"Benchmark" - још један пример подвођења српских стручњака

Да ли сте приметили да овдашњи медији у последње време све чешће објављују текстове у којима се наши људи позивају да (и уз помоћ "државе"!) раде у немачкама, аустријама и којегде, чак и у Хрватској и Словенији?

Али све их надмаши "Бенчмарк", подводач за "Мајкрософт". Има и посебну страницу за те сврхе, да простите Microsoft hub, но овај текст оде право на насловну, на језику и писму који би у нормалној Србији представљали кривично дело, али не и у концлогору есенесовских капоа и команданта - америчког амбасадора.

Можда се ови млади информатички стручњаци са фотографије осећају испуњено и срећно, јер бивало је и увек ће бити срећних робова, али духа, духа слободног српског човека не бих рекао да се ту може наћи - а и како би, ако њихова струка и средина, поред свег другог, саобраћају  ватиканоидноанглосрпским говором медијских бурдеља "Мајкрософта".


10 godina Microsoft razvojnog centra u Srbiji


Microsoft razvojni centar Srbija obeležiće 10 godina postojanja i uspešnog rada organizacijom Bubble Cup takmičenja u programiranju za srednjoškolce i studente. Stoga Microsoft poziva zainteresovane da se u subotu, 5. septembra 2015. godine u 10.00 sati, u Mikser House pridruže na obeležavanju 10. rođendana centra. 

Све је више бораца за неписменост

Многи корисници друштвених мрежа немају ни елементарну језичку културу, а писмене који их опомињу на неписменост називају „граматичким нацистима”

Професорка Филолошког факултета у Београду Рајна Драгићевић постала је позната по томе што се крајем јуна 2013. године обратила својим апсолвентима, што је одјекнуло у електронским и штампаним медијима, позивајући их да се изборе за своје место у друштву и пруже отпор примитивизму. Ова научница, поред рада на Београдском универзитету, ангажована је и на пројектима Института за српски језик САНУ и Матице српске. Заједно са другим нашим лингвистима радо се одазвала и позиву „Политике” да пише о српском језику. Са њом смо разговарали и о актуелним темама наше језичке културе.

Видео порука Народноослободилачке војске Кине Американцима


Foxtrot Alpha: "Мала група кинеских бродова се појавила код обала Аљаске - раније ове недеље и за време посете председника Обаме нашој северној држави - али то је пре свега била порука типа "ту смо". Међутим, кинеска Народноослободилачка војска марширала на пекиншкој паради, али у исто време избацује овај луди видео поморског напада на америчку флоту и америчку базу која превише подсећа на јапанско острву Окинаву."


Сергеј Лавров: Лекције из историје и нове границе

Фотографија: РТ
Fort Russ: Речи министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова и његовог колеге, министра спољних послова Народне Републике Кине Ванг Јиа. Текст је написан специјално за читаоце "Руске газете" и кинеских "Народних новина".

Ћирилизовано: Пред вама је превод превода са сајта "Форт Рус", где није дат линк на оригинални текст, тако да поднаслов какав су дале колеге и којим се речи приписују и Лавровљевом кинеском колеги помало збуњује. Но, и "Спутњикова" скраћена верзија сугерише да је аутор један, па...

Можда треба рећи и то зашто чланак преносимо сада, десетак дана по његовом објављивању. Једноставно је: лепо се слаже са јучерашњом кинеском парадом, заједно више охрабрују. А и треба подвући неке ствари.


Ова година је у знаку прославе 70. годишњице завршетка Другог светског рата. За Русију и Кину ова годишњица има посебан значај. Наше земље су биле савезници у борби против нацизма и јапанског милитаризма, примиле налет агресора и претрпеле најтеже губитке. Захваљујући ненадмашној храбрости, самопожртвовању и мобилизацији свих снага, наши народи су успели да  у тој страшној борби преживе, и победе.