martinov" borbeni avion F-35 Lightning (Munja), što je još jedan korak u razvoju najvećeg oružanog programa Pentagona, saopštili su zvaničnici Ratne avijacije SAD.