Пустите "Брегзит", има озбиљнијих ствари: Antix 16

Да човек не поверује, али данас је, по мом расуђивању и колико сам видео, најсмисленији чланак о тзв. Брегзиту објавила "Правда": РОК ДВЕ ГОДИНЕ: Овако ће изгледати излазак Велике Британије из ЕУ

Без и трунке "објективности", јер и сам мислим исто, потрудићу се да данас нађем и преведем  и неку анализу "с оне стране".

А имаћу времена, јер ова лепота (и играчка због свих тих "управника прозора") тек треба изађе:


(Ако имате проблема да видео погледате на овој страници - кликните на повезницу која је доле. Изгледа да Јутјуб не омогућава да се прилози аутора с надимцима типа Antisapitalista, како се представља аутор овог "спина" Дебијана, објављују на уобичајен начин.)

У Белорусији први пут изведено борбено лансирање РСЗО "Полонез" (видео)



У Гомељској области су 16. јуна артиљеријско ракетне јединице Оружаних снага Републике Белорусије у оквиру војних испитивања по први пут извршиле борбено лансирање ракета (РСЗО) "Полонез" које се уводе у наоружање.
Бојево гађање је извршено у оквиру ситуације створене уз употребу ваздухопловних беспилотних система, да би се обезбедио пренос података о циљу у реалном времену свим борбеним возилима и дејство по њему.

Тајмс оф Израел: Бразилски Јевреји тужили левичарски портал због окривљавања "циониста" за смењивање Дилме Русеф

Јеврејска федерација Рија је поднела тужбу против ултралевичарског портала "Вермељо" који је оптужио Израел да је преко "проксија" умешан у смењивање председника државе

Бивша бразилска председница Дилма Русеф, 10. мај 2016. (Фотографија: AFP PHOTO / EVARISTO SA)
Јеврејска федерација Рија је поднела кривичну тужбу против ултралевичарског портала због тога што је објавио антисемитски чланак у коме се Јевреји оптужују за прошломесечно смењивање председнице Дилме Русеф.

У чланку Вермеља се тврди да Израел преко својих људи контролише три најважнија бразилска државна сектора - одбрану, обавештајне службе и централну банку, као и да је био умешан у смењивање председнице.

Бразилски Сенат је у мају изгласао смењивање Русефове, на основу оптужбе да је незаконито манипулисала фискалним рачунима.

"Нећемо дозволити да неки безначајни људи, политичке странке и медији који дистрибуирају и плаћене и неплаћене вести оцрњују јеврејски народ" - каже Пауло Малц, председник Јеврејске федерације Рија.

Тужба је поднета у среду.

У чланку под насловом "У пуч умешани прсти Израела и САД" се наводе имена Јевреја који ће водити поједине секторе у влади и каже да су то "израелски ционисти". Међутим, две особе с тог списка су хришћани. Јеврејин је само Илан Голдфајн, трећи функционер са списка. Голдфајн је по рођењу Израелац, а на место гувернера Централне банке Бразила именовао га је нови председник Мишел Тернер.

Чланак "Вермеља", који себе назива непрофитним њус порталом а у партнерским односима је са Комунистичком партијом Бразила, познатом као PCdoB, изазвао је оштру реакцију и нејеврејских група.


Након што је колумниста новина "О Глобо" Анселмо Гоиш за чланак "Вермеља" написао да "личи на расизам, што и јесте", "Вермељо" га је повукао. Али је јеврејски лист "Алеф њус" оригинални текст пропраћен сопственим коментаром дистрибуирао до хиљада читалаца.

У чланку "Вермеља" се још тврди да Израел остварује јак утицај на сва већа министарства Бразила, избор чланова Конгреса у САД и, све више, на укупну јужноамеричку политику.

"Они који су мислили да је палестинска борба тамо неки сукоб на Блиском истоку сада могу да виде да је закуцао и на врата наше владе" - пише "Вермељо" у наведеном чланку.


Извор: The Times of Israel
Превод: Ћирилизовано

Турска неће моћи да избегне извињење Русији

Турска тражи начин да обнови односе са Русијом, али није спремна на најважнији и једини могући корак - признање кривице за рушење авиона на небу Сирије и смрт руског пилота од руку протурских милитаната. Уместо тога, Анкара наставља да клизи у дужничку раку и трпи огромне губитке
Реџеп Тајип Ердоган (Фотографија: Умит Бекташ / Ројтерс)
Није ствар у финансијској надокнади, него у самој чињеници - руски пилот није угрозио турску територију и турске држављане. Стога, давањем наређења за напад, турске власти су морале знати да ће се на то гледати као на акт агресије. Чему се Анкара сада нада говорећи о жељи да поврати нормалне односе са Русијом, али истовремено негирајући могућност извињења, тешко је разумети.