Поздравна реч председника Народног савета ДНР Андреја Пургина на Дан пријатељства и јединства Словена


"Овај фестивал словенског пријатељства и јединства изданак је традиција и обичаја словенских народа. Словени су већина становништва у многим земљама, има нас око 270 милиона широм света.

Фестивал словенског пријатељства и јединства јасно показује да закони и вештачке границе које је човек направио не могу изделити културу стварану вековима. Сећање и понос на велику прошлост и осниваче и ствараоце наше заједничке културе увек ће нас уједињавати.

Пол Крејг Робертс: Јерменија и главни непријатељ Русије

Као што сам и очекивао, у главном граду Јерменије избише протести. Изговор је пораст цена електричне енергије. Али повећање није толико да би срушило кућни буџет, чиме изговор постаје сумњив. Шта више, видео снимци показују да су демонстранти све млади, што сугерише да не протестују они који плаћају рачуне за струју.

Може бити да су протести наивни и легитимни, али наоко делује као да су НВО на буџету Националне задужбине за демократију опет на улице извеле лаковерне и наивне студенте.

Пол Крејг Робертс: Грчкој је једини излаз у банкроту и да се окрене Русији

Грчки дуг је неотплатив. Једноставно превелики да би се могао отплатити. Штедња што су је Грчкој наметнули ЕУ и ММФ је погоршала проблем јер је ослабила грчку економију, чиме је терет дуга постао још тежи. Упркос очигледној чињеници да је политика штедње ЕУ чист неуспех и да нема изгледа, драма грчке "дужничке кризе" тече даље.

Решење је било могуће на почетку "кризе", пре него што је штедња почела да уништава привреду. Дуг је требало да буде смањен на износ који грчка привреда може да сервисира или да плати. Али је ово традиционално решење било неприхватљиво за повериоце, ЕУ и Европску централну банку. Као што сам објаснио у књизи Неуспех лесе фер капитализма (Clarity Press, 2013), грчки кредитори, ЕУ и Европска централна банка су имали планове невезано за могућности Грчке да врати дуг. Повериоци су одлучни да успоставе принцип да могу држави да позајмљују прекомерно и присиле је да дуг плаћа продајом јавних добара и кресањем пензија и социјалних давања грађанима. Поверилачке банке онда профитирају кроз финансирање приватизације јавних добара повлашћеним клијентима. План ЕУ и Европске централне банке је да са преношењем пореске и буџетне политике на ЕУ сврше с фискалном независношћу земаља чланица ЕУ.