Помирење и извињење: Израел, Русија и, наравно, Ердоган

Ћирилизовано: Прво две вести па кратак коментар.

Фотографија: Баз Ратнер / Ројтерс

Турска и Израел званично објавили помирење


Израел и Турска објавили су споразум о поновном приближавању и обнављању дипломатских односа, чиме су званично окончали дубоку дипломатску кризу која је трајала шест година.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху је у Риму похвалио споразум, истакавши да има "стратешку важност" и најавио да ће помоћи успостављању "стабилности" на турбулентном Блиском истоку.

Он је такође објаснио да се споразум бави хуманитарним потребама у Гази и да води рачуна о безбедносним потребама Израела, преносе израелски медији.

Турски премијер Бинали Јилдирим је у исто време у Aнкари, објављујући постизање споразума, потврдио да је Израел пристао да плати 20 милиона долара ожалошћеним породицама убијених и повређенима у акцији израелских командоса, преноси Aсошиејтед прес.

ННП подморнице и њихов значај за Русију


Увод преводиоца:


Када су 7. октобра 2015. руски бродови у Каспијском мору први пут испалили крстареће ракете „Калибар НК” нису само изракетирали позиције Исламске државе већ су налупали и Запад, довели у питање његову стварну војну моћ. Тај догађај је мало ставио у засенак оно што је још и више шокирало "партнере": испаљивање морнаричке верзије „Калибар ПЛ“ 08.децембра са подморнице „Ростов на Дону“ из Средоземног мора.

Гилад Ацмон: "Хаарец" потврдио да Велика Британија служи као израелска марионета у Европској унији



"Победом 'Брегзита', Израел губи свог главног агента у Европској унији", пише израелски "Хаарец" од 26. јуна.

"Британија је помагала у доношењу умерених и избалансираних одлука ЕУ о мировном процесу, ублажавала критике па чак и упрезала друге државе чланице да се и оне супротстављају антиизраелским потезима у Уједињеним нацијама, али сада они који са симпатијама гледају на палестинску ствар могу постати гласнији и, можда, доминантнији."