Слобода није неупитан идеал

Маја Пелевић и Олга Димитријевић (Фото Танјуг/Р.П.)
Премијеру у оквиру 50. Битеф фестивала има представа „Слобода је најскупља капиталистичка реч”, коју су осмислиле и саме изводе драматуршкиње Маја Пелевић и Олга Димитријевић на основу свог истраживачког путовања у Пјонгјанг (Северна Кореја).

На идеју да оду у Северну Кореју дошле су пре годину и по дана и њихов пут је у старту био обојен жељом да направе представу о томе, те је тој туристичкој тури претходило велико истраживање, а сама организација пута преко кинеске агенције је, како истичу драматуршкиње, била веома једноставна и брза.

„Сви очекују да ће бити страшно чудно, а нама је најупечатљивије било колико мало тога нам је било чудно. Није било тешко повезати се са целим искуством што због саме туре која је била лепо организована, што због целе иконографије која нам је изузетно позната, која је укључивала од слетова и масовних игара преко самог начина пропагирања колективног духа и солидарности у јавном простору, до тога како изгледа Пјонгјанг са архитектуром и трамвајима и тролејбусима какви су возили или возе нашим улицама”, рекла је Димитријевић Танјугу.

Александар Јовановић: Не било вам тешко...



...прочитајте ову бриљантну анализу: Рат против Сирије: обе стране прелазе на "план Б" / The war against Syria: both sides go to “plan B” - The Unz Review

Наслов није баш сатртиван, и сигурно неће привући вернике у сваку руску јавно изговорену реч - дакле и ону да не постоји руски план Б за Сирију (што је бесмислица, јер генералштаб руске војске ако нема бар три различита сиријска плана са варијантама онда нема ни један и не зна свој посао), али ово је најбољи рад Степске свраке (Степског сокола, The Saker-a) што сам га икад прочитао.