"Напади у Бриселу - само обука за терористе"

Фотографија: АП

На догађаје у Бриселу може се гледати као на редовну, али квалификовану обуку пред озбиљније акције - каже за Правда.Ру заменик председника Савета федералне комисије за одбрану и безбедност и председник Руског савеза ветерана из Авганистанског рата, Франц Клинцевич.

"Долазим до закључка да се наша упозорења изречена на неколико међународних форума и званична упозорења специјалних служби доживљавају као покушај подизања тензије", каже Клинцевич.

Кашуби: Радијски и телевизијски програми на кашупском језику


 На таласима државног Радија Гдањск Кашуби су увек били присутни, у оквиру најразноврснијих кулутурних програма. Током читавог низа година, емитују су радио-драме и информације о Кашубима, али углавном на пољском језику. Деведесетих година ХХ века је уведен недељни магазин „Na bôtach i w bòrach” („На лађама и у шумама”), који се емитовао сваке недеље у 21,30 (данас од 00,10 до 1,00; реприза од 8,05 до 9,00). Умешно га је уређивао Лешек Шмитке (Leszek Szmidtke), већим делом је био на кашупском језику. Данас га уређује Татјана Кушмјерска, касније Татјана Слови (Tatiana Kuśmierska, Slowi) и у целини је на кашупском, са доста савремене кашупске музике. Радио поседује своју мрежу дописника, од којих је најинтересантније материјале из Кашупске Земље, пре свега из града Картузи (Kartuzy) и околине, а који су се често дотицали кашупског регионалног покрета, својевремно преносио познати кашупски новинар Марјуш Шмитка (Mariusz Szmidka).