The Diplomat: Доживотни председници Средње Азије

Емомали Рахмон (Фотографија: Шамил Жуматов / Ројтерс)
Председник Таџикистана је децембра 2015. године по основу посебног закона добио титулу вође нације. Али он не би да се на томе стане. Таџикистанска скупштина је 22. јануара усвојила нове уставне амандмане којима се председнику Емомалију Рахмону омогућава да се неограничено пута кандидује, и минимална старосна доб кандидата са 35 смањује на 30 година. То значи да ће старији Рахмонов син, Рустам Емомали, којем је сада 28 година, моћи да се кандидује за председника 2020. године, када ће се окончати садашњи мандат његовог оца.

Рахмон, којем је 63, а земљом влада 23 године, већ четири пута се успешно изборио за место председника, последњи пут 2013., када је изабран на седам година. Референдум којим треба да се учврсти нова измена највишег закона државе вероватно ће бити одржан у мају или јуну ове године.

Председник Таџикистана успешно следи пут других средњоазијских лидера, који се нимало не стиде да устав мењају зарад својих потреба. Узурпирање власти је у Узбекистану, Таџикистану, Казахстану и Туркменистану уобичајена ствар. Узбечки председник Ислам Каримов (77), који влада од 1989., поново је изабран 29. марта прошле године, а после њега, 26. априла,  исто и председник Казахстана Нурсултан Назарбајев, при чему су обојица званично добили више од 90% гласова, мада се ни један није гњавио предизборним агитовањем и убеђивањем својих поданика.

Бата, Аца, партизани, усташе, четници, балисти и остали бели гардејци

Александар Гаврић - Бата Коле у филму "Марш на Дрину"
По ко зна који пут седим и гледам перфидни комшијски канал. Наравно да нећу да му споменем назив, а нећу да споменем ни име комшија, али сваки љубитељ „доброг-старог“ домаћег вељкобулајићевског, жикамитровићевског или крвавчевског филмског потенцијала може да претпостави о чему се ради. Овог пута покушавам да будем критичан.

Данас је на репертоару био „Брат капетана Хомера“. Осредњи познавалац српске историје зна шта се дешавало на Косову и Метохији после рата 1945. године, али да подсетимо. На једној страни забрана повратка Срба, а на другој отворени рат балиста против ФНРЈ, који се наставио 1981. године, са епилогом који траје и данас. Што се првог дела реченице тиче, до сада нисам гледао филм о одласку, а камоли повраку Срба. О другом делу има шта да се каже.

Сексистичка изјава ратног злочинца Мадлен Олбрајт у подршци Хилари Клинтон (БЉАК ВИДЕО)


      

Некадашњи амерички државни секретар Мадлен Олбрајт је на суботњем предизборном скупу председничког кандидата Демократске странке У Њу Хемпшајру подржала Хилари Клинтон речима: "У паклу има посебно место за жене које не помажу другим женама."