М. К. Бадракумар: Стратешка аутономија - питање воље и националног поноса елите

Амбициозан и одржив подухват Сједињених Америчких Држава, започет раних деведесетих на самом истеку хладног рата и распадаа СССР-а, да се исмева потцењује и одбацује доктрина "стратешка аутономија" у промишљању индијске спољне политике је коначно постала свршена ствар.

За успех тог подухвата било је потребно четврт века, а можда би се на њега чекало и дуже да последњих деценија није билоо катастрофалног 'одлива мозгова' из Индије.

Једино што стварно прети Израелу јесте грађански рат - сматра бивши шеф Мосада

Палестински демонстранти у сукобу са израелским војницима у селу Бејт Фурик на Западној обали (Фотографија: Џафар Аштијех / АФП)

Избијање грађанског рата је највећа претња безбедности израелске државе - рекао је бивши шеф Мосада у свом првом јавном појављивању после одласка са функције. Унутардруштвене поделе и тријумф мржње су главни покретачи унутрашњег сукоба, каже Тамир Пардо.

"Спољна претња постојању Израела не постоји, једина права егзистенцијална претња је унутрашња подела", рекао је Пардо на годишњем помену војницима Друзима палим на северу државе. "Унутрашња подела би могла довести до грађанског рата."