Интермаријум, ко га хоће и ствара


Последњих неколико година расте прилично нездраво интересовање за тзв. Интермаријум (лат. међуморје, али задржаћемо латински назив због порекла пројекта - прим. прев.), савез или блок земаља од Балтика до Црног мора, мада постоје и неке варијације на исту тему. Концепт Интермаријума је наједном постао популаран у више земаља, што тражи детаљнију анализу и процену новопланираног прекрајања карте Европе, или бар њене садашње сфере утицаја.

Овај концепт има своје заступнике и у Сједињеним Америчким Државама, али само на незваничном нивоу, пошто се ЕУ и НАТО званично воде као "свете краве" и америчка влада не дозвољава ни наговештај да би од њих могао постати хамбургер.

Што "слободне мислиоце" и љубитеље пробних балона не обавезује.

Из архиве: Пољска као „словенска Турска“ за НАТО (анализа)

Пољска је и раније била горљив амерички слуга али је сада и званично преузела улогу „словенске Турске“ у односу на Украјину. Као што је Турска била геополитички погодан канал за оружје, персонал и материјалну подршку сиријским терористима, тако исто је Пољска почела да званично испуњава ову улогу за украјинску слушчад, колеге.