Пол Крејг Робертс: Онај ко оклева је изгубљен. А Русија оклева

Руска влада се самозаварава фантазмагоријом да Русија и Вашингтон имају заједнички циљ у борби против Исламске државе. Руска влада је чак оћутала и лаж да су разне групе Исламске државе које делују под различитим називима у ствари "умерени побуњеници" и да их је могуће одвојити од екстремиста, и пристала на прекид ватре у тренутку кад је победа била на дохват руке, на прекид ватре који ће Вашингтону омогућити да обнови снаге Исламске државе и у сукоб уведе сопствене и снаге НАТО-а. Такође, и очигледно, руска влада сматра да ће Турска, због неуспелог пуча против Ердогана у који је наводно био упетљан Вашингтон, обуставити помоћ Исламској држави и да ће сарађивати са Русијом.

На жалост, грозничаво жељени споразум са Вашингтоном испаде још једна самообмана руске владе. Ако чланак Финијана Канингема говори  о чињеницама, Вашингтон је злоупотребио инсистирање Русије на придруживању Вашингтона и Турске у нападима на Исламску државу, јер су ови, под тим изговором, "борбе против Исламске државе", упали на север Сирије.

Спутњик: „Џентлменски споразум“ Русије и Турске о сиријском ваздушном простору

Турска и Русија тренутно воде разговоре о протоколу за координацију борбених летова на сиријском ваздушном простору како би избегле инциденте, рекао је извор у турској војсци за „Хуријет дејли њуз“.
Фотографија:
© Sputnik/

Док су радиле на нацрту протокола две стране су постигле „џентлменски договор“, рекао је извор. Према том договору, једна страна неће улазити у ваздушни простор док друга страна изводи операције.

Одлука да се координишу борбени летови изнад Сирије донета је 15. септембра на састанку у Анкари између начелника Генералштаба руске војске Валерија Герасимова и његовог турског колеге Хулусија Акара.