Руски лабудови

English Russia: Још један сет сјајних фотографија, овај пут из војне фабрике у којој се праве и поправљају легендарни руски трансконтинентални бомбардери на млазни погон Ту-160. Да, они који могу да лете око Земље нон-стоп уз допуњавање горива у ваздуху. На фотографијама из других руских фабрика авиона обично су "нормални" Су и МиГ авиони, никадa ови лепотани налик огромним белим лабудовима. Али овај пут, захваљујући посети једног државног функционера фабрици, новинарима који су га пратили дозвољено је и да фотографишу и објаве ове снимке - преко Татарстанске новинске агенције којој се захваљујемо што нам је улепшала дан. Уживајте!

Помозимо малој Милици да прогледа

Двадесетомесечна Милица Тутуновић из села Рајац код Чачка је рођена слепа. Дијагностикована је конгенитална катаракта, тј. урођена белочица, замућеност очног сочива. Једна од шанси да Милица види своје родитеље и три рођене сестре је операција у Русији (клиника Фјодорова из Калуге), где је за операцију  једног ока потребно 4.500 €, а тек након 6 месеци се може приступити операцији другог ока.


Лицемерје као образац „Новог доба“ - Још један излив хрватске морбидности

Ликовно решење за таблу са натписом „Град Јастребарско пријатељ дјеце“, очигледно, је инспирисано изгледом дворца грофова Ердедијевих у којем је за време НДХ био смештен логор за српску децу!


Тек што човек помисли да је „млада хрватска демократија“ достигла врхунац своје наказности, она по ко зна који пут превазилази саму себе. Као што неко давно рече: „У моралном и духовном падању нема дна, постоје само преграде које се при сваком следећем паду отварају једна за другом“. Најновија отворена хрватска преграда је проглашење Јастребарског „градом пријатељом дјеце“. Истог оног Јастребарског у којем су хрватске усташе у Другом светском рату оформиле логор смрти намењен искључиво за српску децу старости од једног месеца до четрнест година, што је јединствен пример у историји човечанства.

Кашуби: Александер Арент (A. Arendt, 1912-2002)

Родио се 6. децембра 1912. године у Бенгардову у Кашупској Земљи. Матуру је положио у вејхеровској класичној гимназији 1934. године. Завршио је Правни факултет Варшавског универзитета, дипломиравши истовремено на Инстуту за територијалну самоуправу при Министарству унутрашњих послова. У априлу 1939. [уочи напада Немачке на Пољску] бива мобилисан и послат, у чину потпоручника, у 64. Пешадијски пук, где добија задужење да одржава комуникацију са становништвом Поморја [подручја насељеног Кашубима], да организује фолклорно-уметничке групе, са којима обилази пограничне поморјанске области.