Леонид Ивашов: Русија неће више ослобађати Европљане

Леонид Ивашов

Геополитичка ситуација и војно-стратешка равнотежа снага у свету последњих година све више изазива забринутост.  Све чешће се чују поређења са ситуацијом 1939 године. У ваздуху се осећа мирис великог рата.

„Јунармија“: Русија добија најмлађе војнике

© Фото: Vladimir Gerdo

Министарство одбране Русије одлучило је да оживи праксу из совјетске ере и покрене покрет младих војника „Јунармију“ у оквиру којег ће школарци учити да склапају пушке, пролазе војне обуке, изучавају војну стратегију и историју, да се уче дисциплини, одговорности и моралним вредностима, да развијају патриотски дух и јачају национално јединство.


Кашуби: Боровјаци


Река Њехвашч (фотографија, извор: Nad rzeką Niechwaszcz. - Bory Tucholskie - Polskie Krajobrazy)

Ради се о етничкој групи кашупског порекла, која је настањена у делу Хојњичког (Chojnice) среза и која је током векова делимично полонизована у језичком и културном смислу. Боровјаци се угрубо деле на оне који свој језик кашубизују – Бораке и оне који то не раде – тухолске Боровјаке. Бораци (каш. Borôcë) живе у близини самих Хојњица и у средњозападном делу среза, углавном у троуглу Хојњице-Конажини-Сворнегаће (Konarzyny-Swornegacie), а тухолски Боровјаци у средишњем и на југоистоку, код градића Черск (Czersk) и места Рител (Rytel). Дели их река Њехвашч (Niechwaszcz), која представља такође границу према североисточним становницима среза – Заборацима.

Орбан: Уста су Клинтонова, глас припада Сорошу

Ћирилизовано:

Охрабрујућа вест са правог извора.

Али прво да подсетимо: Ламент Била Клинтона над Пољском и Мађарском

А пратити Радио Телевизију Републике Српске, бар преко њеног веб-сајта РТРС, питање је не само добре обавештености него и подршке Српској и једном од ретких квалитетних а заиста српских медија.


Мађари и Пољаци са правом заслужују више поштовања актуелних и бивших лидера САД, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.


Виктор Орбан. Фотографија, извор:La Stampa

Орбан је рекао да подржава реакцију бившег пољског премијера Јарослава Качинског на изјаву бившег предсједника САД Била Клинтона да је демократија постала "превише проблематична" у Пољској и Мађарској.

Извиђачи, пионири...пустота

Усуђујем се да кажем да је већина одраслог становништва Русије у своје време носила црвене мараме. И према томе није заборавила да је 19. маја био рођендан Пионирске организације В. И. Лењина. Неко је још сматра скоро тоталитарном сектом, али, наравно, они који су поздрављали десном руком, "Увек спремни!" - да помогну, често имају супротно мишљење.

Прва заклетва пионира 1922. гласила је: "Дајем часну реч да ћу бити веран радничкој класи, да ћу увек помагати својим радним друговима, да знам законе пионира, и да ћу их поштовати." Формулација је делимично позајмљена из заповеди извиђача - претходнице пионира у буржоаским државама. У предреволуционарној Русији није било извиђачког покрета, потеклог из Велике Британије. Током Другог бурског рата, пуковник Роберт Баден-Пауел је служио као командант бригаде у Јужној Африци и размишљао о томе како је неопходно будуће војнике образовати од детињства.