Russia Insider: РТ-ов неумесни ревизионизам Првог светског рата

У извештају о откривању споменика Гаврилу Принципу у Србији, РТ каже да је он "изазвао Први светски рат", а да је атентат на Франца Фердинанда "убиство":

Serbia unveils monument to assassin who triggered WWI — RT News


Гаврило Принцип - за неке херој, за РТ убица

Негде у 20. веку - тешко је прецизно рећи кад, али многи указују да је то било за време антисрпске помаме 1990-их - почео је да се у западним мејнстрим медијима шири историјски ревизионизам, који би 1920-их и 1930-их био исмејан и одбачен.

Не треба да изненађује што је ова болест захватила и РТ. Медиј којег финансира руска држава је препун западњака, а и сачињен је према западном узору, па као такав најчешће само мање греши од својих западних пандана. (Што не важи за Балкан, којег сви слабо разумеју.)

У извештају о откривању споменика Гаврилу Принципу, чувеном атентатору на Франца Фердинанда, РТ инсистира на томе да је Принцип "изазвао Први светски рат" и да је "убио" Фердинанда.  Хајде да мало размотримо те и такве тврдње.

Deep Resource: Хиперсонично оружје мења равнотежу снага у међународним односима


Deep Resource, укратко и као коментар на How Hypersonic Missiles Push America and China towards War | The National Interest (Како хиперсоничне ракете гурају Америку и Кину у рат): Са развојем хиперсоничних ракета, флоте у великој мери постају застарела ствар, и смањују их јер су огромни глинени голубови. За велики брод од МАХ5 ракета једноставно нема одбране. И даље можете користити носаче авиона за уништавање малих земаља попут Либије и Ирака, али не и против Русије и Кине, или њиховог клијента, Ирана.

Руски дом: О обележавању Дана породице, љубави и верности 8. јула и конференцији за новинаре 2. јула

„ДАН ПОРОДИЦЕ, ЉУБАВИ И ВЕРНОСТИ“

8. јула 2015. године осми пут за редом обележаваће се широм Русије и света.

ПОШТОВАНЕ КОЛЕГЕ,

У „Руском дому“ у Београду 2. јула у 12:00 сати одржаће се конференција за новинаре поводом обележавања Дана породице, љубави и верности.

На конференцији ће присуствовати: директор Руског дома Надежда Кушченкова, старешина Храма Свете Тројице подворја РПЦ у Београду протојереј Виталије Тарасјев и други.

Идеја да се празник широко обележи родила се 2008. године у древном граду Мурому. Нови сверуски празник подржале су многе друштвене организације, Руска Православна Црква, а на челу Организационог комитета прославе је супруга премијера Русије госпођа Светлана Медведева.

Симбол празника је бела рада. Од давнина се овај пољски цвет у Русији сматран цветом љубави, и већ вековима многи заљубљени траже одговор на своје питање „воли ме, не воли ме“.

Дан сећања на благовреног кнеза Петра и његову супругу Февронију има традицију дугу 780 година.

У XIII веку, руским градом Муромом владали се кнез Петар и кнегиња Февронија. ћерка пчелара, која је излечила кнеза Петра од тешке болести. Петар је заволео и оженио просту девојку, упркос противљењу тадашњег племства. Супружници су проживели дуг живот у љубави и верности и умрли су истог дана. Њихове свете мошти налазе се у манастиру Свете Тројице у Мурому.

Руски хеликоптери појачавају европску противпожарну одбрану

Хеликоптери које производи компанија „Руски хеликоптери“ (део државне корпорације "Ростек") активно су укључени у противпожарне операције у Шпанији, Португалији и другим земљама широм Европе. Ка-32А11БЦ  је једини хеликоптер са коаксијалним ротором којим посада у рекордном времену може да угаси ватру на одређеном месту са 5 тона воде.   

 Ка-32А11БЦ гаси пожар у Шпанији

Летња сезона  на Иберијском полуострву почиње већ од маја и од тада опасност од пожара траје све до октобра. Током овог периода, око 20 хеликоптера Ка-32А11БЦ је стационирано у близини водених површина широм полуострва. Главне зоне где је могућ пожар су у Валенсији и Севиљи на југу Шпаније. Током сезоне један хеликоптер може да налети и до 300 сати налета, што изискује и до 14 сати налета дневно. У зависности од удаљености између ватре и површине воде, посада хеликоптера може да изврши од пет до 30 циклуса налета на сат.