Нови светски интернет поредак...НАТО-а

Илустрација, извор: Cyber Security Nation: Why Israel Is A Cyber Security Leader | Technology News

Црифин Базе, један од архитеката израелских војних одбрамбених информатичких снага, предложио је 2015. године да се оснује глобални безбедносни савез - сличан НАТО-у - за супротстављање информатичким претњама. Или, како рече бригадни генерал Израелских одбрамбених снага Габријел Брен: "Размишљамо о војном облику савеза који би служио заједничкој одбрани нација које слично мисле...Ако хоћете, на основу нечега што би, угрубо, било Информатички Члан 5 сличан садашњем Члану 5.(Повеље НАТО-а - прим. прев.)." А израелски премијер Бењамин Нетанјаху је такав орган информатичке безбедности описао као "нову авијацију за нове опасности".

Израел је већ етаблирани светски центар информатичке безбедности. Захваљујући великим улагањима у војску, мору новопокренутих компанија које се баве високом технологијом и информатичком безбедности, а посебно повољним економским условима, Израел је постао један од најистакнутијих светских лидера у домену информатичке безбедности. Са више од 300 компанија управо из те области, Израел је други највећи извозник информатичких производа, одмах после Сједињених Америчких Држава.

Словенија: Позоришна представа на основу истраживачког новинарства

Представа поводом 25. годишњице словеначке самосталности говори о трговини оружјем и аферама у које су били умешани некадашњи државни врх и безбедоносне агенције


Фото: Нејц Саје, www.mladinsko.com

Светозар Радишић: Планетарна доминација Америке


Овај новинарски напис објављен је под насловом „Планетарна доминација Америке“,  у листу „Српски глас“ бр. 49, у Зворнику (Република Српска), за август 1997. године, на страницама 4 и 5.

Први пут сам, намерно, хтео да додам нове реченице, будући да је од објављивања прошло 19 година. Разлог је да се види колико сам мењао став о феномену о којем сам 1997. године писао, и да се наслути шта се све у међувремену променило у свету. Нисам морао да користим курзив. Слободно проверите. Неко мора да има број тај 49.

AMEРИКAНЦИ СУ УЗEЛИ СEБИ ПРAВO ДA OДЛУЧУJУ O КAЖЊAВAЊУ НEПOСЛУШНИХ НAРOДA, ДA СE MEШAJУ У УНУTРAШЊE СTВAРИ ДРУГИХ, ЗЛOУПOTРEБЉAВAJУ СИЛУ И РAЗЛИЧИTИM ВРСTAMA ПРИTИСAКA OСВAJAJУ ПРOСTOРE, ПOTЧИЊAВAJУЋИ ИХ СВOM УTИЦAJУ.