Кашуби: Стефан Бјешк (1895-1964)


Један од чланова књижевне и публицистичке „зжешењске тројке” [покретачи часописа „Zrzesz Kaszëbskô” („Кашупски савез”) и творци специфично профилиране националне опције унутар кашупског покрета. - ДВП], после Првог светског рата оснивач прве извиђачке групе на пољском Поморју и прве омладинске једриличарске организације, добар познавалац региона и страсни туриста, сакупљач кашупског фолклора.

Повратак Републике: Треба ли се Дубровник отцијепити од Хрватске и бити самостална држава?


Kроз читаву своју дугу и славну повијест, Дубровник је имао мало везе с Хрватском – по први пут у хисторији, Дубровник је потпао под државу која у називу носи име Хрватска, за вријеме Другог свјетског рата, у фамозној НДХ, што није дуго потрајало и СФРЈ у саставу СР Хрватске. Трећи, а уједно посљедњи пут је ова данас Хрватска у којој се још увијек налази.

Дубровник је стољећима био неовисна држава – Република је основана још 1358. године и трајала је све до уласка Наполеонових трупа 1808. године. Само та вишестољетна неовисност била би јој довољна да се покрене легитимна иницијатива за поновну успоставу самосталне државе попут Сан Марина, Луксембурга, Малте или Лихтенштајна.

DEBKAfile: Руска војска концентрише снаге крај Алепа пред општи напад. Али...

Русија је претходних дана наставила с гомилањем снага северно од града Алеп. Западни и блискоисточни извори који прате рат у сирији процењују да се то чини у оквиру припрема за свеопшти напад руских, сиријских, иранских и снага Хезболаха на побуњенике у северозападном сиријском граду. Тврди се да је руска команда у Сирији одлучна да заузме Алеп, очисти град од побуњеника и контролу над њим врати у руке сиријског председника Башара Асада.