Амерички Голодомор

Фотографија преузета са: Alternatives To Becoming Homeless: 7 Housing Options That Will Save You Money | Fun Times Guide to Personal Finance

Још један скандал на интернету. Администрација Википедије је уклонила чланак руског истраживача, у коме се процењује колики је био губитак становника САД као последица Велике депресије 1932-33. године. Огорчени блогери су почели са масовном дистрибуцијом чланка на руском сегменту сервиса за блоговање Livejournal. Рад је довео до жустре дебате, нарочито међ такозваном историчаском мафијом.

Руски истраживач Борис Борисов се процењујући број жртава америчке Велике депресије позабавио заиста врућом темом. И разумљиво је што је изазвао жестоку реакцију Википедијиних модератора и повећану активност блогера с руског језичког подручја, јер на основу анализе статистичких података у свом чланку "Амерички Голодомор", изнео процену да је број жртава финансијске кризе у САД био преко 7,000,000 људи, плус што је први америчку катастрофу 1932-33 упоредио са украјинским Голодомором, такође 1932-33 године.