Обавештење: Промена адресе електронске поште "Ћирилизовано"

Поштовани читаоци и сарадници,

нова адреса електронске поште блога "Ћирилизовано" је: cirilizovano@yandex.com

Старa адресa cirilizovano@gmail.com више није у употреби - за овај блог.

Александар Јовановић / Ћирилизовано

Кашуби: Блата (мочваре)


Има их много и представљају карактеристични елеменат приобалног пејзажа, то јест северног дела Кашупске Земље. Најпознатија су Карвјењска (Karwieńskie Błota) и Бјелавска (Bielawskie Błota) у пуцком (Puck) срезу, а даље на запад – Лепска Блата (Łebskie Błota). Постоје и друга, мања, расејана по целој Кашупској Земљи – места на коме је био копан тресет, ритови и језерца. Блата генерално нису претерано популарна. Већ сам њихов настанак се везивао за неки мрачан и узнемиравајући догађај. О Лепским Блатима људи говоре да је на њиховом месту некада била велика шума (њен траг се до данас види по стаблима у тресетишту), а у шуми је живео извесни столем (кашупски легендарни див, митолошко биће које је учествовало у стварању Кашупске Земље - прим. ДВП). Столем је пакостио људима како је могао, чак је и димњаке премештао ноћу на кућама. Све док се на крају људи нису побунили и запалили шуму. Столем је морао да бежи. Тада је из беса својим огромним рукама поделио дине на обали мора, а море је потпило запаљену шуму. Тако су настала Лепска Блата и можда је слична судбина била и осталих. У блатима се одигравају лоше ствари. Ко тамо неопрезно ноћу залута, маме га удаљени пламенови и воде на ђавоља беспућа, пуртковим (кашупски ђаво - прим. ДВП) стазама, све док се не удаве у риту. Уз те пламенове ђаволи суше новац.
   

Квадратура круга: Кашуби - пољски хазари

Кашуби су стари словенски народ који је насељавао јужни део Балтичког мора и простор између Одре и Висле. Њихови кнежеви су основали град Гдањск још у 10. веку, а једна од њихових првих престоница звала се Београд. 

 




Белоруске власти "не препоручују" грађанима да носе георгијевске ленте


Белоруске власти препоручују становницима републике да током свечаних догађаја не носе георгијевске ленте. Ово је 6. маја пренео "МК" (Московский Комсомолец), позивајући се на податке корисника друштвених мрежа.