Нема бежања: Русија направила "загон" за НАТО подморнице

Нова бомба у суштини обавља функцију противподморничког авиона („загон“ на руском значи тор или обор, али и хајка - прим. прев.)

Када ће САД и њени савезници престати да покушавају да заплаше Русију демонстрацијом оружја и силе - то никуда не води. Сваки отров има противотров. Поставише америчке ракете у Европу, а Русија, као одговор, сличан систем на западне границе државе.
Американци се хвале како праве савремено наоружање, које, наводно, нема конкуренцију. Потпуно несхватање ситуације. Волим рекламни шоу наших противника.
Међутим, руски научници из ОА НИИИ (Открытое Акционерное Общество Научно-исследовательский инженерный институт - Научно истраживачки инжењерски институт - прим. прев.) још једном срушише пусте снове Американаца. Домаћи инжењери су развили корективну авио бомбу, која је конструисана да уништи непријатељске подморнице на дубинама до 600 метара. Ово је значајан продор у области противподморничких оружја. У основи, подморнице су неприметне када су зароњене у велике дубине, где је свим доступним оружјима и средствима трагања веома тешко да ефикасно уништавају циљеве.

Бугарска донела закон по коме сав софтвер државних институција мора да буде отвореног кода

Бугарска скушштина је усвојила амандмане којима се налаже да сав софтвер направљен за владу мора бити отвореног кода, развијен у јавном репозиторијуму и доступан свакоме.

Члан 58 Закона о електронској управи прописује да управни органи морају да уведу следеће захтеве приликом набавке: "Када је предметом уговора обухваћена израда рачунарских програма, рачунарски програми морају да испуне критеријуме за софтвер отвореног кода; сва копирајт и сродна права релевантна за рачунарске програме, њихов изворни код, дизајн сучеља и база података који су предмет поруџбине биће у потпуности пренети на поручиоца, без ограничења у употреби, модификацији и дистрибуцији; а развој треба да се обавља у репозиторијуму који се стара агенција у склату с чланом 7, поглавље 18."