Ванога кроз кашупске теме

Проф. др Душан Владислав Пажђерски
Професора Душана Владислава Пажђерског ми из „Ћирилице“ упознали смо захваљујући веб-сајту Србин Инфо који је пре три године објавио чланак о истом народу. Тако је и почела сарадња.

Захваљујући светском чуду интернету пронашли смо професора и уговорили предавање за 11. фебруар ове године у Српском културном центру, здању нашег удружења. 

Тема једноставна, питка, са мало чудним насловом, сазнаћете о чему се ради, а све о народу који живи на северу Пољске, који се уклoпио у Пољску, али има оно што воли, а то је посебност. Гост и учесник трибине био је и наш стари пријатељ професор Миодраг Милановић, а своју заинтересованост показао је и прослављени новинар Бранко Станковић.

Док "Јандекс" још учи српски: "Гугл“ честита Србији - Ђавоља варош на српској застави

Највећи светски претраживач „Гугл“ посветио је данас почетну страну свог српског домена Дану државности Србије поставивши на лого слику Ђавоље вароши на српској застави.

Кликом на данашњи „Гугл“ дудл приказује се листа сајтова, на којима се говори о Дану државности Србије, затим странице медијских кућа и „Википедије“.
Ђавоља варош и српска застава
Ђавоља варош и српска застава


Папа Франциско после сусрета са патријархом Кирилом: "Осјетио сам нутарњу радост, која долази од Господина"

Нећирилизовано, наравно.

 

Papa Franjo \ Apostolski pohodi

Papa se na putu prema Meksiku osvrnuo na susret u Havani 


Nakon susreta s patrijarhom Kirilom i potpisivanja zajedničke deklaracije, Sveti Otac se zaputio prema Meksiku. U zrakoplovu je papa Franjo novinarima rekao kako je to bio razgovor između dvojice braće. S Patrijarhom je razgovarao od dvjema crkvama, situaciji u svijetu, ratovima, pravoslavlju te o skoroj sveopćoj pravoslavnoj sinodi. Dodao je zatim kako je zaista osjetio nutarnju radost, koja dolazi od Gospodina.

Патријарх Кирил за РТ: "Морамо учинити све да бисмо избегли велики рат"

Патријарх Кирил, поглавар Руске православне цркве © Yorgos Karahalis / Reuters)

Нови сукоб светских сила треба спречити по сваку цену, рекао је патријарх Руске православна цркве Кирил у ексклузивном интервјуу за РТ Америка, наглашавајући да и Русија и САД морају чинити "све могуће" за побољшање односа.

У разговору са новинаром Едом Шулцом, патријарх Кирил је упозорио да сукоб  "две велике силе" са "огромном деструктивном моћи" може уништити "цео свет" и позвао на побољшање односа између Русије и САД у најкраћем могућем року.

Шта заиста значи Јудин пољубац руског патријарха на Куби?

Мени се чини да нико не схвата шта се заиста десило приликом сусрета Кирила и папе у Хавани пре неки дан. Путин је послао Кирила на Кубу и како се види из свих изјава које су обе стране давале после тог сусрета пристао да Русија ради на стварању Новог Светског Поретка (НСП). Посредник у томе послу биће нико други до Ватикан са папом на челу.