Гилад Ацмон: Ко воли а ко не воли Ердогана


Многи моји пријатељи и турске колеге уметници и интелектуалци не воле Ердогана и његов режим, за који сматрају да је диктаторски и да им угрожава основна права. Разумем их. Кад коментаришу Турску, види се да ни многе колеге овде на Западу не воле Ердогана - критикују његов приступ Сирији и Асаду, не воле што је исказао агресивност према Русији и што шурује са Израелом.

Ипак, упркос оштрој осуди на коју наилази у интелектуалним и уметничким круговима, турски председник је у Турској изузетно омиљен. Јутрос се турски народ одазвао његовом позиву преко веб-камере да изађе на улице и сломи добро организовани војни удар.

Што је спектакуларан развој догађаја, захтева пажњу.

Милан Миленковић: Утицај пуча на српску политичку аналитику


Да је војска у Турској имала пучиста колико Србија политичких аналитичара синоћ, Ердоган би већ био прошлост. Нет се усијао и општи суд је био да су Амери напаковали пуч, као казну за Ердоганово поновно зближавање са Русима.

Присталицама ове теорије је промакло неколико важних момената.

Прво, да су Амери паковали пуч, војска би нашла Ердогана у првих пет минута, јер би им нека америчка обавештајна служба објаснила где је он и то у три метра лево-десно. Чим сам синоћ чуо да нису ухватили Ердогана, знао сам да су пропали и да је пуч дело неколико мањих јединица, те да у њему не учествује војни врх, нити војно-обавештајне структуре, јер Ердоган од њих не би могао да се сакрије.

Tango Six: Ко је оборио руски хеликоптер Ми-24 изнад Сирије?

Најсавременија верзија хеликоптера Ми-24 је Ми-24ВМ. На фотографији руски примерак са системом за самозаштиту Л-370-2 ''Витебск''. Овакви Ми-24ВМ се користе и у Сирији.

Руска армијска авијација претрпела је у Сирији 8. јула и други губитак ваздухоплова у борбеним дејствима. Источно од града Палмира, провинција Хомс, се приликом борбеног дејства срушио десантно-јуришни хеликоптер Ми-24 а двочлана посада је погинула. Ни после недељу дана није још увек сасвим јасно шта се заиста догодило а у медијима се у међувремену појавило неколико верзија могућег разлога рушења.

Министарство одбране Русије очигледно се није снашло у покушају да се губитак сакрије а на интернету се затим појавио и видео снимак пада који је помогао у анализирању могућих околности које су довеле до трагедије. Најпре је руско министарство негирало да је оборен њихов хеликоптер а неименовани сиријски извори говорили су прво да је у питању сиријски Ми-24.